Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie odnośnie wyciszenia B&O s120

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie odnośnie wyciszenia B&O s120

Kłaniam się :smile:
    ostatnio rozkręciłem swoje kolumny-bang&olufsen s120 i zastałem w środku upchana wełnę mineralną-albo cos w tym stylu, natomiast na ściankach nie było nic; czy warto jest okleić owe ściany materiałem wytłumiającym?
    jak coś to wieczorem dodam fotki :wink:

Jeżeli to kolumny tzw. zamknięte, to jest O.K., materiał tłumiący powinien być luźno ułożony w środku kolumny. Inną sprawą jest jego ilość, ale w przypadku tej firmy pewnie jest optymalna.

Skomentuj

hmm, właśnie do końca nie są zamknięte; jako że na dole głośników jest szczelina

http://www.beoworld.org/prod_details.asp?pid=645
      tutaj to widać (pierwsze z prawej) http://www.beophile.com/wp-content/p...5_s80_s120.jpg

Skomentuj

Mnie te szczeliny wygąlają raczej na tzw. otwór stratny niż na br. Dobrze by było zobaczyć to od środka. Pytanie jeszcze dlaczego chcesz bardziej je wytłumiać? Za dużo basu, za bardzo dudni.

Skomentuj

dość szybkie te kolumny, i mają naturę raczej basową; acha podaje zestaw na jakim grają:
          nad 3240
          nad 502
          Technics SL-1200 mk2
          MF v-dac

[ Dodano: 2010-03-23, 19:20 ]
          sorki za post pod postem, dodaję zdjęcia, mam rownież taką dygresję czy myśląc budżetowo zdobędę/zrobię coś lepszego niż te bangi do klasyki oraz jazzu-bądz też da się je zmodować/przebudować? trochę za bardzo dudnią..

w ostatniej fotce jest ta szczelina, ona ma luft wewnątrz obudowy ww przekroju poprzecznym w kształcie litery "s". Przepraszam za swoją lakoniczność :oops:

[ Dodano: 2010-03-23, 19:26 ]
          sorki za post pod postem, dodaję zdjęcia, mam rownież taką dygresję czy myśląc budżetowo zdobędę/zrobię coś lepszego niż te bangi do klasyki oraz jazzu-bądz też da się je zmodować/przebudować? trochę za bardzo dudnią..

w ostatniej fotce jest ta szczelina, ona ma luft wewnątrz obudowy ww przekroju poprzecznym w kształcie litery "s". Przepraszam za swoją lakoniczność :oops:

[ Dodano: 2010-03-23, 21:34 ]
          bardzo proszę o odpowiedz

Skomentuj

Z Twojego opisu ten "luft" wygląda na szczelinowy bas-refleks, bo z fotek niewiele można odczytać. Trzeba było zrobić zdjęcie wnętrza kolumny bez tej włókniny.
            Jeżeli chodzi o dudniący bas, to może być wina akustyki pomieszczenia, miejsca ustawienia głośników, bo wzmak kopakt i gramofon są O.K. Wzmacniacz co prawda jest uważany za brzmiący ciepło, po angielsku, ale na bas nie słyszałem jakichś specjalnych narzekań.
            Opisz z grubsza wielkość pokoju, rodzaj budynku (blok, domek, kamienica), z czego jest podłoga, czy jest dywan, jakie umeblowanie i miejsce ustawienia kolumn. Zobaczymy, może znajdziemy przyczynę dudnienia.
            Co do tuningu kolumn, to można by wymienić kondensator w torze wysokotonowym i sprawdzić pozostałe miernikiem pojemności, czy trzymają wartości podane na obudowach.
            Cewki w sekcji niskotonowej wyglądają na nawinięte zbyt cienkim drutem, mimo rdzenia ferrytowego, więc tą też bym wymienił po zmierzeniu jej wartości na nową powietrzną z grubszym drutem 1,2 -1,4 mm, lub jeżeli szkoda kasy na rdzeniową 1mm. Może masz schemat zwrotnicy?
            Wytłumienia jest na oko wystarczająca ilość, ale nic nie stoi na przeszkodzie poeksperymentować z jego ilością.

