Dołożenie drugiego takiego samego głośnika w WinISD zwiększa SPL o 3 dB. Ale na sieci w jednym miejscu twierdzą, że zysk jest 6 dB, gdzie indziej znów 3 dB. Jaka jest prawda, bo trochę zgłupiałem?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Głupie i szybkie pytanie - drugi taki sam głośnik w obudowie
Collapse
X
-
Hola, hola.
Zamieszczone przez Pawel S.dolozenie drugiego glosnika z drugin wzmacniaczem da +3db
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.dolozenie np drugiego glosnika 8ohm (2x8ohm) spowoduje wzrost dostarczanej mocy 2x wiec lacznie dostaniesz +6dbJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Jasne, wszystko jest tutaj http://diyaudio.pl/portal.php?show=3 nie wiem, jak to przeoczyłem... :/
Skomentuj
-
nie zmieniając podawanej mocy, dołożenie drugiego głośnika, do jednej kolumny podwyższy dBSPL całej kolumny o +3dB.
Choć stwierdziłbym, że ciśnienie pozostaje niezmienione, bo w końcu moc rozkłada się na dwa przetworniki, czyli efektywnośc wzrasta, ale moc maleje i słuchacz niepowinien odczuć róznicy, tak do cholery:P?
Pawle Zwiększenie do tego dwukrotnie mocy (np z 40 na 80W rms ) spowoduje sumaryczny przyrost ciśnienia +6dB.
Skomentuj
-
Trzeba dać 4 razy tyle mocy aby było +6dB, czyli albo dać cztery głośniki zasilane osobnymi wzmacniaczami albo teoretycznie zakatować jeden wzmacniacz czterokrotnie niższą impedancją czterech głośników połączonych równolegle. (oczywiście w praktyce wzmacniacz nie da cztery razy tyle mocy przy spadku czterkrotnym impedancji)
Skomentuj
-
Ale bzdury wypisujecie aż czytać przykro. Jeden głośnik ma spl 1w/1m=X, dwa mają spl 1w/1m=X+3db, spl max takiego połączenia będzie równy X+3db+Y gdzie Y będzie wartością wielokrotności mocy względem 1w wyrażoną w db. I nie ważne czy będzie to zasilane z jednego czy z 10 wzmacniaczy, maxspl bedzie nie zmieniony.
Skomentuj
-
Dodanie drugiego glosnika albo dokaldniej dwa razy wiekszej ilosci glosnikow daje nam zysk efektywnosci mocowej o 3dB! Czyli bez wzgledu na polaczenie glosnikow.
Jesli dolozymy drugi glosnik rownolegle to przy tym samym napieciu sygnalu bedziemy mieli +6dB (efektywnosc napieciowa). Bo +3dB to zysk z efektywnosci mocowej glosnikow a kolejne +3dB to dwukrotny zysk z mocy wzmacniacza.
Dwu krotnie wieksza moc doprowadzona do glosnika daje nam pomiarowo +3dB. 4-krotnie +6dB.
Dwukrotne ''zblizenie sie'' do glosnika daje nam +6dB, analogiczne oddalenie -6dB.
Skomentuj
-
Nie mogę się zgodzić z tobą Irku - jak dam do jednego głośnika 4 razy wiecej mocy to akustycznie w teorii będzie 2 razy głośniej czyli o 6 dB , lecz jak dodam drugi głośnik równolegle do wzmacniacza to akustycznie nie bedzie tak głośno jak w pierwszym przypadku , moc pobrana wzrośnie tylko 2 razy w teorii czyli o 3 dB i o tyle bedzie tylko głośniej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Profesjonalistalecz jak dodam drugi głośnik równolegle do wzmacniacza to akustycznie nie bedzie tak głośno jak w pierwszym przypadku , moc pobrana wzrośnie tylko 2 razy w teorii czyli o 3 dB i o tyle bedzie tylko głośniej.
Za chwilę pojawią się pytania typu... Czy rzeczywiście dwa razy większy promień, daje cztery razy większe pole powierzchni ;| Oczywiście znowu pojawiło by się tyle odpowiedzi, ilu użytkowników na forum...
Skomentuj
-
Polusek ale jak dodasz drugi głośnik to pobierasz dodatkowo 3 db ze wzmacniacza, gdyby rodzielić moc dla dwóch głośników to nie będzie głośniej. Oczywiście w praktyce zachodzi kompresja w głośnikach i dlatego zawsze lepiej dać więcej głośników niż zwiększać moc. Na wykresach z beymy bardzo dobrze widać że zepełnie nie opłaca się zwiekszać mocy.
Skomentuj
Skomentuj