Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY 2.1 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY 2.1 ?

Witam. Dziś znów robiłem przemeblowanie w pokoju. Obecnie jestem w posiadaniu TAKICH kolumn. Wszystko było ok, oprócz tego, że ustawienie powodowało "efekt rupieciarni". Miałem też monitory i ciężko było je ustawić tak, żeby wszystko grało w porządku. Dlatego też wpadłem na pomysł popełnienia zestawu 2.1 do komputera (w sumie słucham tylko z komputera). Zestaw oczywiście ma być budżetowy.

SATLIETY

Z założenia mają stać na biurku. Jako, że biurko jest małe (50 x 90 cm) to satelity mają być możliwie jak najmniejsze. Poszukałem trochę i znalazłem coś takiego:

http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=422

http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=423

Po jednej sztuce na satelitę. Rozmiarowo i stylistycznie jak najbardziej mi odpowiadają, nie wiem jednak jak ich wielkość przełoży się na brzmienie - zależy mi na czystym i niedenerwującym wokalu. Najniższe tony będą odcięte.

SUB

Jeżeli chodzi o suba to myślałem nad... 2x ARN 150. Dlaczego? Z racji braku miejsca w pokoju zależy mi na tym, aby był on możliwie najwęższy. Zaproponujecie pewnie słynnego STX'a (i pewnie on będzie lepszy), ale niestety jego rozmiar wymusza zrobienie obudowy o szerokości nie mniejszej niż 23cm. Czy 2 ARN'y dadzą radę w muzyce rock, metal, reggae, hh ? Najlepsze subwoofery jakich słuchałem to Creative I-Trigue L3800 i Logitech Z-2300, więc raczej nie oczekuje wiele. Nie zależy mi na nie wiadomo jakim ciśnieniu - nie potrzebuję basowego masażu.

ELEKTRONIKA

TDA7294 z aktywnym filtrem na suba + 2x LM3886 z odcięciem poniżej ~100Hz na satelity.

Czy myślicie, że jest to dobry pomysł?

To może arna 150 w band-pass wstawic ?

Jeśli nie masz dużo miejsca to kompaktowy głośniczek do suba poniżej :smile:
    http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=315

Skomentuj

Bez przesady :lol:

A czy ARN nie będzie zbytnio zamulał ?[/quote]

Skomentuj

Zamieszczone przez RzeznikUnitra
        ja bym sie raczej pokusil o 3"

Jeżeli chodzi o suba to myślałem nad... 2x ARN 150. Dlaczego? Z racji braku miejsca w pokoju
        a to moze lepiej poszukac zestawu SUB-SAT 1.1 tonsila?
        sub to 2x13cm w b-p 6 rzedu a satelitki to 10cm + 19mm

cena za uzywke powinna byc dobra

a jakby co to mam schemat tego suba

Skomentuj

ja mam te satelitki, i się zastanawiam czy ich nie sprzedać, jak dla mnie ta plastikowa kopułka jest trochę ułomna ale na pewno lepiej gra niż szerokopasmowiec

Skomentuj

W3 to chyba tylko ten http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=404 . Tyle, że wizualnie średnio mi pasuje... Jeśli jednak wygląd będzie rekompensować jakością, to czemu nie. Ma ktoś może jakieś porównanie? Albo chociaż słuchał ktoś tego ?

http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=425 Jest jeszcze ten, ale nie ta kasa... :razz:

a to moze lepiej poszukac zestawu SUB-SAT 1.1 tonsila?
            sub to 2x13cm w b-p 6 rzedu a satelitki to 10cm + 19mm
            Chcę DIY :razz:

To z tym subem jak? 2x ARN 150 w BR, czy jeden w BP ?

Skomentuj

ja sobie do laptopa robie monitorki na arn 116 + gdwk 8/50 jeśli chodzi o wysokotonówke to jestem bardzo zadowolony, według mnie jest lepsza niż gdwk 10/80/7

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                według mnie jest lepsza niż gdwk 10/80/7
                wg mnie nie :wink: I wolałbym zrobić TB plus arna w subie niż mieć same monitorki :wink:

Skomentuj

Więc jak z tym subem Panowie? Co zagra lepiej? BR czy BP ? I jaki litraż ?

Skomentuj

RzeznikUnitra, a gdyby tak wsadzic GDN 22 SCX w obudowe tego typu jakie sa w inach domowych? tzn obudowa max plytka i postawiona bokiem

Skomentuj

To nie byłby zły pomysł, ale zagra pewnie inaczej...?

Jak z tymi satelitami? Słuchał ktoś kiedyś tych TB (W2, W3) ?

Skomentuj

nie - wymiary obudowy nie maja nic wspolnego z brzmieniem

ktores sa w drozszych zestawach logiecha

Skomentuj

dolphin123, to przecież ARN'a może zamknąć w obudowie closed, będzie mniejsza wtedy i do tego sub zrobić...

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                            to przecież ARN'a może zamknąć w obudowie closed, będzie mniejsza wtedy i do tego sub zrobić...
                            ale to wlasnie ARN150 ma robic za suba!

Skomentuj

To wiem, ale chodzi mi o "położenie" głośnika, gdyż w przypadku zastosowania takiej obudowy o której jest mowa, głośnik będzie skierowany np. w szafę. Nie będzie to miało wpływu na bas ?

A słuchał ktoś takich Logitechów :?:

Skomentuj

Nie będzie to miało wpływu na bas ?
                                przeciez bas nie jest kierunkowy :P

Skomentuj

Pawel S., nie zrozumieliśmy sie chodziło mi, żeby do satelity wsadzić ARN 116 a nie 150

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.

No, W2-820. Te najtańsze 2"
                                    Niestety nie miałem okazji ich słyszeć. Sam jakoś wolę papier od plastiku

Skomentuj

Wznawiam temat, bo jest nadal aktualny. Zakupiłbym W4 657SC, lecz niestety na zap-audio i polinku chyba niedostępny :/ Czy jest ktoś kto słuchał muzyki rockowej/metalowej na jakimś tang-bandzie 2", 3".. ?

Skomentuj

RzeznikUnitra, słuchałem na W4 657D (niedostępne w Kraju). W tym rodzaju muzyki bardzo ważny jest dół, który zdecydowanie trzeba podeprzeć subem (w standardowych aplikacjach). Stopa nieco ginie, jest mocno cofnięta podobnie jak linia basowa, którą jednak w skupieniu da się "przeczytać". Średnie i wysokie tony czyściutkie i detaliczne. Niestety bez zwrotnicy się nie obejdzie przy tym przetworniku, bo pasmo 5-9kHz się wyrywa na pierwszy plan. Poza tym odrobinę giną najwyższe detale czyneli ale nie w sposób męczący.
                                        O ile pamiętam Yoshi ma jakiegoś malucha TB więc trzeba go zmusić do wsłuchania się w metal i opisanie wrażeń :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X