Skomentuj

Na początek opis pokoju: 5,5m x 7m wysokość 360cm podłoga drewniana na środku dywan, ściany tynkowane farbami systemu oikos-grube fakturalne (eksperymentuję z tynkami modyfikowanymi-to mój fach) póki co puste-powiesiłem tylko 2 makaty, by trochę wyciszyć, i właśnie pertraktuję zakup 2 dużych obrazów-więc akustyka może się poprawi, mebli nie wiele komoda, mała szafka, duży stół na koziołkach, i fotel, na dwóch ścianach okna. Kolumny stoją na krótszej ścianie na oryginalnych stojakach wys ok 60cm. Rozpatruję budowę drewnianych stojaków aby stały trochę wyżej-mam ku temu materiał w postaci bali modrzewiowych z rozbiórki..Co do samych kolumn; na pewno jest to bass reflex-śmiem tak twierdzić po lekturze niniejszego forum :wink: . Zwrotnice; niestety nie mam żadnych informacji na ten temat, niemniej jednak popracuję nad tym by takowe zdobyć, również mizernie wyglądają przewody łączące zwrotnice z gniazdem na kable-na oko są mizernej jakości. Mam wobec tego pytanie czy bardziej opłaca się wymienić całą zwrotnicę na coś bardziej optymalnego :?:
              jak wróce do domu zrobię bardziej szczegółowe zdjęcia zwrotnic

Skomentuj

Pokój duży i pusty. Obrazy niewiele dadzą w zakresie niskich częstotliwości. Kolumny powinny być odsunięte od ścian ok 1m., od tylnej może być jeszcze więcej. Spróbował bym również ustawić kolumny na dłuższej ścianie. Zmieniać elementy w zwrotnicy watro tylko wtedy jeżeli jesteśmy zadowoleni z ogólnego brzmienia, sposobu prezentacji sceny i charakteru kolumn. Zmiana okablowania i niektórych elementów w zwrotnicy spowoduje zauważalną poprawę w brzmieniu, selektywności dźwięku i kontroli basu. Jednak jeżeli nie jesteśmy do końca zadowoleni z brzmienia, lepiej poszukać czegoś innego. Najważniejsze, to uświadomić sobie czego oczekujemy od kolumn i jakie mamy warunki mieszkaniowe i jakiej muzyki najczęściej słuchamy. Jeżeli masz możliwości adaptacji pomieszczenia możesz poczytać o odpowiednich ustrojach akustycznych. Przeczytaj ten temat: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...r=asc&start=25

Skomentuj

Próbowałem w tych warunkach innych kolumn; mianowicie kef iq7, oraz dużych aktywnych samoróbek znajomego, i z tego tria bangi brzmią najlepiej, pierwszym co zrobię będzie wymiana przewodów relacji zwrotnica-gniazda, kable głośnikowe mam w miarę przyzwoite-z miedzi beztlenowej 3mm-nie pamiętam marki-jednak rekomendowane przez kilka magazynów hifi. sprawdziłem również proponowane przez Ciebie ustawienie kolumn-i fakt brzmi to troszkę lepiej-czyli muszę iść w stronę pracy nad akustyką pomieszczenia. Jest to pokój-pracownia, w którym spędzam najwięcej czasu, i raczej chcę by był "pusty". Poza stereo mam tu jeszcze układ na dwóch monitorach studyjnych podłączonych do kompa, jako że zajmuję się również dźwiękiem-ale ta kwestia jest rozwiązana jako że wystarczy mi scena w kształcie trójkąta równobocznego 1,5m. Moje oczekiwania i estymacja względem kolumn to przede wszystkim czytelny odbiór zainteresowań muzycznych; słucham dużo muzyki konkretnej, i eksperymentalnej z lat 60-70, muzyki improwizowanej (nie tylko jazz), stronię od masówki. Słyszałem kilka systemów stereo i mój nie wypada aż tak tragicznie. dźwięk ma być naturalny nie przerysowany wolę działanie plamą dźwięku nie przepadam za konturowaniem i sterylizacją. Dodam iż posiadam jeszcze jedną parę kolumn b&o-x35 i razem one wszystkie też ciekawie brzmią może bardziej sucho i papierowo...

