Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do głośnika. Jak ją dobrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do głośnika. Jak ją dobrać?

Witam mam problem z dobraniem właściwej zwrotnicy do głośnika Preavey Scorpion SP-15425, to jest estradówka i to nie byle jaka ale chce z niej wychaczyć najpiękniejszy basik i zrobić tubę, obudowę dam rade zrobić ale nie wiem jaka potrzebna do tego jest zwrotnica. Proszę o pomoc tych którzy w tym siedzą i znają się na temacie.

Długo w tym nie siedzę ale zdążyłem się nauczyć ,że uniwersalne zwrotnice to nic dobrego.

Skomentuj

Jedynie crossover

Skomentuj

Moze nieco szerzej.. zwrotnica aktywna. Jesli to ma bys subwoofer to zwrotnica aktywna w postaci filtra dolnoprzepustowego. Do jakiego to bedzie zastosowania?

Skomentuj

Tak subwoofer, filtr górnozaporowy czy tam dolnoprzepustowy ale jak dobrać odpowiednią cewkę i inne elementy? mam programik win ISD ale szczerze to zbyt nie czaje go do końca. znalazłem takie parametry do mojego głośnika SP-15425:
          Re-3.33
          Fs-51.7 Hz
          Qms-6.95
          Qas-.685
          Qts-.623
          Vas-142 ltr
          So-760cm2
          No-2.82%
          Xmax-N/A
          A zastosowanie to takie żeby tuba dawała rade i w hacie i na dworze.
          Podłączyłem juz zwrotnice od mniejszego basowego głośnika ale lipa wyszła ze szok.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pejot007
            ale jak dobrać odpowiednią cewkę i inne elementy?
            AKTYWNY!
            masz sobie kupic taki maly uklad ktory podlaczasz do pradu i wpinasz miedzy sygnal a wzmacniacz. tam regulujesz sobie plynnie czestotliwosc odciecia i nie potrzebujesz zadnych cewek

Skomentuj

oo to już coś, czyli filtr aktywny ok dzięki spróbuje.

Skomentuj

Czaruję...
              X