Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dobry amplituner

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Więc zastanów się nad zakupem dsp-a1.
    http://www.yamaha.com/yec/products/p...p;CTID=5002600
    Ma niezły przetwornik D/A, tak więc jeśli słabsze źródło, to można połączyć przez wyjścia cyfrowe.

Jednak namawiam na "stereo". :wink:

Skomentuj

a nie lepiej coś z tych Yamah co podałem na samym początku ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
        Zamieszczone przez przemo-lukas
        Na kilogramy to można co najwyżej kupować buraki a nie sprzęt audio czy av
        no ale odgrywa to jakąś rolę w amplitunerach YAMAHA, DENON itd... :smile:
        Mój typ jest cięższy. Waży ponad 20kilo. :mrgreen:
        A nowy kosztował ponad 10 000.

Skomentuj

Karol22m- Ja bym postawił na Twoim miejscu na pierwszy amplituner czyli YAMAHA RX 657 posiada wszelkie możliwe dekodery A poza tym będzie mocniejszy od RX-V730RDS jak można wyczytać po instrukcji (moc,pobór prądu). A tego ostatniego to sobie podarował;Niby lepszy od tych Dwóch ale posiada tylko dekodery DolbyD i DTS a reszty brak,no i cena chyba troszkę będzie wyższa.

przemo-lukas- Ja niedawno zakupiłem ampli który waży 24 kilo! :mrgreen:

Skomentuj

Ja osobiście też poszedłem w używany sprzęt i nie żałuję.

Posiadam amplituner YAMAHA RX-V440 RDS oraz YAMAHA rxv800,
            Parę lat temu kupiliśmy dla mojej narzeczonej 440, a niedługo potem dla siebie zakupiłem używaną osiemsetke (wtedy oba amplitunery były w podobnej cenie ). Posiadam je oba i jednak jest duża różnica w dźwięku pomiędzy tymi sprzętami na korzyść osiemsetki, także osobiście utwierdziłem się w przekonaniu, że lepiej zakupić paru letni sprzęt o klasę wyższy niż nową masówkę, no chyba że masz worek pieniędzy wtedy nie ma takich dylematów :)

Ważne jest też to, że amplituner ten (rxv800) ma wyjście na przedwzmacniacz więc w przyszłości mógłbyś sobie dokupić jakąś końcówkę mocy jeśli zależałoby by Ci na dalszej rozbudowie systemu, ja tak zrobiłem i aktualnie mam podpiętą końcówkę mocy yamahy mx-830(pewnie koło 20-letni sprzęt) i znowu czuje jakbym przeszedł klasę wyżej w odsłuchu.
            Przy budżecie 800zł jest to naprawdę dobry wybór na pewno wart przemyślenia
            ONKYO i DENONa nie znam więc się nie wypowiem,
            Pozdrawiam i życzę powodzenia przy wyborze :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Nicolas26
              przemo-lukas- Ja niedawno zakupiłem ampli który waży 24 kilo! :mrgreen:
              To tyle co dsp a1. :wink:

Więc poznałeś dwie strony.
              Za taką cenę to albo "matrixy" albo jakość dźwięku.
              Wybór należy do Ciebie.

Skomentuj

Czyli teraz będę się zastanawiał nad Yamahą:
                YAMAHA RX 657
                Yamaha RX-V800

obydwa amplitunery mi się podobają, tylko teraz który wybrać... ?

Aha a ten RX-V730 to jest z moich okolic, czyli w grę wchodzi odbiór osobisty i cena, za która by mi go sprzedał to 650zł

[ Dodano: 2010-03-11, 18:06 ]
                panowie miał ktoś amplituner YAMAHA RX 657 ?

Skomentuj

Widzę, że po mojej wypowiedzi opinie o Yamaha zmieniły się na "+" :wink:
                  No i dobrze..

Skomentuj

A ja mam zgoła odmienne zdanie na temat brzmienia wszystkich budżetowych amplitunerów KD. Ale ja może "zboczony" jestem. :lol:

Skomentuj

przemo-lukas, zrób sobię lampę :lol:

Dobra panowie, miał ktoś tą yamahę YAMAHA RX 657 , czy mam po googlach szukać i na "ciemno" kupować?

Skomentuj

przemo-lukas, zrób sobię lampę :lol:
                        Nie wiem kolego co akurat śmieszy Ciebie we wzmacniaczach lampowych. Posiadam właśnie proponowanego Amplifona WL25 z EL34 E-H i jakoś bladziutko wypadają przy nim amplitunery nisko budżetowe. Przeczytaj cały temat od początku. Szukałeś tylko potwierdzenia tego, co sam wcześniej wymyśliłeś.
                        Tak więc życzę powodzenia.

