Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panele rozpraszające / pochłaniające

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bawolek
    styropian niestety sie calkowicie NIENADAJE na ustroje rozpraszajace ;p ...poczytajcie troszke wiecej fachowej literatury a nie marketingową scieme ....
    Jest kiepski bo jest za miękki, za słaba ma gestość o czym pisałem. Ale ty zapewne mylisz opcje wygłuszenia steropianem, z opcja zrobienia z niego dyfuzora, który swoją role do pewnego stopnia spełni (szczególnie jak by go czymś pokryć). Nie zmienia to faktu że styropian będzie najsłabszy pod tym względem.

dabyl, Co do ceny kantówek to mnie zadziwiłeś. 800zł za kubik :shock: Gdzie to takie ceny są? Z transportem bym nie przesadzał, w końcu nie potrzeba tego tony...

Skomentuj

Czyżby styrodur wysuwał się na prowadzenie :wink:
      Dodam że styrodur pomalowany że tak powiem "fabrycznie" czyli przez firme w której zamawiamy prostopadłościany wygląda bardzo dobrze tzn estetycznie bo nie widać żadnej struktury tylko jednolity prostopadłościan czego nie można powiedzieć o styropianie.
      Pytanie czym go malować ? jeśli chcieli byśmy to zrobić samemu obniżając koszta, żeby nie wchodził w reakcje z farbą :?:
      Co do cięcia to rozgrzanym drutem oporowym jest idealnie ale w warunkach domowych idealnie nie zrobimy

Skomentuj

Dowiem sie na jutro czym to malują, u mnie w firmie chlopaki maluja styrodur i styropian.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ziomek86
          Pytanie czym go malować ?
          Zwykłą farbą będzie ok. Byle nie spreyem, niczym na nitro itp. Emulsyjna lub olejna powinna być ok, albo farby plakatowe :razz: i w ogóle wsztystkie farby wodne

Skomentuj

Zamieszczone przez hellrider
            Dowiem sie na jutro czym to malują, u mnie w firmie chlopaki maluja styrodur i styropian.
            :mrgreen: A może mają jakieś dojścia żeby było taniej czy coś :?: weź pogadaj jak trzeba :wink:

Skomentuj

Farby na rozpuszczalnikach nitro, chlorokauczukowych, poliwinylowych odpadają zdecydowanie bo zamnieniają styropian/styrodur w kupkę mazi Olejne szczerze mówiąc nie wiem na sto procent ale raczej też. Wszelkiego rodzaju farby oparte na wodzie, emulsje do ścian lub elewacyjne się tutaj sprawdzają. Zwłaszcza polecam farby elewacyjne o zwiększonej ziarnistości (coś w stylu "baranek") bo w pewnym stopniu pomagają przykryć niedoskonałości powierzchni powstałe podczas cięcia. Cięcie w warunkach domowych - hmm, ja tu widzę tylko maszynę, w której można ustawić stałą odległość cięcia od krawędzi płyty (nie wiem jak to opisać, prowadnica, która będzie cięła płyte na paski równej szerokości - chyba wiecie o co chodzi ) bo piłka ręczną to ja tego nie widzę, zejdzie trochę na bok i juz prostopadłościany nie będa pasować do siebie...

Swoją drogą, jak by dobrze pokombinować to można stworzyć ciekawy element wystroju wnętrza - taka mini wewnętrzna architektura

Skomentuj

Co do cięcia to wysłała mi jedna firma próbki w postaci 5 takich prostopadłościanów w różnych wysokościach i powiem szczerze że jest to bardzo idealnie wycięte. Co do struktury to dwie strony tego są gładkie jak szkło a drugie dwie czyli te cięte troszkę chropowate ale idealne. Więc baranek chyba nie będzie potrzebny

Skomentuj

Jak obiecalem tak pisze..... Farba to "Flugger Flutex 5" Do scian i elewacji, na bazie wody.

Malowane walkiem.

