Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bass-reflex-jak go nietypowo zbudować??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bass-reflex-jak go nietypowo zbudować??

Mam kilka pytań na temat br’ek:

1.Jaki wpływ na dźwięki ma kształt kolumny, czy jest on bardzo istotny czy wystarczy, że zachowam taka samą objętość??
    2.Gdzie najlepiej umieścić wyloty do wentylacji i czy lepiej stosować jeden wylot czy kilka??
    3.Z której strony kolumny najlepiej umieścić głośnik, z przodu z tyłu czy pod spodem??
    4.Co by dało obciążenie kolumny basowej, chodzi mi oto żeby wyeliminować ewentualne podskoki??

1. Ponoć najlepiej jest, kiedy obudowa jest możliwie najwęższa i najgłębsza (jeżeli chodzi o kolumny).
    2. Najlepiej 1 tunel. Przy stosowaniu kilku wylotów trzeba przedłużać rurki, aby zachować strojenie, które chcesz osiągnąć. Miejsce gdzie dasz BR ma znaczenie. Przy kolumnach (lub subie) stojących blisko ściany lepiej nie dawać rurek na tył obudowy (bas stanie się dudniący i podbity).
    3. -
    4. Większą stabilność, pochłanianie ewentualnych drgań obudowy.

Skomentuj

ad.1 - Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale lepiej nie robić wszystkich wymiarów jednakowych.
      ad.2 - Jeden dużej średnicy, lub kilka o mniejszej średnicy, ale dostrojenie jest bardziej ważne i z kilkoma br trzeba więcej kombinować.
      ad.3 - Z tyłu nie umieszcza się głośnika. W kolumnie tylko z przodu, w subie z przodu lub pod spodem (wtedy trzeba wysokie kolce).
      ad.4 - Dobrze zbudowana skrzynka na suba jest na tyle ciężka, że nie trzeba jej dociążać.

Skomentuj

ad.1 - Kształt jest istotny, najlepiej jak jedna, dwie ścianki są pod skosem aby uniknąć fal stojących, generalnie unikać należy równoległości ścianek, dlatego kolumny mają w środku choć jedną ściankę po skosie, wiadomo nie wszyscy się do tego stosują
        ad.2 - jeden wylot z racji jak kolega napisał, jak dajesz dwa to muszą być dużo dłuższe, umiejscowienie nie ma znaczenia, ważne jest aby wylot był tak umiejscowiony aby powietrze mogło do niego swobodnie dochodzić, a a to czy jest z tyłu to świadczy tylko o tym, że będzie trzeba kolumnę/sub odstawić od ściany te 50 cm min.
        ad.3 - kolumny głośniki z przodu, subwoofery głośnik z przodu boku, nie polecane jest od dołu mimo tego, że dużo producentów tak robi, a dlaczego, dlatego, że jak głośnik ma duże wychylenie Xmax na dzień dobry będąc do dołu membrana opada zmniejszając Xmax a po paru latach jeszcze bardziej.
        ad.4 - już koledzy napisali
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ja tylko odpowiem na pkt. 1:
          Jeśli to ma być subwoofer to kształt skrzyni nie ma znaczenia. Ścianki nie muszą być umieszczone pod skosem bo w subie i tak nie powstają fale stojące, gdyż fale o niskich częstotliwościach mają bardzo dużą długość (kilka metrów). Skrzynia musiałaby być wielkości pokoju, żeby jakiekolwiek fale stojące mogły powstać.
          Jeśli to mają być kolumny to faktycznie zaleca się stosowanie pochyleń lub krzywizn wewnątrz obudowy.

Skomentuj

a w subwooferze głośnik z boku może być?

Skomentuj

czarny1906, a czemu nie? nie dobrze jak jest z góry albo z dołu bo wtedy grawitacja działa na membranę a jak jest pod kątem prostym do ziemi to nie ma wtedy wpływu

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                nie dobrze jak jest z góry albo z dołu bo wtedy grawitacja działa na membranę
                To czemu w sporej ilosci subów jest głośnik na dole ?? w podłogę ??

Skomentuj

ploter bo wiele firm robiących subwoofery po prostu zaniedbuje tę kwestię, gdyż produkują je z myślą, że trafią na kogoś, kto interesuje się tylko 'watami i wyglądem', albo kogoś, kogo nie interesują takie rzeczy.
                  albo po prostu jest tak robiony ze względu na wygląd.

też chciałem jakiś czas temu zrobić subwoofer z głośnikiem wycelowanym w podłogę, ale po dłuższym zastanowieniu się zrezygnowałem z tego pomysłu z powodów wymienionych wyżej przez innych.

