Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Space'86, ZG30C oraz JBL GT2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Space'86, ZG30C oraz JBL GT2

Witam.

Mogę dostać za darmo Space'86 (właściwie to już przesądzone - przyjeżdżam i biorę). Basy mają zawieszenie zniszczone, średniotonówki za dobrze też nie wyglądają. Zwrotnice są w obu. Wiem, ze nie gra to za rewelacyjnie, bo słyszałem je w akcji. Dodatkowo mam w domu 4 kolumny ZG30C (chyba dobrze piszę) do których udało mi się skompletować oryginalne pierścienie aluminiowe oraz tabliczki znamionowe. Dodatkowo w 2 kolumienkach mam oryginalne kopułki jakie w tych kolumnach chodziły (nie pamiętam teraz oznaczenia). Niestety w tych ZG mam 4 alphardy EW80 8 ohm (ale i tak grają lepiej chyba dołem niż te space) i nie mam oryginalnych zwrotnic. Myślałem, że może do space włożyć alpierdki a tymi ZG30 się zająć, żeby grało to lepiej (z symulacji w WinISD wychodzi, że f3 ok 50Hz w ZG).

Teraz jak już mam cokolwiek co gra to raczej już chciałbym, żeby grało lepiej i było to zrobione bardziej z głową (bo te ZG to były tak na szybko, żeby cokolwiek w domu grało lepiej niż głośniki z 'jamnika').
    Do tego wszystkiego mam możliwość odkupić od znajomego JBL GT2 (nie podał ceny). Warto to kupić (sam głośnik) i za ile (materiał na suba)??

Czy jednak zamiast kosztów rozwiązań podanych powyżej od podstaw do czegoś usiąść? Mam znajomego stolarza no to skrzynki jakieś by mi przygotował (w sensie ścianki ucięte prosto i skręcenie/sklejenie) ale to już chyba za daleko w przyszłość na razie patrzę.

Space '86 możesz wyremontować, resztę bym sprzedał .
    EW80 tam nie wsadzaj, GDN 20/40 lub mocniejszy brat 20/60 .
    Średnio tonowe możesz zregenerować, jeżeli wysoko tonowe GDWK 7/50 jeszcze działają to warto przerobić zwrotnicę ponieważ standardowo GDWK miały tendencję do palenia się (kwestia wymiany kondensatora) .

Co do tego JBL GT2, starszy i dobry przetwornik warty uwagi . Ale jest to z natury mułek, nisko zejdzie na pewno . Koszt materiałów to około 100 zł w zależności czy posiadasz deski, wkręty, porty BR .

Skomentuj

Odświeżam po czasie gdyż pojawiły się głośniki z STX czyli GDN 20-80-8-SC oraz GDM 10-60-8-PC po dwie sztuki. Jako że mam 4 kolumienki ZG30C chciałem w dwóch alpierdy EW80 wymienić na te z STX... NIGDY w życiu alpierda!! on sie nadaje jako średniotonowy jak tego teraz słucham - to nie brzmi w ogóle. Do tego oryginalna GDWK 9/80 (niestety zwrotnica to kupiona jakaś z podziałem na 3,5kHz) i od razu lepiej się tego słucha.

EW80 na próbę do space'86 włożyłem - oczywiście porażka jak (pisałem wyżej). Okazało się, że jedna kopułka wyjarana, a druga dziwnie rzęzi. Dylemat taki, że trzeba by dokupić kolejne niskotonowe, i kopułki bo w sumie średnie tony wymienione i grają....

Czy zamiast nowej kopułki zakupić cewki tylko? (widziałem na allegro jakieś ale czy to są sprawdzone rzeczy)? Jakiego typu przeróbka w zwrotnicy?

Skomentuj

Skoro w Space masz spalone kopułki warto je wymienić na GDWK9/80. Powinny się zmieścić zamiast GDWK7/50 po rozpiłowaniu otworu na magnes.

Skomentuj

No tak - gdzieś centymetr większy otwór jak tak patrzyłem. Jakoś gdzieś słuchałem sprawnych kolumn i sopraniki mnie nie urzekły. Sam mam u siebie gdwk 9/80 i teraz ładnie się zgrywają z STX'em. Tylko wymiana na większą kopułkę zepsuje wizualny efekt maskownicy jaką mają oryginalne. Widziałem na allegro jedną osobę co sprzedaje nowe głośniki ale tylko GDWK z czarną maskownicą więc ewentualna nowa wysokotonówka też zepsuje ten efekt.... Muszę się poważnie zastanowić.

Ponawiam pytanie o nowe cewki do tych głośniczków co można na allegro wyczaić za 5 zł (a na jednej za 9,99zł)?? Czy będzie to brzmiało tak jak oryginał? Aha - jaka przeróbka w zwrotnicy - jakiś tłumik??

W ogóle to od czego zależy brzmienie kopułek - bo ich budowa jest o wiele prostsza i składa się z mniejszej ilości części niż niskotonowy??

Skomentuj

Od materiału membrany, jej wagi, sztywności, podatności mikrozawieszeń, wykonania układu magnetycznego czy obecności (i jakości wykonania) komory wytłumiającej, obecności ferrofluidu, a docelowo na samej aplikacji głośnika - jakim filtrem będzie cięty i z jakim głośnikiem współgrał :)

Skomentuj

Ok - dużo tych czynników:P
              To ja jeszcze chce wiedzieć czy warto cewki czy cały głośnik kupić i zarzucam temat gdyż space odłożę na półkę a już nowy temat i nowy problem/pomysł mam :)

Skomentuj

Czaruję...
              X