Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 13/50/9 12ohm + wysokie ale jakie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 13/50/9 12ohm + wysokie ale jakie?

Witam, potrzebuję pomocy kogoś bardziej osłuchanego. Kupiłem parkę głośników GDN 13/50/9 12Ω, skuszony jego recenzjami. Jako że nie posiadam na chwilę obecną takiego funduszu aby inwestować w 4sztuki tych GDN i morela MDT29 lub Seasa 27TBFC/G chciałbym zrobić konstrukcję 2-drożną (zasadniczo na razie przymierzam się :wink:) potrzebuję dobrać jakąś kopułkę to tych Tonsili. Oczywiście pomiary porobię i postaram się zaprojektować zwrotnicę (oczywiście z Waszą pomocą :grin:) Moje preferencje słuchowe:
    - głośnik nie może "sypać piachem"
    - nie może być "nachalny", powinien być subtelny, nie kłuć w uszy (nienawidzę syczenia podobnego jak w altusach)
    Z tego co czytałem Morel MDT29 by mi podpasował ale cena...
    Mój budżet to 100zł/sztuka
    Rozglądając się trafiłem na seasa 19TFF http://www.seas.no/images/stories/vi...0586_19tff.pdf
    Co o nim myślicie? Cena to ok 98zł za sztukę.
    A USHER AUDIO UA025-10 co jest warty?
    Jeśli macie jakieś swoje typy, jestem bardzo otwarty na propozycję :grin:

właśnie tez jestem zainteresowany jakimś głośnikiem do 100zł
    mam plany żeby zrobić monitory na GDN 15/40/5

Skomentuj

Do GDN 15/40/5 są Vify. Są trochę droższe niż 100zł

Skomentuj

Polecam zestaw GDN 15/40/5 + XT25TG.

Skomentuj

Tylko że ja mam już GDN 13/50/9. czy naprawdę nikt nie słuchał jakiś tańszych propozycji uznanych firm?

Skomentuj

bart210, właśnie chodzi mi po głowie albo 2x 13/50/9 albo 2x 15/40/5 wcześniej zastanawiałem się nad samym 15/40/5

mówią że 13/50/9 ma więcej basu ale 15/40/5 ma większą powierzchnię membrany

Skomentuj

Do zestawu na dwóch GDN 15/40/5 nie ma zwrotnicy.

Skomentuj

bart210, mam system pomiarowy

Skomentuj

Sorry, scythe1123 ale założyłem wątek o doborze wysokotonowca do GDN 13/50/9 a nie o Twoim sytemie pomiarowym i zwrotnicy do GDN 15/40/5 :roll:

Skomentuj

benek161, spoko sam jeszcze sie zastanawiam nad gdn 13/50/9 i jakaś kopułką do 100zł
                    ciekawi mnie ten usher
                    a tobie radzę dokupić jeszcze jedną parkę bo cewka w zwrotnicy przy 12 ohmach będzie tak droga że będziesz mógł za różnicę kupić drugiego GDNa

jeżeli chcesz robić monitory to lepiej na jednym gdn 15/40/5 taka jest moja opinia a cena prawie taka sama

Skomentuj

Zależy jaki podział będzie :razz: Zawsze można rdzeniową dać albo samemu nawinąć :wink: Na początku też zastanawiałem się na 15/40/5 ale skusiła mnie opinia i obniżka cen :grin: W tej chwili używam Tonsili GDWK 10/80/7 i niestety czasami mnie drażni jego dzwięk

Skomentuj

benek161, a za ile go kupiłeś?
                        gdn 15/40/5 można mieć za 90-100zł zależy od wersji 4 czy 8 ohm

Skomentuj

Za 79zł od sztuki z pewnego źródła. Niby oszczędność 40zł na dwóch ale bardziej na opinie patrzyłem. Jeśli kupie jakieś dobre wysokotonówki tak jak planowałem do 100zł za sztukę to w 550-600zł się wyrobię za całe monitory :grin:

Skomentuj

A ja zaproponuje używane, stare(lata '70) i brzydkie seas'y 87H(H087). Jedwabna kopułka 35mm. Stary hi-endowy sprzęt.

Używki da się kupić za 100-150zł/para, a mając sprzęt pomiarowy zwrotnica to nie problem.
                            Głośniki świetnie sobie radzą cięte I rzędem.

Skomentuj

Witam, dzięki za konkretną odpowiedz. Wygląd nie jest priorytetem, patrzyłem na te seasy i wcale najgorsze nie są pod względem wizualnym. Jak się trafią to w sumie czemu nie... :smile:

Skomentuj

benek161, ja nie moglem znaleźć dobrych opinii które by powiedziały ze dany głośnik jest lepszy, jest tylko przekonanie ze trochę niżej schodzący bas ma ta 13

Skomentuj

Zerknij tu: http://audiomania.info/viewtopic.php...22bb1c04b1190e oraz http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...5.html#7273995 kiedyś zakładałem wątek porównawczy. Różnice nie są duże, dlatego ja kierowałem się opinią LightSound i Arkadyo (w wątku Nasze poczynania z Tonsilem GDN 13/50/9)

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                                    Witam, dzięki za konkretną odpowiedz. Wygląd nie jest priorytetem, patrzyłem na te seasy i wcale najgorsze nie są pod względem wizualnym. Jak się trafią to w sumie czemu nie... :smile:
                                    Jest nawet jedna parka na allegro:
                                    http://www.allegro.pl/item947218681_...nowe_seas.html
                                    Jest też druga, ale w prawie 2 razy wyższej cenie.

Poszukaj sobie informacji o kolumnach Dynaco A25, tam były takie zastosowane w 2way z 8" wooferem.

Skomentuj

Poczytałem to i owo o tych kolumnach i rzeczywiście wygląda to zachęcająco. Może się na nie skuszę :grin: Nie mogłem doczytać tylko podziału: w zwrotnicy jest kondensator 5uF więc podział przypada na 4kHz?

Skomentuj

Wysłany: Dzisiaj 21:05

Poczytałem to i owo o tych kolumnach i rzeczywiście wygląda to zachęcająco. Może się na nie skuszę Nie mogłem doczytać tylko podziału: w zwrotnicy jest kondensator 5uF więc podział przypada na 4kHz?
                                        Teoretycznie tak by wychodziło, ale z racji łagodnego cięcia, podział wyjdzie pewnie nawet niżej.
                                        Warto zainwestować w lepszy kondensator w torze tweetera, po przesiadce z taniego mkp na stary ruski olejak zauważyłem różnicę na plus. :wink:

Teraz czeka mnie składanie kolumn, żeby w końcu posłuchać tego tweetera w 3way. Ostatnio kupiłem komplet gratów z kolumn Telefunken TL-710.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X