Skomentuj

Tak na chłopski rozum - takie moje teoretyzowanie - jak głośnik jest skierowany do góry lub w dół to membrana działa tak, jak by była dociążona (grawitacja ma tu więcej do gadania niz w przypadku głośnika w pionie) a więc zmniejsza się częstotliwość rezonansowa głośnika czyli teoretycznie układ, przy odpowiednim zestrojeniu całości, może przetwarzać niższe częstotliwości niz w standardowym ułożeniu. Z drugiej strony zmniejszy się jego SPL bo układ elektryczno-magnetyczny musi poruszać większą masą. Dobrze myślę?

Tylko nawet jeśli tak jest to nie jestem pewien czy taki zabieg ma jakieś realne, słyszalne bądź mierzalne, przełożenie na grę głośnika...

Faktem jest, że konstrukcje subwooferów mają głośniki w różnych ułożeniach więc chyba nie ma konkretnych przeciwwskazań do tego typu zabiegów o ile jesteśmy w stanie to ułożenie jakoś świadomie uwzględnić w naszym projekcie. Wydaje mi się, że w takich nietypowych konstrukcjach problemem może być jedynie ustawienie suba w pomieszczeniu tak, aby to pomieszczenie nie wpływało za bardzo na jego grę.

Skomentuj

Jak glosnik jest pod spodem to szczelina miedzy obudowa a podloga tworzy jakby tube/gwizdek. Slychac wtedy ze wyzsze harmoniczne sa bardziej slyszalne tak jakby dodawalo sie jakies echo. Tu duzo zalezy jakiej wielkosci jest sub, najlepiej jakby mial wielkosc nie wiele wieksza od glosnika.

Glosnik skierowany do przodu skuteczniej promieniuje wyzsze harmoniczne wiec mozna go wyzej ''uciac'', glosnik skierowany w dol jest naturalnym filtrem dolnoprzepustowym.

Tunel b-r najlepiej jeden o duzej srednicy dobranej do srednicy glosnika. Kilka mniejszych tuneli o tej samej sumarycznej powierzchni da taka sama konieczna ich dlugosc ale powierzchnia ''przyklejania'' powietrza do krawedzi tuneli bedzie znacznie wieksza a wiec przy kilku tunelach swisty powietrza drastycznie wzrastaja. Jednak nikt nie robi tuneli wiekszych niz 10cm srednicy. B-r z tylu zmniejsza slyszalnosc swistow tylko wtedy bliskosc sciany niejako wydluza tunel b-r podobnie jak b-r od spodu. Nalezy to uwzglednic przy strojeniu.

Skomentuj

ploter, oczywiste, że działa, zjadło mi tam słówko "takiego"

dabyl, to nie tak do końca z tym obciążeniem bo zauważ, że w dół się poruszać będzie mu łatwiej niż do góry

Skomentuj

pozwólcie że zapytam jeszcze o to : jakie ma znaczenie to czy otwór BR jest okrągły albo np. prostokątny przy zachowaniu oczywiście tych samych parametrów ?

Skomentuj

scythe1123, przyznaj, że membranę jednak ciężej będzie rozbujać góra/dół bo przecież w pewnym momencie siła wytwarzana przez magnes i cewkę musi pokonać zarówno sztywność zawieszenia jak i siłę grawitacji - nawet jeśli ta siła przeszkadza tylko podczas ruchu w jednym kierunku.

Ale tak na serio to był to tylko czysto teoretyczny wywód i tak na prawdę to chyba nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością Przeciez jak mierzymy głośnik to właściwie nie ma znaczenia czy jest on w pionie czy w poziomie bo pik rezystancji świadczący o rezonansie (mówię tutaj o rezonansie dla jednego typu pomiaru, np free air a nie o rezonansie rzeczywistym głośnika wyliczanym na podstawie dwóch różnych pomiarów) praktycznie się nie przesuwa - a jeśli nawet to to przesunięcie jest nie do wychwycenia w warunkach domowych. Inaczej sprawa może się mieć przy dużych głośnikach z ciężkimi membranami - choć tutaj znowu SW, z którego większość z nas korzysta, podobno nie radzi sobie za dobrze - niestety nie miałem okazji mierzyć dużych przetworników.

Faktem jest jednak, że w niektórych konstrukcjach głośnik niskotonowy jest lekko pochylony co pocobno wpływa na poprawę jego brzmienia.

