Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozmieszczenie kolumn a pasmo przenoszenia i skuteczność

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozmieszczenie kolumn a pasmo przenoszenia i skuteczność

Przeglądając projekty gotowych zwrotnic z podwieszonego tematu na forum, natknąłem się na pewien wykres

Czy dobrze interpretuję to że przy kącie odchylenia kolumny od słuchacza 60', głośność w wysokich rejestrach spada aż o 6-8db?
    I czy jeśli tak to czy przy projektowaniu kolumn / zwrotnic do konkretnego pomieszczenia i stałego umiejscowienia od słuchacza pod kątem przypuśćmy 40' warto również skorygować nieco charakterystykę przenoszenia kolumn tak aby w konkretnym miejscu pomieszczenia i umiejscowienia względem słuchacza zagrały jak najbardziej liniowo?

Zauważyłem że gdy moje obecne kolumienki postawione są na wysokości uszu słuchacza, a kąt pomiędzy mną a kolumnami to jakieś 15' - 20' to grają równo i ładnie, ale kiedy rozmieściłem je w rogach pokoju na tej samej ścianie i kąt wynosił już jakieś 50' - 60' to grały marnie, góra była strasznie stłumiona, czy to przez to zjawisko?

Kolumny powinny zawsze byc skierowane na sluchacza, zwrotnica raczej nie ma z tym nic wspolnego. No chyba ze ktos chce kolumny powiesic na scianie ale to juz temat basu.
    Niektorzy pisza zeby ustawiac bardziej skrecone lub rozwarte ale imo jest to jakies voodoo bo producenci robia pomiary na wprost.
    Mysle ze pogorszenie dzwieku w twoim przypadku moze miec cos wspolnego z zrodlem pozornym czyli odbiciem fal od scian po bokach kolumn ale mozliwosci jest wiele.
    Teoretycznie sluchacz i kolumny powinny tworzyc trojkat rownoramienny lub rownoboczny i nie powinno sie mocno rozsuwac kolumn.

Skomentuj

Zamieszczone przez Blitzer
      Niektorzy pisza zeby ustawiac bardziej skrecone lub rozwarte ale imo jest to jakies voodoo bo producenci robia pomiary na wprost.
      Jesli kolumna ma na wysokich tonach wznoszaca charakterystyke czyli ma za duzo wysokich to zaleca sie odsluch pod pewnym katem zeby nieco wyglaadzic charke. Wtedy jednak wzrasta ilosc sygnalu odbitego.

Jesli to pomiar jakiejs kolumny to charakterystyki kierunkowe wygladaja rewelacyjnie!!

Skomentuj

Czyli po prostu ustawiając kolumny pod większym kątem względem słuchacza, możemy kombinować ze zmniejszaniem wartości tłumika na głośniku wysokotonowym?
        I w jaki sposób i dlaczego wzrasta poziom odbić?
        A jak ma się to do głośników tubowych które wydaje mi się już z racji budowy mają wąski kąt promieniowania? Bo ten wykres jest z zamieszczonego na forum Seas U18RNX/P + 27TBCD/GB-DXT czyli kopułki.

Z góry dzieki za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania :mrgreen:

Skomentuj

mskojon, masz więcej odbić od ścian. Jak zwrócisz kolumny bardziej w stronę ściany to logiczne że bedzie wiecej odbić.

