Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki do pierwszego zestawu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki do pierwszego zestawu

Witam,
    od jakiegoś czasu odwiedzam forum regularnie, ponieważ chcę zbudować swój pierwszy zestaw.
    Myślę o konstrukcji podłogowej.
    Zestaw będzie 2-drożny w obudowie bass reflex.
    Za komplet przetworników nie chcę dać więcej niż 1000zł (optymalnie 700zł).

Czy możecie polecić jakieś konkretne głośniki, szczególnie niskotonowy. Z jego doborem mam największy kłopot.

Chcę w swoim zestawie uzyskać możliwie najniższy bas, gdyż lubię muzykę z basem (głównie elektroniczną), jednocześnie dobrą ch-kę impulsową (możliwie najlepszą).
    Głośne to nie musi być (do pomieszczenia 30m^2), ale klarowne. Szklanki nie muszą drżeć, ale dobrze by małe częstotliwości były odtwarzane przyzwoicie.
    Średnica i góra przejrzyste, wyraźne.
    Wszystko to, wiadomo, to tylko subiektywne wrażenia dźwiękowe,
    ale polećcie chociaż niskotonowy głośnik, który spełni, choć w części, moje oczekiwania.

jeszcze jedna kwestia
    jak traktować parametr Vas?
    bo na przykład taki głośnik ma parametr Vas=32litry, co daje objętość obudowy (ze wzoru Vb=Vas/alfa, gdzie alfa dla tego głośnika i zestrojenia SBB4, oraz Ql=7 wynosi 2.2233) 14 litrów.
    No a tutaj opinia, że przy 20 litrach jest dobrze.

inny przykład
    głośnik VIFA M18WH-08-08, dla jego parametrów Vb wynosi aż 36 litrów, co jest sprzeczne z opiniami, by nie ładować go do obudowy większej jak 20 litrów

Witam
    Myślę, że możesz zastanowić się nad przetwornikami:
    GDN-18-140-15-AWX + seas 27tbfc/g

Skomentuj

oba te głośniki były jedną z opcji
      dlaczego ten stx w wersji 15 omowej?

Skomentuj

Chodziło oczywiście o wersję 8 ohm. Wersja 15 ohm jest zastosowana w 2,5-drożnym zestawie firmowym STX'a i tam jest połączona z kopółką AWX też STX'a. Zestaw AWX + SEAS został zaprojektowany przez jednego z kolegów z sąsiedniego forum i generalnie ten GDN w tamtej konstrukcji był bardzo przez niego chwalony.

Jeśli chodzi o obudowe to nie licz jej objętości z parametrów. Są pewne wytyczne zakresy objętości obudów dla głośników o danej średnicy - oczywiście nie jest to ścisła regóła i eksperymentowanie jest tutaj nawet wskazane. Najlepiej jest poczytać trochę opinii na forach i zastosować przeważnie zalecaną objętość albo jeśli jesteś ambitniejszy to samemu cos potestuj - różne objętości i różne strojenia BR.

Co do konkretnych zestawów to raczej nic nie polecę ale zaczekaj chwilkę a na pewno pojawi się tutaj wiele propozycji

Skomentuj

co do BR to nie ma problemu, na pewno będę eksperymentował, ale jak już obudowę zbuduję to nie będę jej zmieniał, dlatego wszystko dokładnie analizuję i pytam zanim cokolwiek zrobię.
          Co do zakresów zależnych od średnicy głośnika to ich nie znam, dlatego zaczynam od wzorów.

co do konkretnych zestawów to skłaniam się (póki co) nad
          Seas ER18RNX + Seas 27TBFC/G (zalecana objętość obudowy tego pierwszego nie zatrzymuje mnie przed poszukiwaniem, ale czytałem dobre opinie, więc...)

wcześniej był to zestaw jak z ostatino 2000, ale po poczytaniu wykluczyłem (chociaż nie definitywnie) tę konfigurację

dzięki za pomoc

Skomentuj

Skopiuj http://www.stx.pl/fx-300.html i będziesz miał świetne kolumny podłogowe.

