Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa potrzebne info o kolumnach i rady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

budowa potrzebne info o kolumnach i rady

Witam
    Jestem początkującym chciałem sobie w czerwcu zbudować takie oto kolumny ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5705 http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12922 ) i mam parę pytań związanych co do nich.
    1. prosił bym o dokładne plany budy do nich jeśli ktoś ma to był bym wdzięczny za ich udostępnienie
    2. czy można tak do 500 zł kupić coś konkretnego do napędzania tego?
    3. jakie tam wpakować głośniki tesli stx czy może coś innego
    4. zwrotnice planowałem zakupić takie ( http://allegro.pl/item945178300_3_dr...estochowa.html ) ale jeśli ktoś ma plany na dobrą zwrotnicę przystosowaną do tych głośników i by grała lepiej to bym był chętny do zrobienia owych zwrotnic
    5.płyty trzeba łączyć śrubami i vikolem czy jak tam się zwie ten klej do drewna?
    chciał bym się wyrobić w jakiś 700-900zł ale wolał bym coś koło 800 ale jeśli mam dołożyć tą stówkę i ma grać lepiej to mogę dorzucić.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc jeśli nie będę czegoś rozumiał to nie śmiejcie się a wytłumaczcie (łupatologicznie).
    Dzięki pozdrawiam
    Ps. np taki amplituner pociągnął by je żeby tylko sprawdzić jak działają? (jvc rx-5042s ale żeby tylko sprawdzić)
    Z góry dzięki

Pawel94 odpowiem w dwóch zdaniach na wszystkie Twoje pytania Jeśli chodzi o teslę to staje się ona niestety droga w porównaniu do tego co się uzyskuje przy STXach. Przejrzyj wątek gotowych konstrukcji i pomyśl czy nie chciałbyś zrobić coś w ten deseń :
    http://stx.pl/fx-200.html
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16331&start=0

Skomentuj

1. Wymiary to 1100 mm x 290 mm x 395 mm.
      2. Poszukaj wzmaka stereo na allegro. Na pewno kupisz.
      3. Tak samo jak EZO w sekcji niskotonowej zastosowałem szeregowo połaczone ze sobą Tesle ARN 226-07/4. Jako średniotonowca dałem Teslę ARP 150-00/8. Natomiast jako wysokotonowy dałem Tonsila GDWK 8-13/120 lub GDWK9/80
      4. ....
      ale tam jest wszystko napisane w tych dwóch tematach wystarczy czytać :!:

5. w domu wystarczy wikol i ściski do drewna. Jak nie masz można trochę skręcić.

Zamieszczone przez Pawel94
      chciał bym się wyrobić w jakiś 700-900zł ale wolał bym coś koło 800 ale jeśli mam dołożyć tą stówkę i ma grać lepiej to mogę dorzucić.
      masz modele głośników i zwrotnic użytych w projektach sprawdź w sklepach co ile kosztuje.

A dlaczego akurat ten zestaw :?:
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dlatego też zaproponowałem fx 200 stxa.. :wink:

Pawel94 napisz jeszcze w jak duzym pomieszczeniu ma to grac ?

Skomentuj

Też patrzyłem na te dla ubogich miałem je budować ale spodobały mi się te ale jak starczą tamte na stx'ach to padnie na nie. Pokój nie duży na poddaszu, mam w domu kino domowe na głośnikach tonsil lotus i w takim samym pokoju nom basu mają mało na tym amplitunerze jvc co podawałem. A np wieża diora seri 504 zda się do słuchania i to wszystko do komputera jeszcze podłącze. Może i jednak te co podał Dolphin123 zrobię ale na razie zostaje przy tych co proponowałem ale jak macie coś pomiędzy nimi to proponujcie coś wybiorę byle do 900zł.
          Bardzo mi się spodobały i dlatego chce je zrobić, a planów zwrotek nie widziałem w żadnym temacie ale był w jednym z tematów na samym początku link ale wygasł i moze w nim coś było. Pokój około 12-15

Skomentuj

Pawel94 wszystko masz na dłoni:
            http://stx.pl/fx-200-diy.html

Skomentuj

Rób fx-200 tak jak Ci dolphin mówi. Teslą nie ma co sobie dzisiaj już zawracać głowy skoro polskie przetworniki je przerastają możliwościami i płynącym z nich dźwiękiem.