Co do kombiowania ze zwrotnicą w stosunku do ustawienia kolumbn to głupota i nie ma co kombinować. Kolumny mają grac jak najbradziej liniowo i tyle. I nie ma co psuć tej linowości, aby potem kolumny dziwnie ustawiać, imho bez sensu

Skomentuj

Czyli po prostu ustawiając kolumny pod większym kątem względem słuchacza, możemy kombinować ze zmniejszaniem wartości tłumika na głośniku wysokotonowym?
            Niezupełnie. Zauważ, że ch-ka opada wraz ze zwiększaniem częstotliwości. Jakbyś słuchając pod kątem osłabił tłumik to na początku pasma wysokotonówki miałbyś niezłą górkę - raczej przyjemne by to nie było...
            Po prostu trzeba siedzieć na wprost głośników i tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
              mskojon, masz więcej odbić od ścian. Jak zwrócisz kolumny bardziej w stronę ściany to logiczne że bedzie wiecej odbić.
              Dla mnie to nie jest wcale logiczne.
              Wytłumacz mi dlaczego podczas szerszego rozstawienia kolumn ma być więcej odbić? Co to zmieni? Czy stoją od siebie rozstawione 1m czy 4m to do przeciwległej ściany mają taką samą odległość, zmienia się jedynie kąt względem słuchacza, zakładając oczywiście że kolumny nie są obrócone w stronę słuchacza tylko prosto na przeciwległą ścianę.

Kolumny w jednym ustawieniu grają liniowo a w drugim nie, a ja właśnie nie chcę się na tym przejechać.

No właśnie, osłabienie tłumika ma sens chyba tylko przy stosunkowo wysoko ciętych wysokotonowcach, ale z drugiej strony tą górkę można zniwelować tnąc głośnik wysokotonowy nieco wyżej, lub niskotonowy troszkę niżej.

Całą tą dyskusję rozwinąłem ponieważ zastanawiam się czy robić kolumny które będą wisiały naprzeciwko mnie po obu stronach biurka w odległości 1-1,5 m od siebie, czy takie które powieszę pod sufitem w rogach pokoju - tutaj przekonałem się już że zwrotnica (którą notabene skonstruowałem sam na słuch, podpierając się jedynie wiedzą, kalkulatorami i charką przenoszenia głośnika niskotonowego) spełnia swoje zadanie idealnie kiedy kolumny stoją naprzeciwko mnie, a kiedy wiszą w rogach, grają po prostu do dupy.

Skomentuj

Każde kolumny wiszące w rogach pokoju zagrają z dupy - zwrotnicą tego nie poprawisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
                  Zamieszczone przez paldo
                  Wytłumacz mi dlaczego podczas szerszego rozstawienia kolumn ma być więcej odbić? Co to zmieni? Czy stoją od siebie rozstawione 1m czy 4m to do przeciwległej ściany mają taką samą odległość, zmienia się jedynie kąt względem słuchacza, zakładając oczywiście że kolumny nie są obrócone w stronę słuchacza tylko prosto na przeciwległą ścianę.

Kolumny w jednym ustawieniu grają liniowo a w drugim nie, a ja właśnie nie chcę się na tym przejechać.
                  No właśnie jest to logiczne, mając kolumny bliżej siebie, więcej dźwięków dociera do ciebie bezpośrednio z kolumn, a mając je szerzej rozstawione, nie łapiesz się już w kątach promieniowania i mniej tych dźwięków jest bezpośrednich, a pojawia się więcej odbitych od przeciwległej ściany.

Czemu tego nie zamontujesz po prostu w rogu, pod kątem, skierowane w twoją stronę lub środek pokoju?

Skomentuj

Ok, pojąłem :oops: :wink:

Dzięki :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
                      No właśnie dla tego że masz je bliżej bocznych ścian!! (w związku z tym więcej odbić i większe ich natężenie) dwa tak jak mówi kolega, dzwięki nie odbite docierają słabiej, w związku z tym to co słyszysz jest w większym stopniu odbite od scian w stosunku do ustawienia w wersji "podstawowej"

Z tą zwrotnicą nic nie kombinuj, bo nic mądrego nie uzyszkasz próbujac dostosować tłumik do ustawienia kolumny pod danym katem!

Zamieszczone przez Caleb
                      Każde kolumny wiszące w rogach pokoju zagrają z dupy - zwrotnicą tego nie poprawisz.
                      Racja

Skomentuj

Czaruję...
                      X