Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas CA18RLY + mostek 2x TDA7294 jako woofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam

Chodzi mi od jakiegoś czasu po głowie pomysł na woofer.

Poczytałem sobie to forum i stwierdziłem ze w oparciu o TDA7294 w mostku mógłbym zrobić coś całkiem sensownego.
    Wypatrzyłem głośnik Seas CA18RLY, który osadził bym w 35 litrowej obudowie z BR.
    Nie mam jeszcze pomysłu na filtr dolnoprzepustowy, ale przydał by się z regulowanym odcięciem i jakimś sumatorem na wejściu.

Chciałem aby ktoś z boku spojrzał na mój pomysł i podpowiedział mi:
    1. Czy takie zestawienie ma sens do małego pokoju (16 m^2)
    2. Jakieś sprawdzone rozwiązania filtrów dolnoprzepustowych.

Dodam że elektronikę preferował bym prostą lub z gotowych kitów,
    bo podczas moich eksperymentów z układami częściej leci z nich dym niż dźwięk (chyba ze w kondensatorze gotuje się elektrolit bo wtedy ładnie piszczy )

a nie możesz po prostu kupić głośnika typowego do suba np mds08 i panel z allegro za 120zł?
    Kosztowy mniej więcej wychodzi na to samo.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Temat panela na allegro w tej chwili nie istnieje.
      Są jakieś 3 ale z czego 1 samochodowy i dwa z wejściem mono.
      Wiec do mojego zestawu się tego nie podłączy.

Poza tym zastanawiam się co nietypowego jest w tym głośniku.

Skomentuj

To że można go stosować w konstrukcjach dwudrożnych. Imo szkoda nie wykorzystywać jego średnicy. Poza tym lepszy bas dostaniesz z jakiegoś ośmiocalowca...

Skomentuj

tego głośnika po prostu szkoda na suba. Lepiej zagra głośnik przystosowany do pasma niskiego.
          A taki panel był nie dawno u nas w ogłoszeniach. Poszukaj może jeszcze jest.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

gzyl, po pierwsze nie jest to głośnik subwooferowy, po drugie za duża obudowa dla niego te 35L
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

W sumie macie racje.
              Ale na rozsądny głośnik w paśmie subwooofera mnie nie stać.

Mam dobre doświadczenia (co prawda z samochodowym subwooferem) z głośnikami Hertz.
              Przeliczyłem sobie w WinISD i zastanawiam się nad ES 250.
              Jest droższy od proponowanego "mds08" ale na starcie mam skuteczność 91,5 dB a nie 88 dB

Po przeczytaniu kolejnych postów przemyślałem też wielkość skrzyni w nowej wersji miała by mieć 32l i częstotliwość 38 Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez gzyl
                Jest droższy od proponowanego "mds08" ale na starcie mam skuteczność 91,5 dB a nie 88 dB
                a teraz sobie sprawdz w jakich warunkach mierzona jest efektywnosc w ou glosnikach ;]

a moze nowy STX? http://www.stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html
                pod mostek TDA idealny

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  Zamieszczone przez gzyl
                  a teraz sobie sprawdz w jakich warunkach mierzona jest efektywnosc w ou glosnikach ;]

a moze nowy STX? http://www.stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html
                  pod mostek TDA idealny
                  Sprytny zabieg z tą skutecznością wreszcie konkretna podpowiedź.
                  A ten STX godny przemyślenia, może jeszcze jakieś pomysły głośników tak do 250 zł.

[ Dodano: 2010-03-01, 20:28 ]
                  Zamieszczone przez lklukasz
                  a nie możesz po prostu kupić głośnika typowego do suba np mds08 i panel z allegro za 120zł?
                  Kosztowy mniej więcej wychodzi na to samo.
                  Dzięki Pawel S. zauważyłem że mds08 jest całkiem dobrym rozwiązaniem.

Chociaż przydało by się zejść ciut niżej, chciałbym skupić się gdzieś w rejonach kontrabasu 30Hz - 100Hz z resztą poradzą sobie kolumienki podstawowe.

Skomentuj

gzyl, zestroisz go na 40 kilka Hz w br i będziesz zadowolony
                    Jak chcesz to mam je po 260zł więcej na pw.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez gzyl
                      Chociaż przydało by się zejść ciut niżej, chciałbym skupić się gdzieś w rejonach kontrabasu 30Hz - 100Hz z resztą poradzą sobie kolumienki podstawowe.
                      do tego juz bedzie potrzebny wiekszy glosnik

a MDS08 potrafi naprawde zadziwic i uprzyjemnic sluchanie

Skomentuj

Pawel S. stx zamiast ca18rly ? :razz: nie... :smile:

Skomentuj

Ok czyli mamy w tej chwili następujące założenia.
                          (Wiem ze mało się maja do tematu posta ale od czegoś wychodziliśmy)

Głośnik: MDS08,
                          Skrzynia: 33l i strojona na 40-45 Hz.

Mam jeszcze jeden problem zanim zacznę zakupy i budowę.

Chciałem sprytnie wyprowadzić bassreflex:

Wiem że może to się wyda dziwny sposób ale chciałbym spróbować. :cool:
                          BassReflex chciałbym wyprowadzić w podstawce jako prostokątne kanały.
                          Wyjście w podłodze pudła z tyłu. Powinno być to zobrazowane na obrazku.

Czy możecie mi podpowiedzieć lub podesłać jakieś materiały na temat jak to liczyć ewentualnie gdzie szukać wiedzy na ten temat.

Skomentuj

Nie dawałbym 33 litrów do MDSa :???: Nie podchodziłbym z więcej niż 25litrów w br, bo głośnik straci to co potrafi najlepiej. I strojenie dałbym 38-40Hz :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez gzyl
                              Czy możecie mi podpowiedzieć lub podesłać jakieś materiały na temat jak to liczyć ewentualnie gdzie szukać wiedzy na ten temat.
                              Liczysz normalnie, tylko wpisujesz w windist, tzn zaznaczasz opcje z b-r prostokatnym i tam wpisujesz jego wymiar. Tylko po cholere ci po środku b-r ta deska dzieląca go na dwa. Zrób jeden, będzie lepiej i mniej roboty

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                Pawel S. stx zamiast ca18rly ? nie...
                                wg mnie SEAS marnuje sie przy TDA i przy takim zastosowaniu wiec nie ma sensu go kupowac :P

Zamieszczone przez gzyl
                                Głośnik: MDS08,
                                Skrzynia: 33l i strojona na 40-45 Hz.
                                za duzo :!:
                                daj max 25 litrow. strojenie ok 40hz

Zamieszczone przez gzyl
                                tutaj niestety musisz robic doswiadczalnie bo bliskosc podlogi i scianki gornej wydluzy tunel

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  wg mnie SEAS marnuje sie przy TDA i przy takim zastosowaniu wiec nie ma sensu go kupowac :P
                                  Wolałbym kupić seasa i z czasem jak uzbiera się trochę kasy wymienić na porządną końcówkę niż podpasowywać jakościowo wszystko pod TDA :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X