JAKOŚĆ USHER TWEETER z S-520 / PRZESTROGA !!!
Zaniepokoił mnie charczący dźwięk z tweetera ushera tego z monitorów S-520. Mam trochę doświadczenia w naprawianiu głośników więc postanowiłem zobaczyć w czym jest problem i zajrzałem do środka. Odkręciłem śruby, zdjąłem cewkę z podkładką plastikową samocentrującą i zobaczyłem jeden wielki SZAJS! Nie mogłem się nadziwić jak można w tak tandetny sposób wykonać głośnik notabene z przereklamowanych monitorów Usher S-520.
Otóż te ogromne zniekształcenia nie brały się jak przypuszczałem z zanieczyszczenia szczeliny czy też wadliwego złożenia lecz UWAGA z przyklejonego dyfuzora na szczelinę cewki !!! Jak taki głośnik mógł przejść kontrolę jakości? JAK ???
Jak ktoś z premedytacją złożył ten głośnik i puścił w świat? Albo najzwyczajniej w świecie był NIEWIDOMY!!! Zniekształcenia THD sięgały 8% dla 1 W przy 1,5 kHz. Takich wyników nawet najgorsze śmiecie chińskie w moich pomiarach nie miały.
Dodam, że na zdjęciach nie ma innych śladów klejenia więc głośnik fabrycznie został tak zmontowany. Możecie te zdjęcia poddać własnym badaniom.
Na cztery sztuki aż trzy są źle wykonane/zniekształcenia powyżej 3% w paśmie użytecznym od 2 do 20 khz.
STRATA KASY!!!
Skomentuj