Po miesiącu grania kolumn na w/w głośnikach zmierzyłem parametry T-s : Fs-48,5Hz , Vas-25,6l , Qts-0,584. Katalogowe dane: Fs-40Hz, Vas-44,9l, Qts-0,33. Po następnych 3 miesiącach czyli dzisiaj Fs wynosi 45Hz. Kolumny codziennie grają po kilka godzin, przy średniej głośności, ale grały też kilkanaście godzin na max. Czy parametry głośników mają szansę zbliżyć się do katalogowych? Pomiary robię wg tutoriala. Podzielcie się swoimi danymi.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Parametry T-s głośnika GDN-18-130-8-AKX
Collapse
X
-
zwrotka koryguje charke duzo wyzej niz dzialanie obudowy wiec nie ma ona nic wspolnego z parametrami T-S.
STX-mierzy parametry T-S na rozgrzanych glosnikach. To co jest podane na pewno dotyczy glosnika ktory mierzyli bo parametrow nie da sie oszukac i wpisac z kosmosu. W dokladnych specyfikacjach czasami podawane sa tolerancje i Fs najczesciej jest +-20% a Qts +-30% takie same rozrzuty maja scan-speaki i inne glosniki. Dlatego ja nie mierze T-S bo nie jest to potrzebne. Wystarczy wlozyc glosnik do obudowy i zmierzyc charke po ktorej widac jaka ma dobroc i jak wypada skutecznosc b-r.
Skomentuj
-
Janekzet, jeżeli uważasz, że twoje głośniki mają inne T-S niż zakłada producent to czemu nie napiszesz do niego e-maila w celu wyjaśnienia sprawy. Napisz maila do stx-a z opisem sprawy, dołącz swoje mierzone T-S i poproś o wyjaśnienia.
Tak będzie najlepiej i najprościej prawda?
btw:
jakim programem robiłeś swoje pomiary?
jakim urządzeniem? amatorskim czy profesjonalnym?
czy były robione w pomieszczeniu do tego przystosowanym, czy w zwykłym pokoju?
jaki był mikrofon?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Myślę, że jest to na tyle poważna firma (a z tego co ostatnio widać do tekiej właśnie pretenduje), że raczej nie będą się tarzać ze śmiechu tylko przedstawią jakies rzeczowe wytłumaczenie tego faktu. Nawet jeśli to tłumaczenie będzie podparte ww normą to nie można miec pretensji do nich - przecież jakiś punkt odniesienia i uzasadnienie do pomiarów musi być. Moim zdaniem warto do nich napisać - choc by z czystej ciekawości jak zareagują.
Skomentuj
-
Pomiary robiłem SW za pomocą JIGa . Do tego nie jest potrzebne specjalne pomieszczenie ani mikrofon. Ponieważ różnice są duże, chciałbym porównać to z wynikami innych uczestników forum, którzy eksploatują AKXy. Ciekawe jak jest z parametrami innych STXów. Mimo wszystko kolumny grają nieźle. Ponieważ parametry T-S decydują o wielkości obudowy, warto wiedzieć jakie są naprawdę. Może ja coś źle robię, więc gdyby wyniki powtórzyły się u kogoś innego, wtedy napiszę do STXa.
Skomentuj
-
Ile razy mam wam powstarzac ze parametry T-S nawet najlepszych glosnikow swiata tez maja takie rozbierznosci!!
Nie ma to weikszego znazcenia bo jak glosnik ma sztywniejsze zawieszenie to ma wyzszy fs ale i nizszy Vas w konsekwencji czego obudowa wychodzi praktycznie taka sama.
Zacznijcie wreszcie mierzyc wynikowe charaketrystyki przenoszenia glosnika a nie tylko parametry T-S ktore za kazdym pomiarem i na roznym sprzeciem wypadaja inaczej!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekNie ma to weikszego znazcenia bo jak glosnik ma sztywniejsze zawieszenie to ma wyzszy fs ale i nizszy Vas w konsekwencji czego obudowa wychodzi praktycznie taka sama.
Skomentuj
-
Różne parametry wynikają też z rozgrzania tuż przed testem lub nie. Jak będziesz katował głośniki przed pomiarem to T-S będą miały niższy fs, wyższy VAS niż gdyby głośniki były mierzone świeżo po nocy podczas której nie były używane. To normalne i jak pisał Irek, nie należy się tym przejmować.
Skomentuj
-
W jakiej temperaturze wykonany był pomiar? zmiana o kilka stopni w dół od 20 zwiększa o kilka herców fs głośnika i analogicznie odwrotnie.
