Czy do kolumn Tonsil ZgP-25-8-585zamiast GDN20/20 (sparciałe zawieszenie, uszkodzone membrany) można wstawić GDN 20/60/11 ? Mogę taką parkę kupić za 60PLN.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil ZgP-25-8-585 - czy można wstawić GDN 20/60/11 ?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez El_lieroa przywiazujesz uwagę do jakości i poprawności przenoszenia częstotliwości kolumny?
Jak nie to poprostu wstaw nowe głośniki, lepiej oryginalne ale te też się nadają.
A jak przywiązujesz uwagę to naucz się obsługiwać JIGa i SW, do pomiarów.
Skomentuj
-
Mam teraz GDN'a 20/60/11, wczoraj robiłem pomiary i ciągnie bardzo liniowo do ~4-5kHz. Skoro jest to konstrukcja 3-drożna to ja bym popracował nad zwrotnicą i odciął GDN'a od góry zamiast puszczać go pełnym pasmem. Z pewnością poprawi to jego brzmienie bo odetnie rezonanse pojawiające się na nim w wyższych rejestrach które on jeszcze odtwarza. No ale tutaj wchodzimy już w projektowanie nowego zestawu.
Swoją drogą ten GDN to całkiem fajny głośnik z miękkim ale wyraźnym brzmieniem. Do tego idealnie trzyma parametry deklarowane przez producenta. Osobiście mogę go polecić.
[ Dodano: 2010-03-16, 14:29 ]
Lekkie sprostowanie - informacja na temat bardzo dobrej liniowości pasma przetwarzania GDN'a, którą podałem wcześniej może okazać się nie do końca zgodna z prawdąPomiar wykonałem metodą nearfield a właśnie się dowiedziałem, że ona sprawdza się tylko w najniższych rejestrach a wyżej mogą być przekłamania. Dziś wieczorem postaram się wykonać już normalny pomiar onaxis i napisze coś więcej.
Nie zmienia to oczywiście mojego zdania o tym głośniku i nadal uważam że jest dobry i nadal go polecam
Skomentuj
Skomentuj