Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Głośna" budżetowa konstrukcja do domu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Głośna" budżetowa konstrukcja do domu

Witam, kolega ma dosyć ograniczony fundusz na kolumny stereo, najlepiej 2 drożne, gdyż zwrotnice w 3 drożnych mogą być drogie. Kwota jaką dysponuje to 300 zł. Kolumny powinny grać głośno, nie zależy mi na średnich tonach (oczywiście nie na tyle, żeby ich w cale nie było :razz: ) oraz na zejściu. Wysokie tony wystarczy, aby były poprawne. Powinno też być dużo basu (może łupać - w sumie nawet lepiej :lol: ). W skrócie - kolumny do "techno itp."

Znalazłem, wydawać się może, idealny projekt kolumn w tym przedziale cenowym i na budżetowych głośnikach STX'a. Wymiary obudowy podane, wszystko jak na tacy, tylko kupić przetworniki, materiały i można budować.

Opisałem wyżej moje wymagania, a raczej kolegi, i teraz mam do Was pytanie - czy ta konstrukcja tak zagra?

Nie prościej kupić altusy 110 lub 140 i je zregenerować?

Skomentuj

Zagra - kiepsko - na średnicy. Jak wszystki konstrukcje z 2way z klasycznymi 8" wooferami.

Lepiej wziasc jakies 6,5" midwoofery albo ew cor bardziej szerokopasmowego na góre.

Skomentuj

lepszym rozwiazaniem bedzie ARZ6608 + jakies 2 GDNy
        wolalbym ARN 226 niz tego najtanszego STXa

Skomentuj

W sumie racja, ARN 226 byłby tu lepszym rozwiązaniem, a co ze zwrotnicą w tym wypadku?
          I czy góra wtedy może zostać?

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
            a co ze zwrotnicą w tym wypadku?
            I czy góra wtedy może zostać?
            dajesz 2 GDNy ciete cewka dosc nisko (200-500hz) i jednego konda na ARZta
            podzial bedzie ponizej najczulszego pasma wiec mozna zrobic to na sluch lub "na oko"

Skomentuj

Czaruję...
            X