Jak dokonano pomiaru w stosunku do pozycji głośnika - horyzontalna czy wertykalna?
W odgrodzie czy w wolnej przestrzeni?
Po jakim teście mocowym dokonano pomiarów? Taki pomiar wykonuje się po 24 godzinnym obciążeniu szumem różowym o wartości 50% mocy znamionowej. Czy miernik kolega miał w uszach czy też zastosował pomiar za pomocą miernika TrueRMS?
Pomiar na głośniku chwilę po odłączeniu zasilania zmniejsza wartość fs głośnika o kilka Hz a co za tym idzie również obniżeniu ulega wartość Qts. Jest to wynikiem rozgrzanych zawieszeń !
btw: czy to nie jest jakaś prowokacja :?:Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Czy prowokacja? - nie wiem, ale...
Niedawno mierzyłem na próbę dwa głośniki GDN 27-150-8-SS Stx'a. Pomiar w temperaturze pokojowej i bez wcześniejszego rozgrzewania głośnika ale za to glosniki dobrze wygrzane bo pracowały wcześniej chyba z rok. Oczywiście nie mam żadnego specjalistycznego systemu pomiarowego tylko SW + standardowy JIG tak więc pomiary maksymalnie amatorskie. Dla odmiany (odmiany w stosunku do pomiarów ww AKX'ów) ich parametry (GDN 27-SS) nie odbiegały specjalnie od tych z noty katalogowej. Nie pamiętam teraz dokładnie wartości (jeśli będzie to potrzebne to odszukam te pomiary) ale Fs był wyższy coś w granicach 5Hz (może nawet mniej) a Qts różnił się chyba dopiero na drugim miejscu po przecinku. Vas też bardzo blisko katalogowego. Czyli moim zdaniem nawet lepiej niż się można było spodziewać.
Inna sprawa, że głośnik GDN 27-SS pomimo stosunkowo dobrych parametrów raczej nie zniewala brzmieniem ale z tego tylko wynika częściowo potwierdzenie tego co pisał Irek - nie ma się co przejmować odchyłkami od parametrów z not katalogowych bo i tak dopiero ostateczny efekt pracy przetwornika (czyli ten namacalny, odsłuchowy) ujawni nam jego zalety i obnaży wady.
Skomentuj
-
Zamiast płakać to przeczytajcie jeszcze raz co irek napisał i sprawdźcie to. Liczy się zestaw parametrów. Mi też nigdy nie zgadzały się parametry, może poza jednym wyjatkowym przypadkiem z arn150. Ale to nie miało większego znaczenia, gdy wpisało się zmierzony komplet i ten producenta to symulator w obu przypadkach dla jednakowej obudowy dawał jednakowe wyniki. Różnice były pomijalne. Płakać można, gdy miało być super a jest kupa.
Różnice w TS mogą wynikać z metody pomiarowej.
Skomentuj
-
Jak na moje oko to wina leży w pomiarach
Nie tak łatwo zmierzyć w amatorskich warunkach parametry ts, nawet jak sie różnia to bym sie tym nie przejmował, jak pisze Irek, nie am to wiekszego znaczenia
Pisanie do stxa nie ma sensu. Wątpię że odpowiedzą rzeczowo, dla tego własnie że jest to poważna firma i jak by mieli każdemu odpowiadać na takie pytanie to by nic nie robili tylko siedzlieli przy mailach. Gdyby to było jakoś profeskonalnie zmierzone to może i by się tym zaintereowali.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiverstosunek Vas do fs pozostaje zachowany (mówiąc prościej mms zgadza się z danymi fabrycznymi) jednak zmianie ulega Qts na wyższe,
Zamiast kombinowac radze kazdemu wykonac pomiar dwoch posiadanych glosnikow, sa przeciez identyczne to dlaczego w pomiarach T-S wyjda roznice!?
Czasami robilem pomiary statystyczne gdzie wychodzily calkiem ciekawe rzeczy. Chyba nikt nie mysli ze jak glosnik produkuje sie kilak lat to wszystkie jego elementy zawsze sa identyczne. Eminence robi glosniki o tej samej nazwie od wieli lat i w tym czasie zmienilo sie w nich wszystko oprocz nazwy. Bo to caly czas glosnik do tego samego celu i na to trzeba zwracac uwage a nie na jakies nic nie mowiace liczby.
Systemy pomiarowe uwzgledniaja cisnienie atmosferyczne i temperature tylko kto z was wpisuje te dane przed kazdym pomiarem? Ja tez tego nie robie.
Skomentuj
Skomentuj