Skomentuj

Czy do głośników
              seas 27TBFC/G
              STX GDN-28-140-8-AWX

tutaj ich ch-ki
              STX
              SEAS

będzie potrzebny układ kompensujący impedancję?
              Czy w związku z tym, że tak mało rośnie ona w funkcji częstotliwości, nie będzie konieczne stosowanie tego układu?

Drugie pytanie
              Czy zwrotnica Linkwitza_Riley'a 4 rzędu się nada do tego zestawu?

Trzecie
              Czy w związku z różnymi skutecznościami głośników (1,5 dB różnicy) potrzebne jest stosowanie L-Pad?

Skomentuj

Przeczytaj cały temat,Masz w nim gotową zwrotnice i pomiary do wymienionych głośników.
                http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1
                Pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-05-18, 01:22 ]
                Proponuje Ci 15-18 litrów,strojenie 40-45Hz według własnych upodobań.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombizenon
                  Czy do głośników
                  seas 27TBFC/G
                  STX GDN-28-140-8-AWX
                  :shock:
                  tutaj ich ch-ki
                  STX
                  a juz sie przerazilem ze jakas nowosc wypuscili :lol:

Skomentuj

jacky72, wiem, widziałem, ale nie chcę kopiować, sam sobie zrobię zwrotnice, chciałem tylko uzyskać odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, którego w literaturze nie znalazłem.

poza tym nie podoba mi się ch-ka fazowa tego filtru

Różnica fazy dla częstotliwości podziału wynosi 300 stopni, czyli 60.

Poza tym to nie jest zwrotnica 4 rzędu, tylko trzeci rząd na niskotonowym i drugi rząd na wysokotonowym.

Pawel S. przepraszam, że Cię w błąd wprowadziłem

Skomentuj

kombizenon, a zmierzyles ten filtr jak wplywa na glosniki?
                      nas nie obchodzi faza elektryczna tylko faktyczne fazy pracy glosnikow

nie chcę kopiować, sam sobie zrobię zwrotnice
                      a masz sprzet pomiarowy? i nie mowie tu o multimetrze...

Skomentuj

Pawel S. Chodzi Ci może o oscyloskop, mikrofony, mierniki poziomu dźwięku, komorę bezechową, miernik fazy?
                        Tak.
                        Zestaw robię w ramach projektu na polibudzie i mam dostęp do aparatury pomiarowej.
                        Mam pojęcie o filtrach, o akustyce.
                        Pierwszy raz będę robił zestaw głośnikowy, chcę, żeby dobrze wyszedł.
                        Praktyka jest bliska teorii, ale w tym przypadku, no impedancja głośnika nie jest czysto rzeczywista, więc wynik na pewno będzie odbiegał od symulacji, bo przy symulacji głośnik zastępuje się rezystorem.

Dlatego pytam praktyków o takie pierdoły, które mnie nurtują. Poza tym projekt muszę poprzeć teorią, wzorami... a nie sformułowaniem rodzaju "bo tak jest lepiej". Dlaczego tak jest lepiej?

Zamieszczone przez Pawel S.

kombizenon, a zmierzyles ten filtr jak wplywa na glosniki?
                        nas nie obchodzi faza elektryczna tylko faktyczne fazy pracy glosnikow
                        Nie zmierzyłem. Najpierw zaprojektuję, potem zrobię.

Jak zrobię to zdokumentuję i udostępnie.

pozdrawiam

Skomentuj

Najpierw zaprojektuję, potem zrobię.
                          Tak naprawdę to jeszcze nie koniec drogi :) Często teoria odbiega od praktyki. Po zmierzeniu zestawu ze zwrotnicą wykonuje się jej poprawki.

Skomentuj

Jestem na to przygotowany, tylko na to czekam, ale potrzebny jest jakiś punkt zaczepienia. Od czego zacząć, jak nie od teorii?

Skomentuj

Chodziło mi o to że owszem zaczynasz od teorii ale to dopiero początek, potem robisz pomiary i na podstawie pomiarów doskonalisz zwrotkę dalej.

