Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze szybkiego subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze szybkiego subwoofera.

Witam was serdecznie.
    To mój pierwszy post na forum i mam nadzieję że będę na nim dłuuugo z wami ;]
    Buduję mam nadzieję już swój ostatni subwoofer do pokoju ok. 12m2

Skrzynia może mieć max. ok 90l. Tylnia ściana będzie mieć max. 35cm przednia będzie skośna. Skrzynia po dłuuuugich namysłach będzie skrzynią z BR, gdyż najbardziej zależy mi na...

Szukam głośnika 12" który będzie się charakteryzował jak najniższym zejściem oraz jak największa "precyzja grania" oraz szybkością. Chciałbym aby nadrobił wady obudowy BR.
    Nie musi mieć dużej efektywności, dużego zapotrzebowania na Watty ,ani też nie musi by "głośny" tak jak do zawodów dB.

Teraz naj ciekawsze :). Nie ma limitu gotówki ! może być to głośnik używany również może być ściągany z zagranicy. Ograniczeń cenowych nie mam ale też bez przesady nie chciałbym kupować głośnika za 1500zł który będzie "grał o 0.0001dB lepiej" niż głośnik za 600zł.
    Liczę na waszą ogromną wiedzę i już z góry dziękuję za pomoc !
    Pozdrawiam.

12" do 12mk jest za duży.

Skomentuj

Jak precyzja i szybkość to chyba jednak obudowa closed, ma lepszy impuls.

Też mam 12 cali w prawie 12m2 i nie jest za dużo.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Dokładnie 12" nie jest za dużo. Nie trzeba przecież go ustawiać na 100% volume ! A im większa membrana tym niższe zejście. W tym momencie mam 12" i mam go ustawionego na około 25% i nigdy nie podgłaśniam wiecej niż 50% bo wtedy mi już kubek z herbatą na biurku tańczy ;]

Wiem że "powinna" być Closed, i miałem też taki sub. Jednak brzmienie w zestawieniu z BR wypada na korzyść tego drugiego. Dlatego właśnie poszukuję jak "naj szybszego" głosnika do obudowy BR.

Skomentuj

Jak precyzja i szybkość to chyba jednak obudowa closed, ma lepszy impuls.
          Im wieksza obudowa tym lepsza odpwiedz impulsowa bo i m wieksza obudowa tym nizsza jest dobrosc układu. Im dobroc jest wieksza tym wieksze podbicie i gorzy "impuls"

Skomentuj

Zamieszczone przez white_pl
            W tym momencie mam 12" i mam go ustawionego na około 25% i nigdy nie podgłaśniam wiecej niż 50% bo wtedy mi już kubek z herbatą na biurku tańczy ;]
            Widzisz po pierwsze glosnik sie marnuje :) a po drugie masz w pokoju pralke ))

Lepiej wybrac glosnik lepszej jakosci a nie mocy, bo spokojnie 10'' by wystarczylo w 12m2.

Jasne ze jezeli komus zalezy na poruszaniu scianami to wsadzi nawet 15'' i bedzie na nim siedzial ogladajac telewizje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
              Lepiej wybrac glosnik lepszej jakosci a nie mocy, bo spokojnie 10'' by wystarczylo w 12m2.
              tu się dokładnie zgadzam.
              Po co ci w 12m2 robić paczkę ok 70l na głośnik 12 cali. Jeżeli za te pieniądze możesz kupić 10 cali lepszej jakości głośnik i do tego jeszcze zaoszczędzisz na miejscu w pokoju.

raffal81, pochwal się coś swoim Visatonem :razz:

Skomentuj

Według mnie możesz zastosować dwa MDS08 w obudowie ok 40-45l br. U mnie taki jeden głośnik w pokoju 10m2 radzi sobie wspaniale. Jest szybki, ma kopa, ale o dziwo dość nisko schodzi. Naprawdę polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek90
                  Jest szybki, ma kopa, ale o dziwo dość nisko schodz
                  Ale nie przesadzajmy. Lepiej kupić Tiw 250XS. Tylko najlepiej jak by sie kolega wypowiedział jak u niego się spisuje :mrgreen:

Skomentuj

Ja juz nie raz pisalem schodzi nisko i szybko :) ale wypowiem sie wiecej kiedy dostanie nowy wzmacniacz :)

Co do 2 MDS08 to lepiej jeden porzadny glosnik :) takie moje zdanie :)

Skomentuj

[ Dodano: 2010-03-15, 21:57 ]
                      Zamieszczone przez Karol22m
                      Zamieszczone przez Jacek90
                      Jest szybki, ma kopa, ale o dziwo dość nisko schodz
                      Ale nie przesadzajmy. Lepiej kupić Tiw 250XS. Tylko najlepiej jak by sie kolega wypowiedział jak u niego się spisuje :mrgreen:
                      No tak tylko taki TIW250 sx kosztuje 800zl, a dwa MDS08 520zl. A myślę ,że efekt podobny. Ale jak kolega nie ma ograniczonego budżetu to jak najbardziej bym brał TIWa ze względu na pozytywy.

Skomentuj

Jak bym miał kupić 2 mdsy do domu to dołożył bym 80zł i kupił u-Dimension RM-208SL
                        to jest dopiero 8"
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

he he kolega white_pl, chciał kupić głośnik 12 calowy, a schodzimy już do 8 :razz:

[ Dodano: 2010-03-16, 22:28 ]
                          Myślę, że nie masz się nad czym zastanawiać. Na twoim miejscu z takim budżetem kupił bym tego Tiw-a i cieszył bym się jakością tego głośnika.

Skomentuj

Trzeba upasc na glowe zeby wydac 800zl za 10calowca. No ale jak niektorym pustka w kieszeni wytwarza miare haj-endu to prosze bardzo.

Skomentuj

Irek, wlasnie mnie obraziles ;] ja wydalem 800zl za 10" jakos bardzo tego nie odczowam )

Wydatek bedzie podobny, gdy kupisz STX, zlozysz pudlo, pozniej jakiegos seasa czy inne ustrojstwo znowu zlozysz do niego pudlo wiec za same elementy w stylu kleje srubki plyty i inne uzbiera sie pokazna kwota ))

Ja przynajmniej nie bede zmienial przez najblizsze lata glosnika )) ewentualnie dokupie drugiego i zrobie 3 way

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                Trzeba upasc na glowe zeby wydac 800zl za 10calowca. No ale jak niektorym pustka w kieszeni wytwarza miare haj-endu to prosze bardzo.
                                no to mnie zdziwiłeś Irku tym stwierdzeniem widocznie STX i Tnsil to już hi-end i lepszych głośników o lepszym brzmieniu nie potrzeba kupować.

Skomentuj

Kiedyś miałem kasę bo była dobra praca i kupiłem midbasy "scany revelatory" za 800zł sztuka, teraz składam na coś za 50 zł sztuka więc wszystko zależy "ile się ma". Niestety scany okaząły się porażką bo to małe głośniki subwooferowe a nie do monitorów. Problem jest w tym że czym droższy głośnik kupujemy tym trudniej trafić na coś dobrego , często to tylko dobre i ładne wykonanie a nie rewelacyjny dźwięk.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                                    Problem jest w tym że czym droższy głośnik kupujemy tym trudniej trafić na coś dobrego
                                    to nie tak: czym droższy głośnik tym mniej słychać różnicę między nim a jego niższą serią
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A 18 cali wchodzi w grę? Bo mam na sprzedaż takiego jednego...

Skomentuj

Profesjonalista po prostu przy głośnikach jest tak że cena jaką płacisz nie jest proporcjonalna do jakości. No ale na razie nie ma co porównywać jakością głosnika za 50zl i za 800zl o czym pisze irek.

SCX w swojej cenie jest godny uwagi, jest szybki z wykopem, nie muli, ale za to w kinie czasem może zabraknąć zejścia. Jednak do muzyki w swojej cenie jest bdb.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X