Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil ZgP-25-8-585 - czy można wstawić GDN 20/60/11 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil ZgP-25-8-585 - czy można wstawić GDN 20/60/11 ?

Czy do kolumn Tonsil ZgP-25-8-585zamiast GDN20/20 (sparciałe zawieszenie, uszkodzone membrany) można wstawić GDN 20/60/11 ? Mogę taką parkę kupić za 60PLN.

a przywiazujesz uwagę do jakości i poprawności przenoszenia częstotliwości kolumny?
    Jak nie to poprostu wstaw nowe głośniki, lepiej oryginalne ale te też się nadają.
    A jak przywiązujesz uwagę to naucz się obsługiwać JIGa i SW, do pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
      a przywiazujesz uwagę do jakości i poprawności przenoszenia częstotliwości kolumny?
      Jak nie to poprostu wstaw nowe głośniki, lepiej oryginalne ale te też się nadają.
      A jak przywiązujesz uwagę to naucz się obsługiwać JIGa i SW, do pomiarów.
      W tych kolumnach rolę zwrotnicy odgrywają 2 kondesatory (1 na średniaku i 1 na wysokim, GDN leci pełnym pasmem). Pytanie tylko czy GDN 20/60/11 "obsłuży" dobrze pełne pasmo jak GDN 20/20 czy 20/40 bo w takich wersjach występowały w/w kolumny.

Skomentuj

Za taką cenę bierz, jak się nie spodoba to sprzedaż.

Skomentuj

znajdź na google wykresy charakterystyk tych głośników i zobacz. Jak nie czaisz to chociaż znajdź i pokaż linka.
          ale pewnie Tak.

Skomentuj

Mam teraz GDN'a 20/60/11, wczoraj robiłem pomiary i ciągnie bardzo liniowo do ~4-5kHz. Skoro jest to konstrukcja 3-drożna to ja bym popracował nad zwrotnicą i odciął GDN'a od góry zamiast puszczać go pełnym pasmem. Z pewnością poprawi to jego brzmienie bo odetnie rezonanse pojawiające się na nim w wyższych rejestrach które on jeszcze odtwarza. No ale tutaj wchodzimy już w projektowanie nowego zestawu.

Swoją drogą ten GDN to całkiem fajny głośnik z miękkim ale wyraźnym brzmieniem. Do tego idealnie trzyma parametry deklarowane przez producenta. Osobiście mogę go polecić.

[ Dodano: 2010-03-16, 14:29 ]
            Lekkie sprostowanie - informacja na temat bardzo dobrej liniowości pasma przetwarzania GDN'a, którą podałem wcześniej może okazać się nie do końca zgodna z prawdą Pomiar wykonałem metodą nearfield a właśnie się dowiedziałem, że ona sprawdza się tylko w najniższych rejestrach a wyżej mogą być przekłamania. Dziś wieczorem postaram się wykonać już normalny pomiar onaxis i napisze coś więcej.

Nie zmienia to oczywiście mojego zdania o tym głośniku i nadal uważam że jest dobry i nadal go polecam

Skomentuj

Czaruję...
            X