Skomentuj

Już się wyjaśniło co do zwrotnic kupię te janbo

płyty na budy zamówię w jakimś markecie budowlanym
                jakich użyć kabli w środku kolumn do połączenia głośników z zwrotką?
                i koniecznie od powiedźcie mi czy starczyła by jakaś wieża diory do tych głośników (serii 504)
                Pokój ma około 12-15m^2
                a nie mógł bym zrobić tych kolumn ale na głośnikach stx zamiast tesli? Jeśli tak to jakie proponujecie? Czy dać sobie spokój i zrobić te co podał kolega wyżej

Skomentuj

Pawel94, zrób te co podał dolphin123,
                  wszystko masz jak na dłoni u nich na stronie
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czytając tego posta pewnie pomyślicie co za tępy dzieciak
                    mam kupić te fx200(nie stać mnie)?
                    zrobić podobne? jeśli tak to
                    wolę zrobić te http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16331&start=0 tylko w trochę mniej wystrzałowej wersji (z wyglądu). Mam pytanie dlaczego tak polecacie te fx200 a dlaczego nie te co podałem w pierwszym poście(tylko bym zrobił na innych głośnikach jeśli już )
                    sorry za tak dużą ilość głupich pytań ale jak wspominałem jestem laikiem(proszę łopatologicznie)
                    Oj sorry teraz się skapłem że to te same kolumny te fx200 i te z tematu 3drogi dla ubogich ale nadal pytanie dlaczego te a nie te co podałem tylko bym zrobił na innych głośnikach

Skomentuj

Pawel94 dwie rzeczy przy budowie kolumn:
                      1. Strona techniczna
                      2. Wizualna.
                      Dlatego patrzac z pkt 1 glosniki kup takie jak podalem Ci w tym linku:
                      http://stx.pl/fx-200-diy.html
                      Dlaczego ? Bo w tej kwocie jaka posiadasz to zagra najlepiej i jest to sprawdzony tu na forum produkt.
                      Jesli chodzi o obudowe to wazne aby zachowac te 25-35litrow dla GDN 22 SCX, średniotonowy i wysokotonowy w komorze oddzielonej od niskieg.

A reszte-wyglad (pkt2) robisz tak jak Ci sie marzy i widzi, zadnej filozofii w tym nie ma... I moze wygladac nawet tak jak pokazales zakladajac temat...
                      Te glosniki ktore podales w pierwszym poscie sa dosyc stare i duzo od tamtego czasu sie zmienilo...

Prościej nie umiem CI tego wytłumaczyć... Dlatego siadaj do biurka porysuj coś sobie, oblicz sobie wymiary skrzynek itd, zaprezentuj cos a powiemy CI czy dobrze i pomozemy ze strojeniem.. :wink:

Skomentuj

dobra że lubię wymysły to zadam pewnie głupie pytanie, czy dało by rade zrobić te kolumienki na podwójnych GDN 22 SCX z tego co czytałem to bym musiał kupić te głośniki 4ohm i podłączyć je szeregowo? i jeszcze powiększyć skrzynie do 50-70l, ale czy może do tego być taka sama zwrotka? I jeszcze odpowiedzcie czy któreś modele wież diory by dały rade to napędzić bo na allegro można kupić np serii 504 gdzie jest wzmak, korektor i coś jeszcze. Czy wysokotonowy i średniotonowy też muszą być od siebie oddzielone i po ile litrów budy im dać?
                        Odpowiedzcie na te 3 pytania i biorę się za projektowanie.

[ Dodano: 2010-03-08, 06:57 ]
                        Dobra że lubię wymysły to zadam pewnie głupie pytanie, czy dało by rade zrobić te kolumienki na podwójnych GDN 22 SCX z tego co czytałem to bym musiał kupić te głośniki 4ohm i podłączyć je szeregowo? i jeszcze powiększyć skrzynie do 50-70l, ale czy może do tego być taka sama zwrotka? I jeszcze odpowiedzcie czy któreś modele wież diory by dały rade to napędzić bo na allegro można kupić np serii 504 gdzie jest wzmak, korektor i coś jeszcze. Czy wysokotonowy i średniotonowy też muszą być od siebie oddzielone i po ile litrów budy im dać?