Skomentuj

Malowanie jeszcze spoko, ale wycięcie lepiej juz zamówić, często firmy sprzedające takie materiały same docinają na wymiar za niewielka kasę. Pytanie ile biorą za malowanie, jak nie dużo np. 50zł to spoko, ale jak sporo to lepiej zrobić samemu, malowanie to już nie problem.

Skomentuj

Ale jojczycie, jak stare berety. Kupic noz Olfy i do niego Ostrza. Potniecie sobie sami rowno i bez zbednych jojczen gdzie i jak pociac. U mnie w firmie koles tnie nozem jak nie majak na maszynie i jakos wyglada nawet lepiej niz ciete na goraco.

Skomentuj

Ale jojczycie, jak stare berety. Kupic noz Olfy i do niego Ostrza. Potniecie sobie sami rowno i bez zbednych jojczen gdzie i jak pociac. U mnie w firmie koles tnie nozem jak nie majak na maszynie i jakos wyglada nawet lepiej niz ciete na goraco.
                        Tak, i wycinaj sobie sto, czy nawet kilkaset takich prostopadłościanów nożykiem do tapet, powodzenia. Zajmie to kilka dni pracy non stop Po co się tak pierdzielić, jeszcze na pewno nie wszystkie wyjdą dokładnie, przy takiej ilości ręka nie ma cudów aby nie poleciała krzywo, a tu masz już pocięte za niewielką kasę (jeszcze zależy ile sobie liczą, ale myślę że nie więcej jak sto zł)

Rzeczywiście jojicznie :lol:

Skomentuj

Forum DIY wiec robcie DIY a nie idziecie na latwizne :mrgreen: Ja bym to charatal recznie.

Poza tym po co wycuinac kilkaset ? Chcesz tym caly pokoj wylozyc ? :lol:

Skomentuj

Jak chcesz zrobić panel 2m x 1m (czyli generalnie malutki) to przy kostkach 10cm x 10cm wychodzi Ci ich już 200... Niby forum DIY ale niektórych rzeczy po prostu nie zrobisz w warunkach domowych - no może zrobisz ale jest to gra nie warta świeczki bo efekt będzie jaki będzie...

Ale schodzimy na technologię zaniedbując aspekt akustyczny - są jakieś konkretne zasady, którymi musimy się kierować oprzy budowie czegoś takiego? W jakich pomieszczeniach - od jakiej ich wielkości opłaca się coś takiego robić i czy faktycznie daje to jakiś efekt? Jak ustrój z kostek ma się do ustroju pokazanego na stronie igsaudio.pl, czyli tego z maty Isovera? Czy to w ogóle działa i czy nie jest to czasem przerost formy nad treścią i przejaw tzw "audio voodoo"?

Szczerze mówiąc jeśli chodzi o klocki/kostki to podszedł bym do tego bardziej pod kątem wizualnym bo podoba mi się taki efekt małej architektury Tylko ja bym zrobił te kostki o większych gabarytach niż te ze zdjęcia, które pokazał Ziomek86 kilka postów wyżej.

Skomentuj

Na tej fotce są o wymiarach 5 x 5 cm co przy 2 x 1m daje na 800 szt. Generalnie to bardzo mi się podoba ten ustrój bo nadje klimatu do wnętrza a działanie to trzeba by porozmawiać z kimś kto taki już posiada.
                              Kiedyś pisałem z właścicielem tego z fotki którą podałem tylko muszę poszukać i jak znajdę to wrzucę cytat :mrgreen:

[ Dodano: 2010-03-18, 15:49 ]
                              Jak obiecalem tak pisze..... Farba to "Flugger Flutex 5" Do scian i elewacji, na bazie wody.

Malowane walkiem.
                              A mógł byś strzelić jakieś fotki tego styroduru już pomalowanego :?: z bliska jak to wygląda jaka jest struktura itp

Skomentuj

Nie ma potrzeby, obecnie maluja styropian, wyglada po pomalowaniu jak styropian w innym kolorze :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                  Jak chcesz zrobić panel 2m x 1m (czyli generalnie malutki) to przy kostkach 10cm x 10cm wychodzi Ci ich już 200... Niby forum DIY ale niektórych rzeczy po prostu nie zrobisz w warunkach domowych - no może zrobisz ale jest to gra nie warta świeczki bo efekt będzie jaki będzie...
                                  Dokładnie. Popieram w 100%.