Podpowiem tylko Tobie, abyś spojrzał na opisy filmów (nawet nowości) i zobaczył jakie dekodery audio przydadzą się Tobie.
                        Poczekaj też na opinię typu "słuchałem dsp-a1 i słabo wypadł w konfrontacji z budżetowymi nowszymi amplitunerami". :lol:

Skomentuj

Dobra panowie, miał ktoś tą yamahę YAMAHA RX 657 , czy mam po googlach szukać i na "ciemno" kupować?
                          Ja nie miałem, ale miałem rx v496, starszy model ale bardzo fajny, w stereo radzi sobie wyśmienicie jak na amplituner. Miałem, w zasadzie to nadal mam, ale już nie używam. Mogę ci go zresztą sprzedać jak był byś zainteresowany. Nie znam się na kinie, ale z tego co jest napisane na obudowie to ma dsp i dts Resztę info można w necie znaleźć, jak by cie interesował to dawaj na pw

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                            Nie wiem kolego co akurat śmieszy Ciebie we wzmacniaczach lampowych.
                            chyba źle się troche zrozumieliśmy. Mnie nic nie śmieszy we wzmacniaczach lampowych. Sam bym chciał zrobić sobie kiedyś kiedyś lampę. Miałem na myśli, że jeżeli jesteś zboczony w stosunku dobrej jakości, to zaproponowałem lampę :wink:

[ Dodano: 2010-03-12, 19:21 ]
                            paldo, nie, żebym miał coś do tego twojego amplitunera, ale szukam czegoś nowszego :razz:

[ Dodano: 2010-03-14, 22:40 ]
                            Panowie odświeżam temat. Zacząłem rozglądać się więcej za amplitunerami i wpadła mi jeszcze chwalona przez was firma Onkyo. Co byście mi polecili do 800zł z tej firmy ?

Skomentuj

Ja też bym szedł w stronę Yamahy

Skomentuj

Panowie znalazłem dwa amplitunery onkyo:
                                ONKYO TX-SR505E cena 660zł
                                Onkyo HT-R508 cena 600zł
                                obydwa są nowe.
                                Opłaca się je kupić. Doradzi ktoś?
                                Możecie napisać jak się zachowują w kinie jak i w stereo?
                                Musi być lepszy od Denon avr 1508, jeżeli nie to nie mam co się nad nimi zastanawiać...

Skomentuj

Musi być lepszy od Denon avr 1508, jeżeli nie to nie mam co się nad nimi zastanawiać...

Lepszy, lepszy.. W jakim sensie lepszy? Co dla ciebie znaczy lepszy? Pewnie pod jednym wzgledem będzie lepszy a pod innym gorszy.

Nie ma co tu się zastanawiać miesiącami, Yamaha, Onkyo, co za różnica. Ani to ani to nie zagra tak dobrze jak klasyczny wzmacniacz, a raczej zagra dość podobnie. Co do kd to też nie widzę dużych różnic, patrzysz tylko jakie ma bajery i tyle, jakie procesory i ustawienia, jak będziesz się o każdy model pytał to zapewne i tak nikt ci nie pomoże bo nei ma tu wielu pasjonatów kina, a dwa że tych ampli jest od cholery i trudno aby wszystkie były nam znane a trzy to jak już pisałem zagra to raczej podobnie do siebie więc nie ma to dużego znaczenia co wybierzesz.

A opinie kolegów już poznałeś.

Zresztą sam ci proponowałem po taniości dobry starszy model Yamahy, który na pewno w stereo gra dużo lepiej niż te nowe budżetówki, a to że być może nie ma tyle opcji do kd nie wiem czy ma jakieś znaczenie (ma co trzeba). No ale skoro dla ciebie za stary, bo to ma byc wyznacznik, no to trudno.