Skomentuj

Mam pojęcie o filtrach, o akustyce
                                kombizenon, nie obraz sie, ale to co piszesz swiadczy o tym ze NIEWIELE wiesz...
                                znasz teorie filtrow - to fajnie
                                ale zalozenie
                                do glosnikow ktorych ani nie slyszales ani nie mierzyles jest conajmniej bledne...

powiem tak - zrob to tak jak nalezy
                                czyli zrob obudowe (nie musi byc wykonczona), wsadz glosniki i jedz na pomiary (lepiej z rana bo to potrwa) a pozniej rob zwrotnice...
                                jak juz cos zaprojektujesz to montujesz zwrotnice do kolumny, robisz pomiar ponownie (ma potwierdzic to co zaprojektowales) i sluchasz...
                                zmieniasz zwrotnice i znowu sluchasz...
                                i tak kilka razy az uznasz ze wybrales najlepsza opcje
                                najlepsza opcja to taka ktora najlepiej dla ciebie brzmi + jest poprawna z elektrycznego punktu widzenia

Skomentuj

Mam pojęcie o filtrach, o akustyce
                                  kombizenon, nie obraz sie, ale to co piszesz swiadczy o tym ze NIEWIELE wiesz...
                                  Ano, nie wiem wiele. Nigdy nie budowałem zestawu głośnikowego, dlatego pytam.
                                  Ale jak wywnioskowałeś to po tej wypowiedzi?

znasz teorie filtrow - to fajnie
                                  ale zalozenie
                                  do glosnikow ktorych ani nie slyszales ani nie mierzyles jest conajmniej bledne...
                                  Źle pytanie sformułowałem.
                                  Chciałem się dowiedzieć, dlaczego wybierzesz taki filtr a nie inny. Jaki wpływ na brzmienie zestawu ma stromość filtru, cały opis matematyczny filtru.

powiem tak - zrob to tak jak nalezy
                                  czyli zrob obudowe (nie musi byc wykonczona), wsadz glosniki i jedz na pomiary (lepiej z rana bo to potrwa) a pozniej rob zwrotnice...
                                  jak juz cos zaprojektujesz to montujesz zwrotnice do kolumny, robisz pomiar ponownie (ma potwierdzic to co zaprojektowales) i sluchasz...
                                  zmieniasz zwrotnice i znowu sluchasz...
                                  i tak kilka razy az uznasz ze wybrales najlepsza opcje
                                  najlepsza opcja to taka ktora najlepiej dla ciebie brzmi + jest poprawna z elektrycznego punktu widzenia
                                  Satysfakcjonuje mnie ta odpowiedź. Bez tej wiedzy zrobiłbym najpierw zwrotnicę.

Zaprojektować i zrobić zwrotnicę to nie jest problem, ale nie wiem od której strony zabrać się za jej realizowanie, żeby współgrała z przetwornikami, to jest dla mnie zagadką, którą próbuję rozwiązać pytając.

Skomentuj

bo robi sie to tak jak ja napisalem a nie jak ty myslales

Chciałem się dowiedzieć, dlaczego wybierzesz taki filtr a nie inny. Jaki wpływ na brzmienie zestawu ma stromość filtru, cały opis matematyczny filtru.
                                    matematyka mnie nie interesuje. jaki to rodzaj filtru to tez nie bardzo
                                    najwazniejsze jest zeby glosniki dobrze sie zgraly
                                    im prostrze filtry tym brzmienie lepsze. ale nie zawsze mozemy takie stosowac wiec trzeba kombinowac.
                                    ale kombinujesz dopiero na zmierzonych ch-kach glosnikow!

Zaprojektować i zrobić zwrotnicę to nie jest problem, ale nie wiem od której strony zabrać się za jej realizowanie, żeby współgrała z przetwornikami, to jest dla mnie zagadką, którą próbuję rozwiązać pytając.
                                    a czytales ten temat? http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11903&start=0

+ tutoriale ze strony glownej?

