Załóżmy, że mam aktywne monitory. Chciałbym zdjąć ich charakterystykę -- i tu pytanie jak się do tego zabrać? Bo chyba JIG + SW + reszta osprzętu do mierzenia "pasywek" się tu nie przyda?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zdejmowanie charakterystyki monitorów aktywnych -- jak?
Collapse
X
-
No właśnie nie wiem, przecież w środku jest wzmacniacz, więc impedancja widoczna na zaciskach kolumny aktywnej jest wysoka (>47 kOhm). Więc chyba zdejmowanie char. impedancji nie ma sensu?
[ Dodano: 2010-03-04, 15:49 ]
Sorki, chyba napisałem jakieś głupoty.
Jeśli wg połączeń z tego rysunku:
http://diyaudio.pl/grafika/sw/image015.jpg
to faktycznie nie ma różnicy :)
Skomentuj
-
mbar, jak chcesz cokolwiek mierzyć a potem symulować zwrotnice, to jak nie masz przebiegu impedancji, oprócz wykresu pasma przenoszenia to program jakikolwiek do zwrotnic zasygnalizuje, że nie da rady nic obliczyć. Do symulacji wymagana jest char. oraz pomiar impedancji.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Jasne, ja to wiem. Ale sytuacja dotyczy akurat aktywnych zwrotnic, głośniki do swoich końcówek są podłączone bezpośrednio (coś jak bi-amping), więc chyba char. impedancji w tym wypadku nie jest ważna? Nic nie będę symulować, interesuje mnie kształt charakterystyki amplitudowej, taki, jaki jest -- "stan zastany".
Zresztą to i tak nie moje monitory, tylko czyjeś samoróbki, które chcę zbadać, czy faktycznie dobrze przenoszą :)
Skomentuj
Skomentuj