Zamieszczone przez Ziomek86
                                  Na tej fotce są o wymiarach 5 x 5 cm co przy 2 x 1m daje na 800 szt.
                                  No to tym bardziej. Kolego hellrider, nadal twierdzisz że jest sens wycinać 800 prostopałoscianów nożykiem do tapet?? :lol: Dziennie zrobisz 100pare, to masz ponad tydzień z życia wyjęty :mrgreen: Powodzenia. (przez ten czas chodząc do pracy zarobił byś conajmniej na sam styrodur z jego pocięciem, jak mamy tak przeliczać

Może niedługo dodzie do tego że jak diy to diy, to może mdf zaczniemy sami robić. Płyty pod kolumny też wyrzynarką wycinasz? Bo ja zamawiam docięte, nie było by sensu się z tym bawić, bo ani to żadna przyjemność, ani nauka, ani ideologia, ani oszczędność, więc po co marnować czas i nerwy? Podobnie jeśli idzie o cięcie styroduru, czy jak mu tam. :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                    Płyty pod kolumny też wyrzynarką wycinasz?

Wyrzynarka nie, ale na malej cylkularce parkietowej :) Łyso ? :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                      Ale schodzimy na technologię zaniedbując aspekt akustyczny - są jakieś konkretne zasady, którymi musimy się kierować oprzy budowie czegoś takiego? W jakich pomieszczeniach - od jakiej ich wielkości opłaca się coś takiego robić i czy faktycznie daje to jakiś efekt? Jak ustrój z kostek ma się do ustroju pokazanego na stronie igsaudio.pl, czyli tego z maty Isovera? Czy to w ogóle działa i czy nie jest to czasem przerost formy nad treścią i przejaw tzw "audio voodoo"?
                                      Podstawowa różnica jest taka że panel (bas trap) o którym jak mniemam mówisz, po prostu pochłania fale akustyczne zapobiegając odbiciom, szczególnie przydatne jest to przy basie (wełna mineralna to chyba jedyny materiał dostępny zwykłemu cżłowiekowi który sobie z basem poradzi). A to o czym mówimy to rozpraszacz, działa podobnie jak te gąbki w trująkty tylko że lepiej i na określone częstotkiwości (na większy ich zakres)

[ Dodano: 2010-03-18, 19:26 ]
                                      Wyrzynarka nie, ale na malej cylkularce parkietowej :) Łyso ? :mrgreen:
                                      Bynajmniej. A gdybyś do cyrularki nie miał dostepu to rozumiem że byś wyrzynarką jechał? :???: :roll: :mrgreen: Mało kto ma dostep do takuich narzędzi, więc nie ma to nic do rzeczy. Bo jak bym miał cnc w domu to też bym sobie sam wszystko wycinał :mrgreen: Mówimy tu o przypadkach gdy mamy dostep do podstawowych narzędzi. Jak mamy dostęp do stolarni to sprawa już wygląda inaczej - co oczywiste. I dla tego nie jest mi łyso

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                        Bynajmniej. A gdybyś do cyrularki nie miał dostepu to rozumiem że byś wyrzynarką jechał? :???: :roll: :mrgreen: Mało kto ma dostep do takuich narzędzi, więc nie ma to nic do rzeczy. Bo jak bym miał cnc w domu to też bym sobie sam wszystko wycinał :mrgreen:

Ja mieszkam na wsi wiec mam dostep do wielu rzeczy a CNC mialem w planie zrobic, tylko w tej chwili mam cos innego na glowie.

Skomentuj

Ja mieszkam na wsi wiec mam dostep do wielu rzeczy a CNC mialem w planie zrobic, tylko w tej chwili mam cos innego na glowie.
                                          No widzisz, ale większość osób takiego dostępu nie ma. A w bloku sobie cnc nie ustawisz

Dla tego trzeba rozważać wszystko pod kątem dostepu do technologi, a nie że można sobie tak albo siak zrobić.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X