Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Celestion tr1525+stx d800 LDMC151 zwrotnica, driver?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak bujda, nie wiem skąd to przekonanie. Z tego co widzę to stx używa horna H205-128 i ten byłby odpowiedni w tym wypadku ew. zbliżony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
      Efektywność "zyskana" poprzez to że wysoko-tonowiec gra po prostu głośniej to żaden zysk, równie dobrze można puścić zwykły driver bez tłumika, ale to nie o to chodzi.
      Czasami wlasnie o to chodzi! Jak ktos wezmie Twoje kolumny ze stlumionym driverem i doda 10dB wysokich tonow na mikserze to tylko przypali Twoje rezystory w tlumiku. Po co ma to robic skoro wystarczy dac mu kolumne z duza iloscia gory! To nie sprzrt domowy gdzie wazna jest tylko jakosc tu sie liczy tylko ilosc.

najsłabsze ogniwo. W 99% przypadków najsłabszym (czyt. najcichszym) jest midbas i dlatego należy stłumić driver do jego efektywności.
      To sie zgadza tylko ze to Ty tego nie rozumiesz! Midbas praktycznie zawsze ma charakterystyke rosnaca w gore czyli czym wyzej go utniesz tym ma wyzsza efektywnosc. Najwieksza jest bez filtracji. Odbywa sie to kosztem basu ale wtedy wyrownujesz go subbasami, pozwala to w pelni wykozystac efektywnosc glosnikow nie tracac mocy w zwrotnicy.

Jeżeli mówimy o średnicy cewki to takie drivery ciągną liniowo zwykle do 18-20kHz więc w czym problem?
      A co to znaczy zwykle? Bo ja badalem wiele zawodowych glosnikow estradowcyh i malo ktory dociaga do 18-20khz. Slawny eminence PSD2002 dociaga ledwo do 15khz i jest znany z ''nosowatej'' gory ale to nadal jeden z lepszych glosnikow. Zobacz charke nowszego ASD1001

(chodź też nie koniecznie bo duże cewki mają większą wytrzymałość na chwilowe przeciążenia to raz, dwa że widmo mocy pasma 2-3khz jest na tyle niskie że przy wysterowaniu z miksera na poziomie 0db na driver pójdzie zaledwie kilka-kilkadziesiąt wat mocy), jednak właśnie po to on jest aby driver miał duży zapas mocy (nieraz 10-cio krotny).
      Maja beznadziejna wytrzymalosc w porownaniu z tym co wytrzyma mid-bas! Prosze bardzo daj driver 60W i stlum go -6dB musisz uzyc tlumika o mocy 60W!! Dlatego wlasnie drivery czesto maja 15-16om zeby nie trzeba bylo go stosowac bo to starta cennej energii.

Jakis czas temu LDM wypuscil kolumny z driverem 1,4cala cietym na 2khz, wszystko bylo pieknie, ladne brzmienie, duza efektywnosc, tylko po pol roku zaczely sie zwroty bo drivery padaly! Nie palily sie, tylko urywaly sie wyprowadzenia cewek. Bo te celestiony mocowo sa potezne ale na 2khz amplitudy sa tak duze ze ta cewka nie miala szans.
      I co panie Shiver bys wtedy zrobil? Bo cos mi sie wydaje ze bys sie schowal w swoje byty. Latwo Ci gadac bo to inni najwyzej beda mieli problem a nie Ty. Konstruowac znaczy odpowiadac za konstrukcje a nie sobie cos tam wymyslac bo tak mi sie wydaje.

Zamieszczone przez celestion
      Jakiej tuby użyć?, coś wspominaliscie o efektywnośći, to że spadnie to chyba bujda?
      To oczywiscie prawda i widze ze kolega Shiver nie ma pojecia o estradzie. Zwrotnica to nic innego jak filtr wycinajacy efektywnosc w danym pasmie wiec on zawsze cos zabiera a praktycznie nigdy nie dodaje. Jesli zrozumienie tak prostej rzeczy jest dla was zbyt trudno to szkoda gadac..

Z tego co piszecie to podchodzicie do estrady dokladnie tak samo jak do sprzetu domowego wiec zycze powodzenia.

