Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w Obliczeniu pudła dla Peiying PA250f4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w Obliczeniu pudła dla Peiying PA250f4

Witam forumowiczów jestem tu nowy, przybyłem z prośbą o pomoc Obliczeniu skrzyni do subwoffera domowego na głośniku Peiying PA250f4 oto parametry :
    * Rozmiar: 25 cm
    * Moc: 300 W
    * Pasmo przenoszenia: 20 - 3.500 Hz
    * Efektywność: 88 dB
    * Impedancja: 4 ?
    * Magnes: 50 oz
    * Cewka: 50 m

PARAMETRY T/S:

*
    Revc: 3,3 Ohm
    *
    Fo: 42,702 Hz
    *
    Sd: 31,731
    *
    Md: 82,260 g
    *
    BL: 10,688
    *
    Qms: 4,333
    *
    Qts: 0,448
    *
    Qes: 0,499
    *
    No: 0,465 %
    *
    SPLo: 88,7 dB
    *
    Vas: 30,828
    *
    Cms: 215,6
    *
    Mms: 64,43
    *
    Mmd: 61,175

W programie WinISD wyszły mi wymiary
    Wysokość 60,9 cm
    Szerokość 39,4cm
    Długość 25,1 cm
    Br 10 cm Długość 30cm

Chce sie poradzić doświadczonym osobą ktore mają obliczanie kolumn w 1 palcu. Pozdrawiam i licze na pomoc . :wink:

Zamieszczone przez gajorek400
    Wysokość 60,9 cm
    Szerokość 39,4cm
    Długość 25,1 cm
    60 Litrów ?? Pewnie tak Ci podał WinISD. Ile razy powtarzać trzeba że WinISD nie projektuje paczek, To tylko symulator do paczek głośnikowych a dla doświadczonych jedynie program do liczenia rurki dla strojenia bassreflex.

Rozmiar: 25 cm
    Bassreflex paczka o objętości 30 litrów nawet 35 litrów powinno styknąć. Bassreflex strojenie dostasujesz na ucho :)

skrzyni do subwoffera domowego
    Kino czy muzyka ??

Skomentuj

gajorek400, a to nie jest głośnik samochodowy?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
        a to nie jest głośnik samochodowy?
        Chyba najlepsza odpowiedz na to pytanie to ze to glosnik chinsko badziewny a czy samochodowy to juz malo wazne :) Na pewno jest kolorowy :)

Skomentuj

głośnik samochodowy tak ale chodzi o to że ja mam 4ohm wzmacniacz do suba i głośnik tez ma miec 4 ohm i jeszcze chodziło mi o szeroką piane bo na allegro nie było takich głośników do domu. WinISD pokazał 42 litry

[ Dodano: 2010-03-02, 12:13 ]
          subwofer ma byc głównie do muzyki wszelakiego typu

Skomentuj

No to szukasz głośnika domowego 4 ohm. Co do "piany" - no właśnie głośniki samochodowe charakteryzują się tym, żę mają "szeroką pianę" (bo rozumiem, że o zawieszenie górne chodzi, tak?).

WinISD nie pokazuje jaka ma być obudowa tylko Ty musisz pokazać mu jakąś obudowę a on wtedy oszacuje co się będzie działo.

Skomentuj

tak chodzi o szerokie zawieszenie cos ala logitech z-5500 hehe.
              a jest jakiś program który mi poda wymiary obudowy??
              bo mam juz dosyc robienia na oko

[ Dodano: 2010-03-02, 14:51 ]
              a właśnie moze zrobic skrzynie na wzór skrzyni od logitechów tam tez jest 25 cm??

Skomentuj

a jest jakiś program który mi poda wymiary obudowy??
                tak
                kartka + olowek + kalkulator

a właśnie moze zrobic skrzynie na wzór skrzyni od logitechów tam tez jest 25 cm??
                tam sa 8" tangbandy a skrzynka jest duuuzo mnijesza

głośnik samochodowy tak ale chodzi o to że ja mam 4ohm wzmacniacz do suba i głośnik tez ma miec 4 ohm i jeszcze chodziło mi o szeroką piane bo na allegro nie było takich głośników do domu
                zebys czasem sie nie zdziwil jak z tego glosnika nie bedzie za wiele basu...
                "duza pianka" jest w glosnikach z duzym x-max'em czyli z duzym skokiem membrany. w samochodach takie glosniki sie sprawdzaja. w domu nie zawsze. moze byc tak ze glosnik bedzie latal jak szalony, wszystko bedzie drgalo a basu prawie nie ma :neutral:

Skomentuj

I wlasnie na oko robi sie najlepsze suby bo sa takie jak sie chce a nie jak policzy kalkulator winisd ktorego malo kto umie obslugiwac.

ok 40 litrow bedzie ok.

Zamieszczone przez Pawel S.
                  gajorek400 napisał/a
                  tam sa 8" tangbandy a skrzynka jest duuuzo mnijesza
                  W Z-680 byl 8cali a w z-5500 jest 10cali. buda w obu jest za mala i niskiego basu nie ma zaden.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    buda w obu jest za mala i niskiego basu nie ma zaden
                    Bass niski jest ale dopiero aktywnie dopomagany :) bo u kuzyna sie zdziwiłem ze nisko gra, ale satelitki to porażka. Mało wysokich tonów (jednodrożne) co mi sie nie spodobało wogóle :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                      ale satelitki to porażka. Mało wysokich tonów (jednodrożne) co mi sie nie spodobało wogóle :)
                      I tez sa wspomagane elektrycznie w samym wzmacniaczu! Ja juz je tuningowalem dodajac miniaturowego monacora DT25. A suba wsadzilismy do dwa razy wiekszej budy i zaczal grac.

Skomentuj

A suba wsadzilismy do dwa razy wiekszej budy i zaczal grac.
                        A pod jakim wzmakiem ?? I jak filtrowałeś tego Monacorka ??

Skomentuj

haloo czy ktoś mi poda jakieś konkretne wymiary obudowy do tego peiynga ??

Skomentuj

Wymiary sam policz sobie aby wyszła objętość około 40 litrów :) ewentualnie poszukaj podobnej paczki w gotowych konstrukcjach i podpatrz wymiary :)

Aha gdybyś nie wiedział jak to mnożąc długości podstawy razy wysokość masz objetośc :)

Skomentuj

szescian 10cm x 10cm x 10cm = 1litr = 1dm3

ech ze musze sie znizac do szkoly podstawowej :)

Skomentuj

A gdzie grubość płyty ??

Skomentuj

Objętość liczy się bez płyty :) a jak nie umiesz szukać to Twój problem... no cóż moze myślenie niektóre osoby boli, ale DIY to jak sama nazwa wskazuje "Zrób To SAM"

Litraż netto to objętość paczki po wymiarach wewnętrznych po odjeciu tzw grobości płyty

Litraż brutto to objetość po zewnętrznych długościach

Jeśli tak bardzo nie chce Ci się liczyć to masz stronkę gdzie możesz policzyć mniej wiecej litraż.

http://www.rockfordfosgate.com/rftech/box_wizard.asp

Tylko dobieraj żeby to jakoś wyglądało....

Skomentuj

ploter >> dzieki o takie cos mi chodziło xd :lol:

[ Dodano: 2010-03-07, 14:13 ]
                                    subwoofer już zrobiony oto fotka
                                    http://zapodaj.net/55e6f3ae65a1.jpg.html

Skomentuj

Czaruję...
                                    X