Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki ??

Panowie pomóżcie. Chce zrobić zestaw 5.1 ale narazie powoli bym zrobił kolumny 3 drożne na przód , jakie głośniczki najlepsze.
    Czy :
    GDN-22-140-8-SCX
    GDM-14-150-8-SCX
    GDWK-10-250-8-AWX
    to dobry zestawik ??
    Słyszałem że GDM-14-150-8-SCX są nie najlepsze, co w zamian tego??
    Najlepiej coś w tym przedziale cenowym ale oczywiście nie muszą to być STX-y.

No jeżeli chcesz 3way to na razie nie ma nic lepszego w tej cenie.
    Ja sam posiadam ten zestaw tyle ze z PJ na gorze i bardzo sobie go chwale.
    Gdzie słyszałeś ze są kiepskie??

Skomentuj

powoli powoli... Napisz jakie masz pomieszczenie, jak naped do tego i przede wszystkim ile kasy na to wszystko... Czy rozkladasz to w czasie- najpierw fronty pozniej central tyl i ewentualnie sub? Wtedy zaczniemy CI dobierac krok po kroku

Skomentuj

Pomieszczenie ok. 25 m2,
        Napęd mam narazie porządną wieżę JVC (niby 140 Wat RMS na kanał) ale to tylko narazie bedzie zmiana na amplituner yamahy do 600 zł,
        kasy nie wiem najlepiej jakby było z tej klasy cenowej co podałem głośniki ,
        nie śpieszy mi się narazie spokojnie chciałem zrobić fronty

Skomentuj

nie ten dział
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

MonsterC w takim razie są dwa rozwiązania. monitory+sub lub 3drogi. 3drogi wyjdą Cie taniej. Jednak w tym budżecie ciężko żeby znaleźć coś lepszego od fx200:
            http://stx.pl/fx-200-diy.html
            Masz praktycznie gotowca.

Skomentuj

Zamieszczone przez MonsterC
              Pomieszczenie ok. 25 m2,
              Napęd mam narazie porządną wieżę JVC (niby 140 Wat RMS na kanał) ale to tylko narazie bedzie zmiana na amplituner yamahy do 600 zł,
              jak ma byc kino i z takim tanim (slabym) amplitunerem to proponowalbym zrobic 5x satelitki na GDN 14 lub GDN 17 i do tego ewentualnego suba

niestety ale 3 drogi wymagaja solidnego zasilania zeby to mialo sens. w przypadku tanich ampli lepszy efekt osiagniesz poprzez zastosowanie aktywnego suba

Skomentuj

No dobrze, skoro to za mały budżet to jestem w stanie zwiększyć ten budżet ale oczywiście bez przesady żeby nie wyszło mi 10 000 za kino. :cool:

Co byście polecali (głośniczki i jaki mniej więcej amplituner)?? Oczywiście dalej bym obstawał przy 3 drogach na przód :smile:

Skomentuj

bezsensu 3 drogi do kina, przeciez zaden ampli ci tego nie napedzi
                  jak juz chcesz wielkie kolumny mniec na przodzie to zrob 2 drogi z aktywnymi dolami

Skomentuj

MonsterC, musialbys kupic jakis amplituner z wyjsciami przedwzmacniacza i do tego dolozyc jakis zewnetrzny wzmacniacz stereo na te 3 drogi
                    poszukaj troche po aukcjach i zobacz ile to wyniesie

ja bym jednak robil monitorki na tanim ampli + suba

Skomentuj

tak, ale sa to drozsze konstrukcje
                      moze czasami znajdzie sie uzywka

Skomentuj

Etam, nie pociągnie. Co wy gadacie za głupoty. W końcu to zwykłe 3way na jednym basowcu, a nie jakaś estrada. Przyzwoity ampli ma moc podobną do standardowego wzmacniacza albo i większą. Realnej mocy można wyciągnąć z 80-nawet 100W (zalezy od modelu), a to powinno wystarczy na pociągniecie niejednego 3way.