Skomentuj

to bym musiał kupić te głośniki 4ohm
                          Chyba od "ruskich" na bazarze A nie wstawisz 2 raz 8 ohm bo impedancja nie będzie się zgadzać.
                          Nie da się tak. Zwrotnice projektuje sie pod konkretne głośniki (coś jak ubranie szyte na miarę) i nie możesz wstawiać sobie dowolnie innych / innej ilości.

O ile nie masz bardzo dużego pokoju to pewnie "leciesz na wygląd" myśląc że jak są dwa głośniki basowe to już bedzie lepiej. A przecież jeden w normalnych pokojach/salonach spokojnie wystarcza.

Czy wysokotonowy i średniotonowy też muszą być od siebie oddzielone i po ile litrów budy im dać?
                          Nie. Ja dałem ok5 Litrów na oba i jest OK. Tylko stosunkowo dużo wytłumienia trzeba umieścic w komorze dla tych głośników.

Skomentuj

czy dało by rade zrobić te kolumienki na podwójnych GDN 22 SCX
                            mozna - ale po co? jak sluchales tylko altusow lub podobnych tworow to poczekaj az posluchasz czegos nowszego.
                            wiele osob jest zaskoczona iloscia basu z 18cm glosnika a co dopiero z 8"

I jeszcze odpowiedzcie czy któreś modele wież diory by dały rade to napędzić bo na allegro można kupić np serii 504 gdzie jest wzmak, korektor i coś jeszcze.
                            tak, da rade to napedzic. ale nie polecam. tam sa STK (uklady scalone) na koncowkach mocy i jakoscia to nie powala. a jak padnie to nie masz szans na kupno oryginalu

ale czego projektowanie?
                            przeciez masz juz gotowy projekt i jedyne co masz zrobic to wykonac obudowe we wlasnym zakresie

Skomentuj

chodziło mi o rozrysowanie projektu żeby nie robić wszystkiego z pamięci zrobię na tym jednym głośniku i będzie git ale podajcie jakieś wzmaki godne uwagi do 500zł

Skomentuj

podajcie jakieś wzmaki godne uwagi do 500zł
                                jakies jeszcze specjalne wymagania? pilot? radio?
                                bo wzmacniaczy stereo za ta kase znajdzie sie sporo. z bajerami juz gorzej

Skomentuj

radio mi jest zbędne. Obiło mi się że można zrobić samemu jeśli tak to jest to trudne
                                  a z gotowych to np yamah ax450/470 wystarczyła by? Może być bez pilota, bez bajerów a jak najlepszy dźwięk ale żeby dało się podłączyć do komputer (ale to raczej każdy się da połączyć)

Skomentuj

Czytając tego posta pewnie pomyślicie co za tępy dzieciak...
                                    Nie przesadzał bym. :wink:
                                    ...
                                    Pokój ma około 12-15m^2 ...
                                    Ale mnożyć to chyba kolega umie?
                                    :lol:

Panowie. Trzy drogi do 12-15m˛. Przy budżecie jaki wydasz na te stx, śmiało polecę ostatnie konstrukcje (umieszczone na forum) Twojego imiennika Pawła S.
                                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17638&start=0
                                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18531&start=0
                                    Poszukaj Cambridge Audio A500. No i otrzymasz niemalże hi-end za rozsądne pieniądze. Porównywalnie na nowy sprzęt musiałbyś odłożyć najmniej 5 000zł.

[ Dodano: 2010-03-10, 13:54 ]
                                    Przykład:
                                    http://www.ceneo.pl/2697707
                                    http://www.esa.com.pl/ostinato2.htm
                                    Suma 6399. :wink:

Skomentuj

Będę robił te fx 200 bo mój budżet zmalał, ale dzięki za za propozycję wzmaka rozejrzę się za nim.

Skomentuj

Będę robił te fx 200 bo mój budżet zmalał, ale dzięki za za propozycję wzmaka rozejrzę się za nim.
                                        Jaki jest budżet?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X