Firma co robi naglosniene estradowe i sprzedaje wam kolumny ze wzmacniaczem daje gwarancje na to ze jak rozkrecisz wzmacniacz na maksa to przez cala impreze nic Ci sie nie spali!! W sprzecie domowym jak cos sie spali to jest to zawsze wina uzytkownika.
      Dajesz Shiver gwarancje na swoje zwrotki i jaka moca mam je przetestowac?
      Projekt zwrotki nie konczy sie na pomiarach i odsluchach do tego dochodza jeszcze wielogodzinne testy wytrzymalosci mocowej gdzie jest rejestrowana temperatura glosnikow aby okreslic margines bezpieczenstwa. Magnesy rozgrzewaja sie do ponad 100stopni a tuby czasami topia i uginaja od temperatury. To sie nazywa estrada i zna ja tylko ten co sie z nia praktycznie zetknal! Teoretyzowac moze sobie kazdy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
        Czasami wlasnie o to chodzi! Jak ktos wezmie Twoje kolumny ze stlumionym driverem i doda 10dB wysokich tonow na mikserze to tylko przypali Twoje rezystory w tlumiku. Po co ma to robic skoro wystarczy dac mu kolumne z duza iloscia gory! To nie sprzrt domowy gdzie wazna jest tylko jakosc tu sie liczy tylko ilosc.
        Tu wychodzi różnica podejścia, bo dla mnie (i jak widać dla znakomitej większości producentów) nie liczy się tylko ilość i już dawno ten trend został zaniechany.

Zamieszczone przez irek
        To sie zgadza tylko ze to Ty tego nie rozumiesz! Midbas praktycznie zawsze ma charakterystyke rosnaca w gore czyli czym wyzej go utniesz tym ma wyzsza efektywnosc.
        Bzdura, większość porządnych midbasów ma charkę wyrównaną, ew. z peak'iem na końcu. Te którym rosną charki są głośnikami ekstremalnie wysokiej skuteczności (nieraz rzędu 103db) przez co fizycznie nie mogą z taką skutecznością odtwarzać niższych pasm. Z jednym ale...takie głośniki stosuje się w drogich systemach gdzie charkę i tak prostuje procesor, a cięcie jest najczęściej poniżej 1kHz. Więc z moim rozumieniem jest wszystko w porządku, tylko ktoś tu reali nie zna.

Zamieszczone przez irek
        A co to znaczy zwykle? Bo ja badalem wiele zawodowych glosnikow estradowcyh i malo ktory dociaga do 18-20khz. Slawny eminence PSD2002 dociaga ledwo do 15khz i jest znany z ''nosowatej'' gory ale to nadal jeden z lepszych glosnikow. Zobacz charke nowszego ASD1001
        No zwykle to znaczy zwykle, spójrz na drivery B&C, BMS, te ciągną do takiego pasma bez problemu. I nie wiem co sławnego w PSD2002, imo przeciętny driver w mojej ocenie, zbyt sterylne i jak to ująłeś nosowe brzmienie. Poza tym on ma cewke dwa cale, więc jest już skrajnością jeżeli mowa o driverach z wylotem 1cal więc jest kiepskim argumentem.

Zamieszczone przez irek
        Maja beznadziejna wytrzymalosc w porownaniu z tym co wytrzyma mid-bas!
        I nie muszą mieć większej ze względu na widmo mocy pasma średnio-wysokiego i wyższą skuteczność.

Zamieszczone przez irek
        Prosze bardzo daj driver 60W i stlum go -6dB musisz uzyc tlumika o mocy 60W!!
        No muszę, i jaki w tym problem?

Zamieszczone przez irek
        Jakis czas temu LDM wypuscil kolumny z driverem 1,4cala cietym na 2khz, wszystko bylo pieknie, ladne brzmienie, duza efektywnosc, tylko po pol roku zaczely sie zwroty bo drivery padaly! Nie palily sie, tylko urywaly sie wyprowadzenia cewek. Bo te celestiony mocowo sa potezne ale na 2khz amplitudy sa tak duze ze ta cewka nie miala szans.
        I co panie Shiver bys wtedy zrobil? Bo cos mi sie wydaje ze bys sie schowal w swoje byty. Latwo Ci gadac bo to inni najwyzej beda mieli problem a nie Ty. Konstruowac znaczy odpowiadac za konstrukcje a nie sobie cos tam wymyslac bo tak mi sie wydaje.
        Bardzo kiepski przykład bo celestion CDX o którym mówisz jest akurat mało wytrzymałym driverem i nie przystosowanym do tak niskich podziałów. Tak więc wychodzi kwestia umiejętności użycia przetwornika zgodnie z przeznaczeniem, ja nic bym nie musiał robić bo bym tego głośnika tak nisko po prostu nie puścił.

