Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stx czy celestion kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stx czy celestion kolumny

Witam chce zbudować kolumny i zastanawiam sie nad celestion TF 1225+d800i
    lub GDN-30-400-8-SE +d800i które będą grac lepszym basem tzn. będą mieć lepszego kopa?? nie wiem czy lepiej 2x12 czy narazie 1x12 dzięki za zainteresowanie Pozdro

Zdecydowanie Celestion,i więcej basu i lepsza średnica. A czy robić 2x12" to już twoja decyzja,zależy czy będziesz chciał powiększać sprzęt o suby czy nie.

Skomentuj

Celestion to made in china więc nie polecam. B&C jak Cię stać i po temacie.

Skomentuj

Tran,
        a co teraz nie jest robione w chinach :?:
        a poza tym B&C jeden głośnik kosztuje tyle co kolega chce wydać na całość.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

raczej pozniej doloze suby ale narazie potrzebuje czegos co na siebie zarobi :razz: i nie wiem co wybrac wlasnie czy stx czy celestion b&c jak narazie odpada

Skomentuj

Hmmm,możesz wziąć tego: http://stx.pl/gdn-38-1000-8-se.html ale nie wiadomo jak on gra na średnicy.

Skomentuj

Seria TR (TF) celestiona to abrdzo dobra tania seria, niedoscigniona efektywnosc i niska cena (hurtowa). Niestety glosniki sa bardzo twarde wiec niski bas pojawia sie dopiero w bardzo duzych pudlach.

Odradzam 2x12cali bo tego nikt nie kupuje. Lepiej do tych 12cali dodac sub min 15cali.

Nie wiem czy d800i bedzie mial wystarczajaca efektywnosc zeby dorownac celestionowi.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

Nie wiem czy d800i bedzie mial wystarczajaca efektywnosc zeby dorownac celestionowi.
                Przecież on ma 110db i jest stosowany z "głośniejszymi" głośnikami niż te celestiony więc dlaczego tak sądzisz? d800 to dobry driver porównywany z d220 seleniuma.

Skomentuj

oki to zdecyduje sie chyba na tego celestiona chyba ze dac nowy driver stx przenosi wedlug charekterystyki nizej niz d800i

ewentualnie polecicie jakis dobry glosnik do 250 zl sztuka na 15 cali

Skomentuj

Zamieszczone przez maxiu20072
                    oki to zdecyduje sie chyba na tego celestiona chyba ze dac nowy driver stx przenosi wedlug charekterystyki nizej niz d800i
                    Na charakterystyce tego nie widać żeby można było go niżej ciąć niż d800...można mu jedynie dać więcej w palnik przy takim samym cięciu co d800,czyli,można go łączyć z mocniejszymi midbasami.

ewentualnie polecicie jakis dobry glosnik do 250 zl sztuka na 15 cali
                    Na dzień dzisiejszy jeśli chodzi o zastosowanie do kolumny pełnopasmowej nie ma takiego,chyba że zastosujesz 2" driver (który to niedługo ma wyjść od STX-a).

Skomentuj

marian, a nie wyszedl juz d-1000? czyli 2'' driver?

Skomentuj

To nie jest 2" driver,tylko 2" cewka z wyjściem 1". Nie długo ma wyjść driver 2" z cewką 3".

Skomentuj

no to szybka pilka kolumna czy nadstawka +sub

Skomentuj

Osobiście wolał bym nadstawkę + sub,ale wszystko zależy czy masz kasę na następny wzmacniacz i crossover do tego suba :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                              Przecież on ma 110db i jest stosowany z "głośniejszymi" głośnikami niż te celestiony więc dlaczego tak sądzisz? d800 to dobry driver porównywany z d220 seleniuma.
                              Mierzyles czy czytasz w parametrach? Bo w parametrach to mozna sobie duzo napisac. Nie znam zadnych glosnikow ktore mialyby wieksza efektywnosc od celestionow.
                              No i D800 to tylko driwer i jego osiagi zaleza od dolaczonej tuby, nalezy pamietac ze sama zwrotnica zabiera kilka dB.

Zamieszczone przez marian
                              To nie jest 2" driver,tylko 2" cewka z wyjściem 1". Nie długo ma wyjść driver 2" z cewką 3".
                              To zalezy co rozumiesz pod pojecie driver 1 czy 2calowy. Jedni maja na mysli wylot do tuby a inni cewke. Z punktu widzenia techniczengo wazniejsza jest srednica cewki bo to ona decyduje o mocy driwera.

Skomentuj

no wlasnie zrobilbym zwrotnice pasywna a z napedem bylby problem chyba ze mozna polaczyc sub +nadstawka do jednej koncowki nie chodzi mi o mono

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

Mierzyles czy czytasz w parametrach? Bo w parametrach to mozna sobie duzo napisac. Nie znam zadnych glosnikow ktore mialyby wieksza efektywnosc od celestionow.
                                  Którego? tego TF 1225? a w którym miejscu "użytecznym" charakterystyki ma więcej niż jakikolwiek driver?

Zamieszczone przez irek
                                  Z punktu widzenia techniczengo wazniejsza jest srednica cewki bo to ona decyduje o mocy driwera.
                                  Większa cewka zawsze będzie miała więcej mocy od mniejszej. Większa cewka=większa moc,ale nie tylko bo im większa cewka tym driver niżej zejdzie...ale mając też odpowiednią wielkość wylotu!

Irek,odnoszę wrażenie że masz słabą wiedzę na temat estrady i głośników estradowych.

no wlasnie zrobilbym zwrotnice pasywna a z napedem bylby problem chyba ze mozna polaczyc sub +nadstawka do jednej koncowki nie chodzi mi o mono
                                  Jak nie w mono to nie można (teoretycznie,bo praktycznie tak...ale nic Ci to nie da).

Skomentuj

oki sam juz nie wiem co robic moze zbudowac holtona??
                                    mam pytanie ile mocy miec trafo ozaczenia 52-0-52 115v

Skomentuj

A chcesz tym coś nagłaśniać czy tylko dla przyjemności to budujesz? bo ja planujesz coś nagłaśniać to wzmacniacz DIY nie jest dobrym pomysłem.

Skomentuj

w sumie to chcialbym zbudowac jakis wzmacniacz takie male wyzwanie bo 2 kolumny juz zbudowalem ;p ile moze miec to trafo mocy??

do naglaniania kupilem ostatnio okazyjnie koncowke

Skomentuj

Czaruję...
                                        X