Skomentuj

tylko ze ampli wogole nie wyciagnie basu z 3 drog, znaczy bd go malo, to jaki jest sens robienia dorzych kolumn z wielkim basowcem ?
                          i tak ma byc soobwofer to mozesz zrobic cos podobnego do tego http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6801 2 drogi na gorze a na dole aktywne doly zasilane jednym ale mocnym wzmacniaczem

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                            tylko ze ampli wogole nie wyciagnie basu z 3 drog, znaczy bd go malo, to jaki jest sens robienia dorzych kolumn z wielkim basowcem ?
                            Zalerzy jaki. Moja Yamaha wyciągała go bardzo dużo. No ale to był starszy ampli, te nowe być może rzeczywiście słabo przęda jeśli o to idzie.

Skomentuj

Przy dobrych lotach ampli da Ci 30WAT na kanał. STX to są muły i trzeba sporo w nie wpakować mocy. Zrób sobie kino na GDS 13/30. Przecież nie rozstawisz tego po kątach tak więc powinny dać radę :) Do tego aktywny sub i wyrobisz się w budżecie.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                Etam, nie pociągnie. Co wy gadacie za głupoty. W końcu to zwykłe 3way na jednym basowcu, a nie jakaś estrada. Przyzwoity ampli ma moc podobną do standardowego wzmacniacza albo i większą. Realnej mocy można wyciągnąć z 80-nawet 100W (zalezy od modelu), a to powinno wystarczy na pociągniecie niejednego 3way.
                                chyba nie bawiles sie nowymi tanimi ampli do kina :lol:
                                mimo ze pisze 150w to realnie osiagaja ok 30-40w!
                                i to przy basie potrafia sie zagrzac :P

Zamieszczone przez TommyG
                                Zrób sobie kino na GDS 13/30. Przecież nie rozstawisz tego po kątach tak więc powinny dać radę Do tego aktywny sub i wyrobisz się w budżecie.
                                tez nie glupi pomysl

Skomentuj

No właśnie, a jakbym dał dodatkowy wzmak pod niskotonowca ?? :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    chyba nie bawiles sie nowymi tanimi ampli do kina :lol:
                                    No masz rację Pawle, zupełnie mnie ten temat nie interesuje. Nie bawiłem się

Ale skoro jest tak źle to rzeczywiście niezła lipa. Piszą że 100-150W a masz 1/4 tego :lol: Niezłe g.

Widzę że mój ampli to rarytas w porównaniu do tych nowych plastikowych g. zabawek :razz: Może jednak nie będę go sprzedawał w takim razie :mrgreen: :roll: Ja u siebie co prawda nie sprawdzałem nigdy mocy, ale różne kolumny ciągnął i nigdy nie miał problemów, przy 8ohm mam chyba 75W, ale to jest zapewne 75W realne, a nie na papierze :lol: A żeby się kiedyś mógł zagrzać to by mi do głowy nie przyszło (ciągnął nawet kolumny estradowe na imprezach i nie miał problemów).

Domyślałem się że te nowy ampli to nic ciekawego, ale że aż tak? :shock:

No właśnie, a jakbym dał dodatkowy wzmak pod niskotonowca ?? :neutral:
                                    Bez sensu. Zresztą nie wiem czy do zrealizowania..

Skomentuj

No właśnie, a jakbym dał dodatkowy wzmak pod niskotonowca ??
                                      to bedziesz mial aktywnego suba
                                      mozesz go zrobic w formie 3 drog. obudowa bedzie wygladala jak kolumna 3 drozna. ale na gorze bedziesz mial 2 drozne monitory a GDNy 22 bylyby napedzane jednym wzmacniaczem (spiete w 4ohm)
                                      Zamieszczone przez paldo
                                      Ale skoro jest tak źle to rzeczywiście niezła lipa. Piszą że 100-150W a masz 1/4 tego Niezłe g.
                                      te 100-150w da sie osiagnac - ale na jednym kanale, przy niskim obciazeniu i duzych znieksztalceniach :P
                                      przy muzyce wielokanalowej mamy do dyspozycji 20-40w przy podlaczonych wszystkich kanalach
                                      oczywiscie drozsze ampli sa juz mocniejsze

Skomentuj

MonsterC, moze chcesz kupić już gotowe monitory ? :wink:
                                        Przetworniki to vifa dx25tg i tonsil GDN 16/50/6
                                        Jak cos to pisz na PW.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X