Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja Kolumn Tonsila

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja Kolumn Tonsila

Witam znalazłem zniszczone kolumny Tonsila. Są one bardzo stare, jednak szkoda ich mi, a niestety nie wiem jak je naprawić. Widać że potrzebują nowych głośników oraz jedna kolumna przodu. I tu prosiłbym o pomoc w doborze głośników jaknajmniejszym kosztem. Uratowałem unitre pw 8010 i jakbym zrobił te kolumny to fajny zestaw by był.
    Z góry dzięki za odpowiedzi.

kupowanie nowych glosnikow nie ma najmniejszego sensu
    jak chcesz koniecznie je naprawic to regeneruj glosniki
    czyli wywalasz stara membrane i wklejasz nowa z zawieszeniem

ale szczerze mowiac to ja bym to wywalil i zaczal robic cos normalnego

Skomentuj

Mój kolega miał identyczne. Powiem krótko do pieca z nimi. Lepiej od tego grały satelitki komputerowe sundio za 40zł. Tam chyba nawet zwrotnicy nie było, tylko kond na wysokim.

Skomentuj

Miałem ten zestaw, to ZG-15C. Kiedyś dodawali je do amplitunerów "Amator". Nic ciekawego nie prezentowały, tam nawet porządnej zwrotnicy nie było, tylko kondensator na wysokotonowym. Naprawdę szkoda wkładać pieniądze w regenerację.
        http://unitra.eu.org/node/2560

Skomentuj

W takim razie idą na strych niech tam zgniją.

Skomentuj

Ja bym proponował wymianę zawieszenia górnego, skąd wszystkim przychodzi do głowy żeby od razu całą membranę wymieniać, wymiana zawieszenia górnego jest o wiele prostsza i mniej "inwazyjna"

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
              skąd wszystkim przychodzi do głowy żeby od razu całą membranę wymieniać
              bo taniej i latwiej dostepne
              zawieszenia sa za blisko 10zl
              a gotowa membrane kupuje na miejscu za 3-5zl

Skomentuj

Ale wymieniając membranę zmieniasz charakter brzmienia głośnika i to już wtedy nie będzie ten sam głośnik. Będzie miał inne parametry.

Skomentuj

Po wymianie całej membrany za 5zł z firmy Salto bodajze. Graja dobrze, problem to tu wyskotonowka i zwrotnica czyli kondensator 2,2uF.

[ Dodano: 2010-02-26, 20:52 ]
                  Zamieszczone przez bart210
                  Ale wymieniając membranę zmieniasz charakter brzmienia głośnika i to już wtedy nie będzie ten sam głośnik. Będzie miał inne parametry.
                  A wymieniajac gorne zawieszenie brzmienie i parametry sie nie zmieniaja? Skad glosnik wie ze po wymianie calej mambrany ma grac inaczej i zmienic swoja parametry a po wymianie gornego zawieszenia nie?

Skomentuj

jak napisałem wymiana górnego zawieszenia jest najmniej "inwazyjne" dostajesz wtedy głośnik najbliższy oryginałowi

Skomentuj

brencik, samo zawieszenie znacznie mniej wpływa na końcowe brzmienie niż membrana. Wystarczy, że membrana będzie kilka gramów cięższa lub lżejsza i parametry głośnika znacznie się zmienią - bas się pogłębia lub go ubywa. Różnica jest słyszalna.
                      Zamieszczone przez brencik
                      Po wymianie całej membrany za 5zł z firmy Salto bodajze. Graja dobrze...
                      , czyli jak?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        kupowanie nowych glosnikow nie ma najmniejszego sensu
                        jak chcesz koniecznie je naprawic to regeneruj glosniki
                        czyli wywalasz stara membrane i wklejasz nowa z zawieszeniem

ale szczerze mowiac to ja bym to wywalil i zaczal robic cos normalnego
                        Dlaczego jesteś tak anty nastawiony do Tonsila ? esteiks Ci za to płaci ? Są konstrukcje Tonsila oparte o zwrotnice z 1 kondzioła, które lepiej brzmią od SCX i PJ.

Odbuduj przynajmniej z sentymentu czy z punktu historycznego. Koszt renowacji jest niski.

Skomentuj

Ja właśnie remontuję kolumny Scherzo 120 i gdyby ich brzmienie było beznadziejne to nawet bym się za to nie zabierał. Kolumny kupione za 100zł, a brzmieniem powalają niejedne kolumny za dużo większe pieniądze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bociamek
                            Dlaczego jesteś tak anty nastawiony do Tonsila ?
                            nie do tonsila ale do starych gownianych glosnikow

esteiks Ci za to płaci ?
                            chcialbym :lol:

Są konstrukcje Tonsila oparte o zwrotnice z 1 kondzioła, które lepiej brzmią od SCX i PJ.
                            napewno nie w tej cenie ;]

Skomentuj

Nie przesadzajmy, można małym kosztem doprowadzić te kolumienki do dobrego stanu .
                              Tak jak pisał Paweł S. membranki x2 + kopułki to koszt 10-12 zł, warto było by zainwestować w nowe wysoko tonówki GDWK 7/50 były by dobre . Nie sądzę by za 50 zł udało się kupić coś grającego podobnie .

Skomentuj

Mój sąsiad ma takie same kolumienki. Wymienił w nich kiedyś całe membrany na jakieś takie żółte od dspeakera z allegro. Napędem jest identycznie jak u autora Unitra PW8010. Przyniosłem do niego jakiś czas temu swoje ARN-150+PJ (tzn. jak je jeszcze miałem) i porównując łeb w łeb to jednak te Unitry grały lepiej - nieco swobodniej na środku, lżej u góry, bas był porównywalny. Także wyrzucać takich kolumn wg mnie nie ma sensu. Małym kosztem, tj. wymieniając zawieszenie możesz mieć coś co gra na start lepiej niż komputerowe szroty.

Skomentuj

GDN 16/15 sam z siebie gra bardzo dynamicznie, fakt 30 hz nie osiągnie ale w granicach 50-60 hz ma dużego kopa jak na stary 15 watowy głośniczek . Jeżeli ma to gnić to pisz, z chęcią wezmę i doprowadzę do porządku .

Skomentuj

Ja bym nawet nie wymieniał wysokotonówek. Fakt - te stożkowce są kiepściutkie, ale żeby z innych głośników coś więcej wyciągnąć należałoby poważnie podejść do zwrotnicy. W przeciwnym razie szkoda kasy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                      Przyniosłem do niego jakiś czas temu swoje ARN-150+PJ (tzn. jak je jeszcze miałem)
                                      sprzedales? :cry:

Skomentuj

Siostra ich używa w Cieszynie . Także tak do końca to się ich nie pozbyłem :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X