Zamieszczone przez irek
        To oczywiscie prawda i widze ze kolega Shiver nie ma pojecia o estradzie. Zwrotnica to nic innego jak filtr wycinajacy efektywnosc w danym pasmie wiec on zawsze cos zabiera a praktycznie nigdy nie dodaje. Jesli zrozumienie tak prostej rzeczy jest dla was zbyt trudno to szkoda gadac..
        I znowu błąd, fakt zwrotnica wycina pasmo jednak pasma dwóch głośników nakładają się na siebie uzyskując wyrównaną charakterystykę. Tak więc jaka to strata dla ostatecznego układu midbas-driver skoro pasmo które odetniemy z drivera przetwarza midbas? Zero logiki, a to jakie mam pojęcie to nie Tobie oceniać, patrząc na to co proponujesz koledze.

Zamieszczone przez irek
        Dajesz Shiver gwarancje na swoje zwrotki i jaka moca mam je przetestowac?
        Jak tylko takie zrobię i będziesz zainteresowany, nie ma problemu, z tym że nie widzę problemu w tym aby dobrać odpowiednio wytrzymałe termicznie elementy.

Zamieszczone przez irek
        To sie nazywa estrada i zna ja tylko ten co sie z nia praktycznie zetknal! Teoretyzowac moze sobie kazdy.
        Rozumiem że masz taką wiedzę która pozwala Ci twierdzić że się z nią nie zetknąłem? Problem Twój polega na tym że jej nie masz a próbujesz mnie obrazić, i może się zdziwisz ale nagłaśniałem większe imprezy niż jakiekolwiek Ldm'y kiedykolwiek widziały, bo poza dożynki to z tym sprzętem wyjść nie można.

Skomentuj

Temat nie został założony po to abyśmy się obrażali, panowie prowadzą ciekawą dyskusję, wielu forumowiczów uważnie czyta. Forum to reprezentuje wyższy poziom niż elektroda, bo tam w ogóle nie potrafią doradzić, w sumie elektroda już się spaliła.
          Nawiązując do tematu: Irek według Ciebie efektywność kolumn przy zestawieniu stx d800 z celestionem i zwrotnicą stx będzie mniejsza niż obecnie? Kolumny zagrają ciszej? Nie pomyślałbym, że przy stx spadnie mi efektywność, która bądź co bądź na dzisiejsze czasy nie jest jakaś ogromna, a w sam raz.

Skomentuj

Będzie ciszej grać ale za to będzie grać na poziomie,bez skrzeczącego midbasa i piszczącą górą.

Skomentuj

Cichość będzie wynikała z tego że wysokie tony będą w końcu zrównoważone. Jak uznasz że wolisz jak jest ich trochę więcej to sobie podbijesz trochę, ale tak jak marian napisał, w końcu jakoś to zabrzmi.

Skomentuj

Czy znacząco obniży się efektywność kolumn? chyba nie mówimy tu o spadku 3dB?

Skomentuj

Efektywność jako taka w ogóle nie spadnie, uzyskasz po prostu wyrównaną charakterystykę na maksymalnym poziomie głośności z jakim może grać midbas.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                    Będzie ciszej grać ale za to będzie grać na poziomie,bez skrzeczącego midbasa i piszczącą górą.
                    Wreszcie ktos mysli i potrafi podsumowac calosc.

Zamieszczone przez celestion
                    Czy znacząco obniży się efektywność kolumn? chyba nie mówimy tu o spadku 3dB?
                    Moze spasc nawet wiecej!! Efektywnosc kolumny okreslana jest glownie w przedziale sredniotonowym. Zapasem efektywnosci na srednich i wysokich podnosimy efektywnosc kosztem basu. Dlatego duza efektywnosc to zazwyczaj malo basu stad potrzeba subwoferow. Jesli chcesz kolumne dobrze zrownowazona to ucinasz zwrorotnica i tlumikami efektywnosc aby wyrownac ja do basu. Wtedy po dodaniu subow masz niedosyt srednich i wysokich. To normalne zjawisko i trzeba sobie zdawac tylko z niego sprawe a nie wciskac jak Shiver swoje teorie jako jedyne mozliwe.

Cichość będzie wynikała z tego że wysokie tony będą w końcu zrównoważone. Jak uznasz że wolisz jak jest ich trochę więcej to sobie podbijesz trochę, ale tak jak marian napisał, w końcu jakoś to zabrzmi.
                    No i tak trudno Ci zrozumiec ze jeden pusci wysokotonowca bez tlumika bo lubi duzo gory a inny bedzie chcial go slumic??