Skomentuj

Zamieszczone przez panwojciech
                    Mam wobec tego pytanie czy bardziej opłaca się wymienić całą zwrotnicę na coś bardziej optymalnego :?:
                    Nie, to za dużo zachodu i nie ma takiej potrzeby. Można tylko wymienić poszczególne częsci w zwrotnicy na części lepsze ale o takich samych wartościach. Kable można tak dla świętego spokoju Co do akustyki pokoju, postaraj się żeby kolumny nie stały w rogach pokoju, do tego rogi dobrze jest czymś zastawić (w pokojach odsłuchowych stosuje się takie wysokie walce z gąbki...) Kolumny odsunąć od ściany najbardziej jak się da. To może utemperować bas... Do tego przydał by się dobry puchaty dywan :) Zawsze jeszcze można postawić suba i ustawić go w przeciwfazie

Skomentuj

Jeżeli kolumny są satysfakcjonujące pod względem przekazu (oprócz podbicia basu), to proponuję następujące zabiegi tuningowe:

- wymiana okablowania
                      - wymiana cewek w sekcji niskotonowej
                      - wymiana kondensatora na MPK w sekcji wysokotonowej
                      - kontrola wartości pozostałych kondensatorów
                      - wymiana standów na solidniejsze (poprawa kontroli basu)

Po obejrzeniu danych kolumny - Frequency response 4+ -8 dB 42 - 22,000 Hz
                      widać wyraźnie podbicie w ok. 40 Hz. Można spróbować obniżyć strojenie kolumny poprzez zwiększenie długości kanału lub zmniejszenie jego przekroju. Spowoduje to zniknięcie tej górki. Przy zbyt małym przekroju mogą wystąpić niekorzystne zjawiska spowodowane zbyt dużą prędkością powietrza wychodzącą z tunelu (szum, świsty).

oraz rozważenie adaptacji pomieszczenia poprzez:
                      - budowę (zakup) szeroko-pasmowych pułapek basowych typu http://www.abcsoundlab.pl/abc_pl_h4.htm
                      - instalację paneli pochłaniająco-rozpraszających typu http://www.abcsoundlab.pl/abc_pl_home.htm
                      Przeczytaj jeszcze temat z naszego forum http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18839

Skomentuj

dziękuję za wskazówki, oczywiście zastosuję się do rad..będzie ciekawie :o . Tę zabawę ze styrodurem jak i wykonanie paneli akustycznych postaram się wykonać osobiście, albo zlecę to mojemu znajomemu artyście-Przemkowi Czaplickiemu :arrow: http://krystiantruthczaplicki.blogspot.com/
                        Jak znajdę trochu czasu wieczorem podeśle wyraźne fotki zwrotnic :wink:

Skomentuj

Oglądając instalacje na fotografiach znajomego artysty byłbym ostrożny z powierzeniem mu budowy ustrojów akustycznych w Twojej pracowni. Możesz mieć potem problemy z wejściem do pracowni, jak w zapale twórczym ustroje akustyczne urosną ponad miarę. :smile:

Skomentuj

:lol: tak mi się skojarzył, wspomnę mu o ustrojach-a może już wie :wink:

[ Dodano: 2010-03-25, 12:12 ]
                            kurcze uszkodził mi się czytnik kart od aparatu, wobec tego postaram się przepisać oznaczenia

Skomentuj

Czaruję...
                            X