Skomentuj

to jest chyba wiadome...
                                    Co niby wiadomo? Chodzi ci o brzmienie stereo, czy o to jak się sprawuje z kd? Jeśli o brzmienie stereo to do jakich głosników, jaki pokój, to wszystko jest ważne.

paldo napisał/a
                                    Nie ma co tu się zastanawiać miesiącami, Yamaha, Onkyo, co za różnica
                                    widze ze Ciebie nie ma co pytać, jak to nie ma różnicy? hehe wydawało mi się, że orientujesz sie coś. . . wystarczy wejsc na audiostereo to od razu ci powiedza co i jak, albo zobaczyc na czym sluchaja (przeważnie yamaha, onkyo, no i marantz tez sie znajdzie)
                                    Jak byś czytał uważnie to byś wiedział że piszę o kd, a nie o wzmacniaczach stero! Poza tym tak, juz na audiostereo na pewno ci powiedzą co i jak :mrgreen: I obys nie zapomiał o grających kablach :mrgreen:

paldo napisał/a
                                    Ani to ani to nie zagra tak dobrze jak klasyczny wzmacniacz
                                    pewnie masz na myśli albo 20 letniego, albo UniAmp, symasym itd...
                                    Czyli uważasz że współcześni nie ma dobrych wzmaków, tylko samoróbki?? To jesteś w błędzie. Zresztą większośc wzmaków ze średniej kalsy zagra lepiej niż każdy ampli.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                      Słyszałeś przynajmniej którys z wymienionych wzmaków że się z nich wysmiewasz??
                                      eee? ja żadnego wzmaka nie wyśmiewam, tylko podejrzewam, że takie propozycje by mogły paść. Jestem już troszkę na tym forum i zauważ, że jeżeli chodzi o ampli to zaraz każdy mówi kupuj Stereo!!!! albo zrób uniamp, symasym itd... Więc ja tylko "wyprzedziłem" swoją wypowiedzią...
                                      paldo, widzę, że właśnie Ty jesteś tutaj "głową" i wiesz, że wszystkie ampli do 2 k są gorsze od uniamp itd... :???:
                                      Zamieszczone przez paldo
                                      umiesz się tylko mądrzyć i tyle
                                      ja się nie mądrze
                                      Zamieszczone przez paldo
                                      Założyłeś temat nie wiem po co, skoro i tak nie słuchasz nikogo, chyba tylko aby potwierdzić że trafnie wybrałeś, co już wcześniej inni pisali.
                                      jak to nie słucham? a jak mam co poniektórych słuchać, jeżeli jeden psize tak a drugi tak?
                                      Zapytałem o Onkyo i padła jedna twoja wypowiedz "kupuj co bądz i tak to samo głó...." tak to można odebrać. Więc jaka tu pomoc?
                                      Zamieszczone przez paldo
                                      jeszcze wyśmiewasz zdanie innych (jak moje, przemo-łukasza i wielu innych)
                                      tak? a pokaż mi, żebym ich wyśmiewał. Ja nikogo nie wyśmiewam i nie mam zamiaru, bo nie o to tu chodzi. Ale widzę, żeby wyszło że ty masz racje, to warto tak napisać...
                                      Zamieszczone przez paldo
                                      Wątpię aby ktokolwiek tu chciał ci doradzić skoro masz taki stosunek i opryskliwy ton wypowiedzi
                                      hehe wogóle cie nie rozumiem, może powinienem za jedno słowo miły uśmieszek dawać, to wtedy wydawało by ci się, że jest ok?

Skomentuj

Ja proponuje popytac (a najpierw poczyatc) na forach kina domowego, wbrew pozorom ampli roznia sie miedzy soba i warto sie przyjrzez temu zeby nie wtopic.
                                        NO i nie tworzmy mitow ze kazdy wzmak stereo zagra lepiej niz nowy amplituner KD - przeciez podobno brzmienie to kwesta gustu...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                          NO i nie tworzmy mitow ze kazdy wzmak stereo zagra lepiej niz nowy amplituner KD - przeciez podobno brzmienie to kwesta gustu...
                                          Nikt nie pisał że każdy! Pisałem o dobrych wzmakach sprzed 20lat i uniampie, które kolega wyśmiewa. Różnice są, to wiadomo, ale nie wielkie w porówaniu do różnic we wzmacniaczach. Priorytetem tu jest kino a nie jakość muzyki w stereo (na ogół).

paldo, widzę, że właśnie Ty jesteś tutaj "głową" i wiesz, że wszystkie ampli do 2 k są gorsze od uniamp itd... :???:
                                          No wydaje mi się że są gorsze. Akurat z uniampem bym nie porównywał najtańszego amplitunera.

A ludzie tak piszą bo to jest prawda. Chcesz stereo kupujesz wzmaka bo zagra lpeiej niz ampli, chcesz kino kupujesz ampli. Czemu mieli by tak nie pisac skoro to prawda?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X