Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasady projektowania kolumn podłogowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasady projektowania kolumn podłogowych

Chodzi mi o takie zasady , które wyeliminują lub zminimalizują powstawanie fal stojących na jakie szczególnie narażone są kolumny podłogowe. W mojej konstrukcji na AKX (200x250x1000mm) mimo zastosowania się do rad pana Kisiela(artykuły w EP) nie mogę pozbyć się dudnienia. Dlatego proszę doświadczonych forumowiczów o odpowiedzi na następujące pytania:
    -jakie proporcje stosować w wymiarach obudowy?
    -jak stosować pochyłe wewnętrzne ścianki (gdzie, ile , pod jakim kątem)?
    -jakie przegrody usztywniające?
    -jak stosować tunele BR (gdzie , na jakiej wysokości)?
    -jak wytłumiać takie kolumny (w których miejscach ile materiału tłumiącego)?
    Pozdrawiam

a dudnienie nie jest przypadkiem spowodowane złym ustawieniem kolumn?

Skomentuj

Zajrzyj do "FAQ" - http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13214, jest tam część odpowiedzi. CO do wytłumienia - pisze w podpisie Pawła S.

Skomentuj

Dudnienie najczęściej jest spowodowane rezonansami własnymi pomieszczenia.
        W kolumnach o takich proporcjach dobrze jest oprócz pochylonych pod różnymi kątami wzmocnień umieścić w dolnej części obudowy pewną ilość "gęstego" materiału tłumiącego np. rozdrobniony filc.
        - Nie ma złotych proporcji w wąskich kolumnach.
        - Przegrody usztywniające mogą być wycięte z mdf, z dużymi otworami.
        - Pochylenie ścianek stosuje się głównie na froncie obudowy w celu wyrównania centr akustycznych głośników i kąt zależy od zastosowanych głośników.
        - tunele z zaokrąglonymi końcami o odpowiednio dużym przekroju dla danej wielkości głośnika.
        - Nie ma na to reguły, ilość i miejsce trzeba dobierać empirycznie. Można poszukać podobnych konstrukcji na necie i przyjąć podpatrzone rozwiązania jako wyjściowe.
        Jenak jeżeli obudowy zrobimy odpowiednio sztywne zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami diy, to i tak największe znaczenie (w walce z niepożądanymi rezonansami) będzie miała adaptacja akustyczna pokoju i miejsce ustawienia kolumn.

Skomentuj

no wlasnie sam zmagam sie z dudnieniem kolumn...
          chodzi oczywiscie o niskie zakresy.... dzieki pomocy Pawla S. (jego zwroty) zbudowalem 3W troelsa... i jestem srednio zadowolony :???:
          zapytacie pewnie dlaczego, przeciez to przetworniki za prawie 2k, i miely by grac srednio???
          otoz tak, zaimplikowalem je w standy, obudowa pancerna (razem prawie 100 kg.) jak poloze reke na budzie to nie czuje drgan, czyli jest ok....
          ale....
          srednie jak i wysokie sa ok, wokale super, przestrzen fajna, zauwazalna znaczna roznica od moich poprzednich tonsili....
          zdegustowany jestem niskimi.... w gotowcach naczytalem sie ze jakie to one nie maja kopyta, czuje sie bas na klacie itp... natomiast w moim przypadku tego wlasnie nie ma... zainwestowalem w 3W liczac ze pozbede sie suba...
          glosniki "pracuja" juz ok 15-20 h i do wygrzeania im jeszcze daleko ale watpie aby tak diametralnie sie zmienily...
          brakuje zejscia i czucia ich w pokoju...

pokoj umeblowany, nie zagracony, skora w narozniku, dywan, dwa mebelki,
          wygloszenie nie powala na nogi ale kocyk z welny wepchany do srodka w planie jest jeszcez mata bitumiczna ale nie moge jej nigdzie w Gorzowie Wlkp. dostac....
          budy sa jak na razie w stanie surowym, specjalnie czekaja na wykonczenie gdyby cos z nimi bylo nie tak...

zastanawiam sie czy nie zrobic sobie jednk suba, mam panel 150W od Irka, ale typowo do filmow... do muzyki mi ten 3W jest ok....maly, ale z kopytem i ktorego bedzie czuc na klacie kiedy trzeba...

