Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zdejmowanie charakterystyki monitorów aktywnych -- jak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zdejmowanie charakterystyki monitorów aktywnych -- jak?

Załóżmy, że mam aktywne monitory. Chciałbym zdjąć ich charakterystykę -- i tu pytanie jak się do tego zabrać? Bo chyba JIG + SW + reszta osprzętu do mierzenia "pasywek" się tu nie przyda?

czemu nie?
    przeciez to dziala tak samo

Skomentuj

No właśnie nie wiem, przecież w środku jest wzmacniacz, więc impedancja widoczna na zaciskach kolumny aktywnej jest wysoka (>47 kOhm). Więc chyba zdejmowanie char. impedancji nie ma sensu?

[ Dodano: 2010-03-04, 15:49 ]
      Sorki, chyba napisałem jakieś głupoty.
      Jeśli wg połączeń z tego rysunku:
      http://diyaudio.pl/grafika/sw/image015.jpg

to faktycznie nie ma różnicy :)

Skomentuj

zeby zdjąc ch-ke impedancji musisz i tak odłączyć przetworniki od koncówki mocy. Czyli nie wiem czemu sie i czym się martwisz :)

Skomentuj

W sumie to niczym, bo char. impedancji mało mnie w tym wypadku obchodzi

Skomentuj

mbar, jak chcesz cokolwiek mierzyć a potem symulować zwrotnice, to jak nie masz przebiegu impedancji, oprócz wykresu pasma przenoszenia to program jakikolwiek do zwrotnic zasygnalizuje, że nie da rady nic obliczyć. Do symulacji wymagana jest char. oraz pomiar impedancji.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Jasne, ja to wiem. Ale sytuacja dotyczy akurat aktywnych zwrotnic, głośniki do swoich końcówek są podłączone bezpośrednio (coś jak bi-amping), więc chyba char. impedancji w tym wypadku nie jest ważna? Nic nie będę symulować, interesuje mnie kształt charakterystyki amplitudowej, taki, jaki jest -- "stan zastany".
              Zresztą to i tak nie moje monitory, tylko czyjeś samoróbki, które chcę zbadać, czy faktycznie dobrze przenoszą :)

Skomentuj

tutaj akurat symulowanie zwrotnicy nie ma sensu
                poprostu musisz krecic filtrami i mierzyc

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/Program_do...cz__52913.html

Skomentuj

O, dzięki. Na razie starczy :)

Skomentuj

Mierzysz tak samo ja kzwykle kolumny tylko sygnal referencyjny prowadzisz nie z wyjscia wzmacnaicza a z wyjscia karty muzycznej czyli bezposrednio na wejscie. Oczywiscie mozesz wykonywac pomiary bez sygnalu referencyjnego ale wtedy sa obarczone wiekszym bledem.

Skomentuj

Czaruję...
                      X