Myślę, że zamiast przejmować się obniżeniem Fs o 1Hz (? - o ile ono w ogóle wystąpi) w przypadku ułożenia głośnika poziomo bardziej należy się skupic na uwagach, które wypisał Irek bo tutaj błędy faktycznie moga byc dokuczliwe

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                              nikt nie robi tuneli wiekszych niz 10cm srednicy.
                              Wydaje Ci się :P
                              Na starym dysku(póki nie padł) miałem fotkę, gdzie tunel miał 10"(tak 25cm) średnicy, do tego profilowany wylot :P

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrush
                                pozwólcie że zapytam jeszcze o to : jakie ma znaczenie to czy otwór BR jest okrągły albo np. prostokątny przy zachowaniu oczywiście tych samych parametrów ?
                                Praktycznie zadne. Najmniejsza poweirzchnie przylegania powietrza do krawedzi ma otwor okragly bo kolo to taki cud i ma najmniejszy obwod przy zachowaniu tej samej powierzchni co np prostokat. Zmniejsza to swisty/turbulencje powietrza no i otwor zawsze latwiej wykonac.

Wg mnie lepiej jak membrana jest poziomo bo wtedy nacisna na zawieszenia zgodnie z kierunkiem jej pracy. Jak glosnik jest klasycznie pionowo to wtedy ciezar membrany nacisna na cewke probujac docisnac ja do nabiegunnika co jest bardziej grozne.
                                Ale to tylko teoretyzowanie i w praktyce problem nie istnieje.

Zamieszczone przez cursor
                                Wydaje Ci się :P
                                Na starym dysku(póki nie padł) miałem fotkę, gdzie tunel miał 10"(tak 25cm) średnicy, do tego profilowany wylot :P
                                Wyjatek potwierdza tylko regule. Kupienie b-r o srednicy 10cm o sensownej dlugosci graniczy z cudem a wiekszego nie widzialem w zadnym sklepie.
                                Do domowych zastosowan mamy max glosnik 12cali ktory wymaga 10cm srednicy b-r. Jak ktos chce 15cali to juz musi dac b-r o wiekszym przekroju. W praktyce przekroj i tak ogranicza nam sensownosc upchneicia dlugiego tunelu wtedy kompromisowo zmniejszamy przekroj oszczedzajac na dlugosci ale tracimy na turbulencjach.

Skomentuj

Irku :) a jak to dokładnie z tym głośnikiem w dół :) czy zawieszenie jest tak bardzo podatne na grawitacje ?? Wiadomo po kilku latach głośnik opadnie ale to chyba minimalne różnice.

Taki sub ma racje bytu czu lepiej jednak głośnik w stronę słuchacza ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                                    Taki sub ma racje bytu czu lepiej jednak głośnik w stronę słuchacza ??
                                    ploter, nie wiem co ma na celu twoje pytanie? Przecież wszystko już w tym temacie zostało powiedziane. A sub którego zdjęcie wkleiłeś to taki sub jka każdy inny z głośnikiem w dół, wiemy jak taki sub wyglada więc po co nam to zdjecie. POdsumowując - jak już taki zrobiłeś to trudno, chyba nie bedziesz go kładł na boku Jak już zostało napisane, takie ust. jest kiepskie tylko teoretycznie, w praktyce róznica jest nieznaczna (niezauwazalna) jesli w ogóle jakaś jest. Chociaż ja sam bym tak nie robił, chociaż by dla tego że głośnik ma mało przestrzeni między budą a podłogą, mi to się wydaje że to tak jak by normalne suba 5cm od ściany ustawić, bo w sumie co to za różnica (jakas tam pewnio jest skoro firmy tak robią)

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                      POdsumowując - jak już taki zrobiłeś to trudno
                                      Czyli źle że takie konstrukcje powstają ??

Chodzi mi tylko o to że są ludzie którzy mają swoje teorie ze głośnik w dół to kompletna pranoja i głośnik przez to źle zagra. I teraz tworzy się mętlik. Czy zła konstrukcja czy ok :)

Skomentuj

ploter, już odpowiedziałem, bo edytowałem posta, przeczytaj ostanie 3 zdania poprzedniej wypowiedzi (nie sądziłem ze tak szybko odpowiesz

Acha - nikt nie pisał że to kompletna paranoja i że źle zagra, tylko że lepiej było by normalnie. Ale nie przejmuj się, konstrukcja jest ok. Najgorzej jak se człowiek schiz na wkręca, to wtedy nawet jak nie będzie różnicy w dźwięku mozna sobei ubzurać że jest i że źle gra i że trzeba zmienić

Skomentuj

Czaruję...
                                        X