Skomentuj

bo robi sie to tak jak ja napisalem a nie jak ty myslales

matematyka mnie nie interesuje. jaki to rodzaj filtru to tez nie bardzo
                                      mnie interesuje, bo przynajmniej wiem czego się spodziewać,

najwazniejsze jest zeby glosniki dobrze sie zgraly
                                      im prostrze filtry tym brzmienie lepsze. ale nie zawsze mozemy takie stosowac wiec trzeba kombinowac.
                                      ale kombinujesz dopiero na zmierzonych ch-kach glosnikow!
                                      nie inaczej,
                                      a czytales ten temat? http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11903&start=0

+ tutoriale ze strony glownej?
                                      tak, nie do końca odpowiada mi ten sposób budowania zwrotnicy, wolałbym wyjść od teorii, dopiero potem ją poprawiać.

tak się w mojej głowie utarło, że jak coś robić to najpierw zamodelować, dopiero potem urzeczywistniać.

czy w takim razie odpowiedzią na pytania

czy i jak bardzo zauważalna będzie różnica w 1,5 dB skuteczności głośników. Skuteczność wysokotonowego wynosi 91,5 a nisko 90 dB. Wprawione ucho usłyszy 1 dB różnicy, ale czy w przypadku takiego zestawu ma sens dołączanie tłumika do filtru górnoprzepustowego.

oraz

czy przy wzroście impedancji w funkcji częstotliwości o 5 Ohmów potzrebne jest stosowanie układu do korekcji impedancji

jest "zbuduj i sprawdź"?

to z jakimi problemami w takim razie mogę się ewentualnie zwracać, jakie problemy mogę napotkać w trakcie realizowania tego projektu

pozdrawiam

Skomentuj

tak, nie do końca odpowiada mi ten sposób budowania zwrotnicy, wolałbym wyjść od teorii, dopiero potem ją poprawiać.

tak się w mojej głowie utarło, że jak coś robić to najpierw zamodelować, dopiero potem urzeczywistniać.
                                        Zestaw robię w ramach projektu na polibudzie i mam dostęp do aparatury pomiarowej.
                                        Mam pojęcie o filtrach, o akustyce.
                                        wiesz co - to jest nawet calkiem fajny pomysl

jako co ma byc ten projekt?
                                        praca przejsciowa? czy zwykle zaliczenie?

bo powiem ci ze mozna zrobic to tak
                                        zaczynasz po swojemu. analiza, sucha teoria itp itd symulacje i robisz zwrotnice.
                                        a pozniej porownujesz to do rzeczywistosci i wynikle rozbierznosci opisujesz i wyciagasz wnioski
                                        wg mnie ostatnia czesc bedzie tutaj baaardzo rozlegla bo teoretyczne podejscie do tematu a praktyka akurat w tym przypadku bardzo sie roznia

czy i jak bardzo zauważalna będzie różnica w 1,5 dB skuteczności głośników. Skuteczność wysokotonowego wynosi 91,5 a nisko 90 dB. Wprawione ucho usłyszy 1 dB różnicy, ale czy w przypadku takiego zestawu ma sens dołączanie tłumika do filtru górnoprzepustowego.
                                        tak, trzeba to wyrownac
                                        zwroc tez szczegolna uwage na to w jaki sposob producenci mierza efektysnosc glosnikow.
                                        jedni robia to 1w/1m a inni 2,83V/1m
                                        roznia sie tez akustyczne warunki pomiarow - np zwykla obudowa lub odgroda
                                        roznie tez przyjmuja poziom efektywnosci. jedni daja srednia inni szczytowa
                                        tak wiec to tez musialbys ujac w swojej pracy

czy przy wzroście impedancji w funkcji częstotliwości o 5 Ohmów potzrebne jest stosowanie układu do korekcji impedancji
                                        na to pytanie sam bys sobie odpowiedzial jakbys zasymulowal filtr. w jednym przypadku staje sie on nie skuteczny i trzeba dac korekcje. a w innym przypadku nadal spelnia swoja funkcje i nic nie trzeba dodawac
                                        w tym przypadku powinno obejsc sie bez tego

to z jakimi problemami w takim razie mogę się ewentualnie zwracać, jakie problemy mogę napotkać w trakcie realizowania tego projektu
                                        najczestszym problemem jest zgranie fazowe itp
                                        poczytaj jak sprawdzac czy podzial jest poprawnie dobrany, jak sprawdzac zgodnosc fazy itp itd

niestety jedni beda mieli problemy z prostymi filtrami a inni z czyms duzo bardziej skomplikowanym

zacznij sie bawic a sam sie dowiesz gdzie masz problem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X