Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Glosnik do suba???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Glosnik do suba???

Witam na nowym forum.
    Mam maly problem: wczesniej wybralem arn 312 8ohm, ale teraz znalazlem uzywane seas 25 f-ew 70 watt, mysle tez nad klasykiem gdn20/80. tesla jest troche za duza (pokoj 11m2 czasami 17- bardzo zadko) tonsil troche za kiepski tak mi sie wydaje choc nigdy nie slyszalem. Podoba mi sie sls216 ale ta cena.... 350 zl to troche duzo. Chcialbym jakis glosnik dobry do b-r okolo 25 cm srednicy. Jakie sa Wasze typy???
    Dziekuje i pozdrawiam.

[ Dodano: 2004-06-30, 23:21 ]
    Zapomnilem napisac subik bedzie zasilany modulem MIVOC AM 80. 80watt rms/4 ohm.

Z sls'a jete¶ w stanie zbudować nie dużego, ale wymiataj±cego suba w 11m^, więc my¶le, że byłby to dobry wybór. Winisd sugeruje obudowę b-r! My¶le, że do takiego pokoju nie potrzeba większego gło¶nika jak 20cm, gdyż potem nie słuchasz jak gra subwoffer tylko jak graj± Twoje meble i przedmioty w pokoju co jest bardzo irytuj±ce. Rzecz jasna taki gło¶nik trzeba odpowiednio zasilić, w sumie ma przecież 150W mocy znamionowej i Xmax=8,5mm!!! Pozdro

Skomentuj

Mowilem ze przeciez mi sie glosnik podoba ale nie jego cena Jakies tansze proporycje na glosnik 20 25 cm?

Skomentuj

hmm
        beyma 10BR70 w 40 l br lub closed jednak jest to samobujstwo
        20/80/2 jest dobrym wyborem jak na jeden z pierwszych subów
        ja mam sls 213 i sam glosnik to dopiero poczatek do niego musisz dac dobry naped+ zasialnie+obudowa+wykonczenie tanioe nie bedzie

Skomentuj

Witam.
          Jesli naprawdę nadajesz z Kobyłki to masz DUZY problem.
          Z racji tego ze nie jest to miasto wojewódzkie pewnie cięzko dostać coś porządnego.
          Proponuję ostrożnośc przy zakupie używanych głośników (oczywiście okazja cenowa moze włynąć na zakup ale tutaj trzeba z podwójną ostrożnośćią). Oczywiśćie można kupić dobry głośnik używany.

Szkoda że nie piszesz Czego oczekujesz po całej konstrukcji. To że bas ma być wyśmienity mówi niewiele bo:
          -mozesz tanio kupić alpharda i wsadzić do obudowy wielkości lodówki i bas powinien zejsc nisko.
          -mozesz kupic używany markowy głośnik i tutaj niskie zejscie moze oznaczać dużo mniejszą budę.

Ja sugeruje sie przede wszystkim małą obudową. Wymiary skrzyni to ważna sprawa a jesli w Twoim przypadku nie ma to znaczenia (poprostu mieszkasz na sali gimnastycznej) to musimy o tym wiedzieć.

Ostatnio coraż baczniej przyglądam się JBL Serii GT - propozycje producenta co do obudowy b-r i sam głośnik sugeruje niesmiało iż jest to przetwornik wykorzystywany w subach Yamahy (ale tanio sprzedałem moje ostatnie "odkrycie" bedące efektem długiego przekopywania internetu)

Pozdrawiam

Skomentuj

Widzialem mala beyme 8br40 50 watt, jakies doswiadczenia, ktos cos na tym robil? Ta 10br60 to troszke za droga 249 zł, 12br70 265zł. A ta 8" 143, wiec porownywalnie a gdn-en 20/80. Czy ta sie nadaje do b-r Qts 0,48?

[ Dodano: 2004-07-01, 13:36 ]
            A moze wziasc pod uwage arn 226?

[ Dodano: 2004-07-01, 18:01 ]
            A moze cosik takiego co prawda samochodowe ale....
            http://arton.info/catalog/product_in...roducts_id/607

Skomentuj

Witam
              poniewaz ten topic dotyczy i mnie wiec i ja sie dopytam w takim razie....

polecacie glosnik gdn 20/80/2 mam wiec pytanie co do niego. jego pasmo przenoszenia wynosi 50 - 4 000 [Hz] czy nie jest to zbyt wysoko? chcialbym aby moj sub wyciagal naprawde nisko i zeby granie czestotliwosci 20 - 30 bylo przynajmniej troche slyszalne wiec takie pasmo nie jest za wysokie?. do tej pory wiec patrze na glosniki z pasmem od 30 lub nawet 25... czy sie myle? czy moje obawy sa sluszne?

jeszcze jedno. chce zrobic suba w obudowie BR max 40 L lub Band Pass. no wlasnie Band pass - drugie pytanie. glosniki z QTS powyzej 0,4-0,5 nie nadaja sie na BR ale czy nadaja sie na BandPass? taki glosnik z qts powiedzmy 0,8-1 jest chyba bezpieczny w pół-komorze zamknietej a bas wzmacniany jest w 2 czesci BR ?? tak?

LS

Skomentuj

Czaruję...
              X