Skomentuj

premorepa, Przeczytaj od połowy temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...r=asc&start=25 podobny problem ma kolega Fotofil, jest tam kilka pomysłów na rozwiązanie tych efektów dudnienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez premorepa
              w planie jest jeszcez mata bitumiczna ale nie moge jej nigdzie w Gorzowie Wlkp. dostac....
              zapytaj w sklepach motoryzacyjnych, mają na 100%

Skomentuj

Janekzet, zatkaj na dobry początek tunele b-r, podbij nieco basu (żeby skompensować stratę wynikającą z ich zatkania) i posłuchaj czy nadal występują dudnienia. Bardzo możliwe że jest to kwestia złego ustawienia kolumn, lub samej akustyki pomieszczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                  premorepa, Przeczytaj od połowy temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...r=asc&start=25 podobny problem ma kolega Fotofil, jest tam kilka pomysłów na rozwiązanie tych efektów dudnienia.
                  czytalem, sprobuje pobawic sie jeszcze z ustawieniami glosnikow...
                  mam pokoj ok 20 .2 z otwartymi drzwiami na przedpokoj....

z tego co tam pisza to jest to pokoj za maly na te glosniki....

zrobie maly eksperyment, zarzuce na sciany duze koce, mysle ze bedzie to dobry sposob aby zobaczyc czy jest to wina pomieszczenia czy glosnikow....

bingant, szukalem, pytalem, za male miasto....musze poszukac na necie...

Skomentuj

Koce nic nie dadzą w zakresie najniższych częstotliwości. Długość tych fal to kilka do kilkunastu metrów. Przeczytaj temat o różnych ustrojach akustycznych http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18839 W Twoim przypadku pewnie warto obliczyć za pomocą odpowiedniego kalkulatora z netu rezonanse własne pomieszczenia i wykonać (kupić) odpowiednie pułapki basowe. Jest jeszcze wyjście, jak nie pomogą zabiegi z adaptacją pokoju, sprzedać kolumny i zrobić monitory podstawkowe. Ale to rozwiązanie nie dla fanów niskiego basu.

Skomentuj

hmm, sprobuje :) nic mnie to nie kosztuje :)
                      czy pulapki basowe wzmocnia i dadza wieksza ilosc odczuwalnego basu?? watpie..
                      nie chce sprzedawac tych kolumn, wysokie i srednie bardzo mi odpowiadaja, wlasnie dla nich poczesci wybralem te glosniki, brakuje mi tylko basu i zejscia w kinie, w muzyce jest w miare ok , nie jestem fanem lupanki, wole wokal i delikatnosc instrumentow....
                      ale w kinie fajnie byloby poczuc co nie co na klacie :twisted:

jesli bedzie potrzeba (a wolalbym tego uniknac) to dorzuce sobie suba do kina... co polecilibyscie do 20m2 pokoju zeby zrobil zadyme?? zasililbym go 150 W od Irka,panel mam...moze cos closed w mozliwie malej obudowie ???

Skomentuj

Warto przeczytać http://www.tomg.ps.pl/SN/ad_akust.pdf oraz ściągnąć kalkulator pierwszych 16 osiowych rezonansów pomieszczenia ze strony http://www.realtraps.com/modecalc.htm
                        Zamieszczone przez premorepa
                        czy pulapki basowe wzmocnia i dadza wieksza ilosc odczuwalnego basu?? watpie..
                        Zadaniem pułapek basowych jest przede wszystkim eliminacja niepożądanych rezonansów pomieszczenia, objawiających się właśnie dudnieniem.
                        Możesz spróbować z obudową zamkniętą w zmniejszonym do 21 litrażem.

Skomentuj

Ja mam inny problem. U mnie nie dudnią, ale bas czasami przypomina odgłosy wieloryba :/

Skomentuj

scythe1123, -dudnienie nie jest spowodowane złym ustawieniem kolumn. Fala stojąca występuje w granicach 130Hz i nie zależy od miejsca w którym stoi kolumna.Raf, - dzięki, zajrzałem do FAG-a, ale na ten temat jest dość mało.
                            KAPRINT, - chodzi mi o pochylone ścianki wewnętrzne- na dole i na górze kolumny(piszą także o tym w opisie FX-300 fachowcy z STX).
                            premorepa, - nie wiem czy tak samo rozumiemy dudnienie kolumn - w moim przypadku przy częstotliwości fali stojącej następuje gwałtowne zwiększenie głośności. Zmniejsza się to trochę poprzez wytłumianie , ale nie mogę tego zupełnie wyeliminować. Środki bitumiczne na to nic nie pomagają, jedynie zmienia się trochę częstotliwość dudnienia bo zmienia się pojemność obudowy.
                            Shiver, - dudnienie zostaje, zmienia się tylko trochę częstotliwość.
                            Skifanar, - może to właśnie jest dudnienie, bo właśnie przy częstotliwości fali stojącej bas może kojarzyć się z odgłosami wieloryba.

Skomentuj

Można takie rozwiązanie zrobić, sam w moim projekcie http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...f5b949b4e84279 zastosowałem pochylenia ścianek i wzmocnień.
                              Ważną rolę w likwidacji fal stojących wewnątrz obudowy pełni "gęsty" materiał tłumiący w dolnej części obudowy - rozdrobniony filc. Wzorowałem się częściowo, na rozwiązaniu ze strony Zapha. http://zaphaudio.com/ZRT-2way-vented.pdf

Skomentuj

Czaruję...
                              X