Efektywność jako taka w ogóle nie spadnie, uzyskasz po prostu wyrównaną charakterystykę na maksymalnym poziomie głośności z jakim może grać midbas.
                    Sam sobie przeczysz. Tlumik i zwrotnica to po prostu strata efektywnosci glosnika robiona w celu uksztaltowania pozadanej charakterystyki.

I kolego Shiver efektywnosc kazdego glosnika rosnie wraz z czestotliwoscia bo jest to zwiazane ze zjawiskiem fizycznym nazywanym Baff-step, wiec twierdzenie ze dobre mid-basy maja charke plaska jest idiotyczne. Widac ze masz czysto swoje teoretyczne podejscie do sprawy ze dobre, ze twoje itd sa dobre i idealne. Jak bedziesz potrafil ogarnac wszystkie podejscia do tematu i te z plaskimi charkami i te z najwyzsza mozliwa efektywnoscia to daj znac bo na arzie to masz tylko jeden jedyny widok na sprawe i nie widzisz ze mozna cos zrobic inaczej niz Twoja koncepcja.

I nie porownuj sie do LDM-u bo ta firma istnieje na rynku od 25lat i jest najwiekszym polskim producentem sprzetu naglosnieniowego!

I co Ty wiesz o driverach CDX? miales je skonstruowales co na nich? Ile kolumn pusciles na rynek? To sa ekstremalnie mocne drivery jak na srednice cewki bo jest ona nawijana bardzo grubym drutem a karkas cewki jest caloscia razem z metalowa membrana co daje bardzo skuteczne chlodzenie. Katalogowo glosnik moze pracowac od 2,5khz, my puscilismy go od 2khz z ostrym filtrem i wszystkie proby zmeczeniowe przeszedl jednak na rynku ludzie lepiej go zameczyli wiec pojawily sie reklamacje. Tylko taka metoda mozna sprawdzic jak wytrzymaly jest driver a nie samymi teoriami.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                      No i tak trudno Ci zrozumiec ze jeden pusci wysokotonowca bez tlumika bo lubi duzo gory a inny bedzie chcial go slumic??
                      Tyle że w sprzęcie profesjonalnym nie ma miejsca na widzimisię. Taki sprzęt ma możliwie neutralnie przetwarzać dźwięk z dużym natężeniem. I myślę że w tym miejscu należałoby zakończyć te dywagacje.

Skomentuj

A skad Ty wiesz co w sprzecie profesjonalnym ma miejsce?????????

Konstruuje sie i produkuje to czego ludzie potrzebuja, jeden chce glosno i skrzeczaco a drugi zadowoli sie cichszym brzmieniem ale bardziej wyrownanym. Tu akurat wszystkie chwyty dozwolone!

Skomentuj

Bo pracuje na takim sprzęcie i go projektuje.

I nie zgodzę się z tym co mówisz, nagłośnienie profesjonalne powinno grać neutralnie, a to jaki dźwięk chce realizator uzyskuje przez odpowiednią korekcje, czy to sumy czy też poszczególnych kanałów. Ty się chwytaj czego chcesz, dla mnie to jest koniec rozmowy bo nie ma sensu ciągnięcie tego. Jak nagłośnisz kiedyś większą imprezę niż dożynki to możemy do niej wrócić, ja póki co pasuje.

Skomentuj

Tak myslalem ze kolega widzi tylko czubek wlasnego nosa. Znaczy sie wielki naglosnieniowiec z Ciebie i problemy zwyklych weselnych grajkow sa dla Ciebie obce. Nie masz pojecia ze wiekszosc kolumn jakie sie sprzedaje to tanie chinskie glosniki z driverami piezo gdzie nie ma zadnej zwrotnicy. Wciskac dalej ludziom glosniki B&C gdzie ca cene jednego glosnika mozna kupic pare gotowych kolumn. Powodzenia..

Wiele kolego napisales a masz jakies konkrety? Gotowa zwrotke? Czy ta Twoja cala gadka poszla na marne?

Skomentuj

Mówiłem że zakończyłem polemikę z Tobą. I nikomu nic nie wciskam, klienci sami decydują się na ew. zakup i jeszcze nie zdarzyło mi się aby ktoś był niezadowolony.

Skomentuj

Czaruję...
                              X