Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2-way na TB ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory 2-way na TB ?

Siema. Czy takie połączenie to dobry pomysł ? TANG BAND W2-802SD + TANG BAND W3-1750S ? W3 puścić pełnym pasmem, a W2 odciąć kondensatorem 2,2uF ?

Parametry TS:
    W3-1750S
    W2-802SD

Pomysł nie najlepszy. Patrząc na wykresy ten W2 ma niewiele gorszy bas niż W3. Łączenie tych dwóch głośników niewiele daje. Głośniki już masz, czy dopiero zamierzasz kupić? Do czego mają być te kolumienki? Jaka wielkość obudowy?
    Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem, wykorzystującym zalety szerokopasmówki są konstrukcje jednodrożne np. http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16953.

Skomentuj

Do laptoka, czasami wieczorem trzeba posłuchać czegoś, a w lapku marnota. Wymiary mają być małe więc 3'' to max. Może HiVI 3'' ?

Skomentuj

Pomysł dobry. Na allegro widywałem po 50 zł. Obudowa zamknięta 1,8 -2l. Jak coś lepszego do zainteresował bym się Daytonem RS100. Dobrze opisany na stronie http://zaphaudio.com/smalltest/

Skomentuj

KAPRINT, ocenianie ilości basu po wykresach? Nooo, niezłe podejście...

Skomentuj

Fakt, dałem ciała - wrzuciłem do WinIsd-a i nawet ten W3 całkiem dobrze sobie radzi. Obudowa ok 2l. strojona na 60Hz. Nie można zawsze kierować się doświadczeniem.
            Te nowe, małe wynalazki z neodymowymi magnesami mocno pompują.

Skomentuj

Nie na temat...
              Piękny zestaw do kompa mógłby być z moją lampką :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem, wykorzystującym zalety szerokopasmówki są konstrukcje jednodrożne
                Ja uważam, że dobre wykorzystanie szerokopsamówki to średnie i wysokie tony - i właśnie takie szerokopasmówki trzeba wybierać. Do tego jakiś dobry midwooferek odcięty przy kilkuset hertzach i będzie OK. Prawda jest taka, że nie da się uzyskać całego pasma z jednego głośnika - nooo... chyba że jest jakiś taki ale pewnie cena będzie obłędna. Polecam celować w średniowysokotonowy + chociażby ARN 150-03 - w linii transmisyjnej nisko odcięty gra wręcz obłędnie co przy jego cenie daje same plusy.

[ Dodano: 2010-03-30, 00:16 ]
                teraz doczytałem - małe wymiary i TL to jednak nie to samo

Skomentuj

kiedys mialem arna150 w BP wstawione i tez gralo to duzo lepiej niz w BR

Skomentuj

dolphin123, właśnie też uważam, że ten głośnik lepiej się sprawdza w niskich tonach niż w niskośrednich. Do tej pory był przeważnie stosowany w konstrukcjach dwudrożnych, w których grał jako midwoofer a przecież jego główna zaleta to miękki i całkiem niski, jak na takie rozmiary, bas. Co prawda jest to konstrukcja dosyć stara i obecnie zapomniana i często pomijana ale z uwagi na cenę jest wart przemyślenia...

Cholender, aż mi przyszła ochota na zrobienie konstrukcji ARN + mała szerokopasmówka coś podziałam w tym kierunku :razz:

Skomentuj

Nie na temat...
                      arn150 zawsze potrzebowal kopulki z niskim podzialem.

Skomentuj

Da się z małej szerokopasmówki wyciągnąć jakiś bas ale za głośno to nie zagra niestety :)

Skomentuj

Nie na temat...
                          dolphin123, fakt, ale teraz pomyślałem o podziale niższym niż sięgają standardowe wysokotonówki - coś poniżej 1 kHz - ale o tym może lepiej będzie już w innym temacie

Skomentuj

Czyli te 2TB czy HiVi 3'' ?

Skomentuj

Moim zdaniem lepszym pomysłem byłoby filtrowanie W2 kondensatorem 22uF i tłumikiem 6dB a W3 ok 3mH i masz w miarę ładny podział na ok 500Hz , czyli konstrukcję "1,5 drożną " o efektywności jakiś 80dB i całkiem dobrym zejsciem w małej obudowie. Ewentualne pomyłki w filtracji na takich czesotliwosciach są mało odczuwalne, co innego jak kombinujesz kondem 2,2uF na 5khz tam to łatwo skaszanic brzmienie.

Skomentuj

Czaruję...
                              X