Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki do komputera - proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki do komputera - proszę o pomoc

Witam!

Mam problem z wyborem głośników do komputerka. Potrzebuję coś niewielkiego, ma umilać spędzony czas przy komputerze ;-) Ile chce wydać ? Jak najmniej (do 100zł max).
    Mam taki sam zestaw jak tutaj http://allegro.pl/item927...g_sms_5100.html dostałem go od kumpla, ale głośniki się "skończyły" :razz: Budę od suba chętnie wykorzystam, wymienię tylko front na MDF (ku mojemu zdziwieniu, cała skrzynia oprócz frontu jest zrobiona z 12mm MDF'u) ;-) Do budowy suba chciałbym również wykorzystać oryginalny "wzmacniacz" z tego zestawu. Ogólnie chodzi mi o wybór głośniczków, za dnia podam Wam dokładne wymiary skrzyneczek :-)

Pozdrawiam,
    Krzysiek191022.

A może byś podał pełny link?

Skomentuj

Witam!

Zamieszczone przez cursor
      A może byś podał pełny link?
      Sorry, kopiowałem tekst z innego forum i zapomniałem wkleić pełny link :-P
      http://allegro.pl/item927761978_glos..._sms_5100.html

Pozdrawiam,
      Krzysiek191022.

Skomentuj

krzysiek191022, ty chcesz kupic nowe glosniki czy zrobic?

Skomentuj

Witam!

Chcę zrobić samodzielnie - kolejne DIY ;-) Tylko skrzynie, po "szajsungach" chcę wykorzystać, później podam ich dokładne wymiary, to może uda nam się wspólnymi siłami coś dobrać ;-) Ogólnie chodzi o wymianę głośników , nic więcej.

Pozdrawiam,
          Krzysiek191022.

Skomentuj

jezeli robic to ja bym zostawil jedynie sterowanie i filtr. reszte moznaby wymienic.
            ale niestety budzet ogranicza :???:

Skomentuj

nie wime po co chcesz dalej trzymać ten plastyk

Skomentuj

Witam!

Zamieszczone przez Bartuś
                dalej trzymać ten plastyk
                Gdyby to był plastyk, to bym to spalił w kominku :-P Tylko front w subie jest z plastyku, reszta to 12mm MDF, po drugie pisałem o tym w pierwszym poście.

Zamieszczone przez Pawel S.
                jezeli robic to ja bym zostawil jedynie sterowanie i filtr.
                Taki mam zamiar.

ale niestety budzet ogranicza :???:
                A co proponujesz? No i o ile muszę podnieść budżet, abyś mógł coś sensownego zaproponować ?

Pozdrawiam,
                Krzysiek191022.

Skomentuj

za te pieniadze mozesz zrobic cos takiego co zrobilem ja
                  http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17692

kolumienki jeszcze jakos graja ale wzmacniacz i sub mocno ogranicza caly zestaw

zeby to dobrze gralo to najpierw musisz poszukac okazjonalnie jakies trafo do wzmacnaicza. nie musi byc potezne - wystarczy zeby napiecia pozwolily osiagnac 20-30w/kanal
                  wtedy robisz 4 kanalowy wzmacniacz + sub 2 cewkowy + monitorki + obecne sterowanie

sub conajmniej 16-20cm
                  satelitki juz mniej wazne bo za grosze latwiej wyrwac glosniki

Skomentuj

Witam!

wtedy robisz 4 kanalowy wzmacniacz
                    Łatwo się mówi, trudniej zrobić :???:

nie musi byc potezne - wystarczy zeby napiecia pozwolily osiagnac 20-30w/kanal
                    Mógłbyś podać mi jakiś przykład (link) ?

sub conajmniej 16-20cm
                    Jakieś propozycje ? Chciałem jeszcze poinformować, że ma to być "przenośny" zestaw do laptopa :-) Tzn, na lato i wiosnę na działkę i żebym miał możliwość przestawiania tego z miejsca na miejsce bez "taszczenia dużych" mas ;-)

Pozdrawiam,
                    Krzysiek191022.

Skomentuj

Wymiana głośników nie jest złym pomysłem przy takim budżecie i celowi jakiemu będzie służył ten zestaw. Słuchałem tego Samsunga i nie grało to znowu tak źle. Satelitki miały nie najlepsze głośniczki szerokopasmowe, ale subwoofer nawet miał niezłego kopa jak na tak małe gabaryty. Moc wzmacniacza do suba ok. 30 W, a satelitek 15 W. Przede wszystkim wyjmij głośniki z satalitek i suba, zmierz dokładnie ich średnice i zrób fotki od frontu i od strony magnesów. zmierz komory obudów i podaj ich litraż netto. Sprawdź jaka jest impedancja głośników, powinna być opisana na magnesach głośników.
                      Myślę, że dobierzemy coś taniego, z czego będziesz zadowolony. :smile:

Skomentuj

Jak dla mnie za dużo grzebania, babrania .
                        Dozbieraj i rozejrzyj się za Genius 2000x, dobre 2.0 za małą cenę .

Skomentuj

Czaruję...
                        X