Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najprostsze strojenie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najprostsze strojenie?

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy nie posiadając JIGa można spróbować w jakiś amatorski sposób zdjąć charakterystykę kolumny/głośnika ?
    Sprzęt do wykorzystania - mikrofon komputerowy, generator sygnału o zadanej częstotliwości(program).

Chciałbym zobaczyć jak zmienia się charakterystyka przebiegu kolumny/subwoofera w zależności od długości tunelu. Nie za bardzo mam doświadczenie w strojeniu a chciałbym to dobrze wykonać i zobaczyć różnice.

Warunki pomiarowe w sensie położenia mikrofonu i ustawienie kolumny myślę że jestem w stanie zapewnić stałe dla każdego pomiaru :) tylko czym to zdjąć aby być w stanie to wyświetlać - jakiś dowolny prosty programik?

Jeśli nie będzie żadnego prostego programiku to chyba nie będzie wyjścia i samemu trzeba będzie odpalić VSa i coś napisać.

Mozna mozna. Zrobisz to za pomoca programu ARTA. Wpinasz mikrofon w gniazdo mic karty dzwiekowej, kalibrujesz program i jedziesz z koksem. Zadnych dzigow nie trzeba.

Skomentuj

Dziękuje za szybką odpowiedź, zaraz będę ściągał oprogramowanie i później zaczną się testy.
      Myślę że nie tylko mi to oprogramowanie pomoże.

Skomentuj

Ciemny80, akurat do strojenia tunelu b-r nie potrzebujesz pomiarow
        kup/zrob kilka dlugosci tunelu - np co 5hz
        zmieniaj je i poprostu sluchaj jeden utwor (lub kilka tych samych)

na sluch sam ocenisz co ci bardziej odpowiada

Skomentuj

Do SW tez zadnych jigow nie potrzeba. Ale takie pomiary w zakresie niskotonowym sa obarczone ogromnymi bledami wiec ich wykonywanie nie ma zadnego sensu.

Dobrze jest zmierzyc charakterystyke impedancji i tu potrzebny bedzie tylko rezystor odpowiednio wpiety miedzy wejscie a wyjscia karty muzycznej. I oczywiscie jakis dowolny program do mierzenia.

Skomentuj

Dziękuje za odpowiedź.
            Właśnie chciałem najbardziej zdjąć charakterystykę w przedziale niskotonowym, ale skoro jest najbardziej obarczona błędem to chyba jak będę kiedyś na urlopie to podskoczę do stxa i kupie jeszcze kilka rurek br, poskracam i zobaczę co najbardziej mi odpowiada.

Skomentuj

Oczywiscie mozesz zrobic pomiary bo to zawsze jakies doswiadczenie a wyniki bedziesz mogl rozpatrywac tylko w kategoriach porownawczych jednego strojenia do drugiego. Jednak to i tak zawsze sie konczy odsluchem ktory wariant jest lepszy. Kilka wariantow strojenia mozna wziasc z symulatora.

Skomentuj

Czaruję...
              X