Jak sadzicie czy MDF jest najlepszym materiałem do budowy skrzyni suba?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
MDF
Collapse
X
-
Hdf nie jest lepszy!!! Jest twardszy bardziej sztywny, przez co przenosi drgania, zamiast je tłumić. Najlepszym materiałem byłby jakiś materiał ceramiczny, np sciana domu. W domowych zastosowaniach jest problem zrobić coś takiego wiec, wg mnie dobrze kompinować z materiałami, niektóre kolumny z wyzszej półki maja obudowy typu "kanapkowego", czyli przekładka, MDF, drewno, wiórówa, itp.. Albo np miedzy ściany obudowy wkleić jakiś gruby gumolit o rządanych własnościach, korek, gume itp.. jak zrobisz tego sporo a obudowa nabierze masy to skuteczniej stłumi drgania.
Skomentuj
-
Taaak takie proste nieuzasadnione (MarekW autorytet w dziedzinie DIY-szacunek, jednak takze załorzyciel komisji stwierdzjącej zasadność pytań:) pytanie a już nieporozumienia i różnice zdań hehe więc wynika że nie wszysztko jest takie oczywiste a na samym MDF-ie świat sie nie kończy. A propo Tomck- ale z każdego dobrze tłumiacego materiału obudowy nie zrobimy. A co sadzicie o takim nieuzasadnionym pytaniu: wykładanie ścianek od wewnatrz plastrami miedzi lub ołowiu aby odpowiednio zwiekszyć masę ścianek zastosowania jakie stosują niektóre firmy kolumn HI-END. A ja wiem swoje nic nie jest takie proste i oczywiste jakim sie wydaje.
POZDRAWIAM!!!
Skomentuj
-
Wewnatrz wyklada sie matami bitumicznymi i niektore np ProAc maja tego sporo. Slyszeliscie zapewne o grasnitach i innym marmurach na kolumny itd.Ja kiedys jak nie bylo dostepne wszystko co sie wymarzy probowalem okladac od wewnatrz grubym gumolitem i dopiero pozniej wytlumienie standardowe, oklejac wewnatrz jakimis starymi wykladzinami podlogowymi (cos to zawsze dawalo).
B#W stosuje kratownice wewnatrz (seria matrix) itd.Rozne sa metody.Niektore firmy robia fronty odlewane z metalu a inne z plastiku a do wytlumienia mikrodrgan sluza specjalne roweczki itd.
Skomentuj
-
Nie wiem jak miedz czy ołów tłumi drgania, ale stosowanie miedzie jest mało ekonomiczne. Tańsze jest żeliwo szare zwykłe ze względu na duża zawartość miekkiego i platycznego ferrytu (3,25% C) ma dużą zdolność tłumienia drgań, można to sprawdzić udeżająć kawałkiem danego materiału o np kamień, czuć jak mdf tłumi-słabo przenosi drgania, a udeż sobie pretem stalowym o kamień, przy odpowiedniej długości zacznie on drgać, udezenie czuć bardzo mocno. Żeliwo szare jest stosowane do budowy obódów i niektórych elementów fundamentów młotów, i pras, nie musze chyba pisać dlaczego. Jednak siły tam występujące sa gigantyczne, a jednak i tak wszystko opiera się na dębowych belkach. Wiec drewno ma jenak lepsze własności bo mimo swojej mniejszej twardości jest tam jednak stosowane. Gdyby tego drewna tam nie dać budynek w którym stoji młot rozpadło by się w skutek drgań. Jaki wniosek? materiały drewno podobne maja najlepszy stosunek ceny do tłumienia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ApczagHdf nie jest lepszy!!! Jest twardszy bardziej sztywny, przez co przenosi drgania, zamiast je tłumić.
Wydaje mi się, że HDF jest lepszy na obudowy, ponieważ ma większą gęstość od MDF-u. Wiadomo, że w obudowie chodzi o to, żeby dźwięk nie przedostawał się przez ścianki na zewnątrz, a dzięki większej gęstości współczynnik odbicia jest większy. Oczywiście, aby ścianka mogła pełnić taką funkcję musi być odpowiednio gruba i do tego usztywniona. Po przemyśleniach można stwierdzić, że dla długich fal to i tak nie uda się takiej ścianki wykonać, więc w subach proponuję postawić na masę, zwłaszcza przedniej ścianki, aby sub nie drgał razem z głośnikiem. A więc ponownie HDF jest lepszy (oczywiście od MDF-u, bo od HDF-u napewno lepszy jest beton :P).
Skomentuj
-
To może dorzucę swoje 3 grosze... Czytałem ostatnio fajny artykuł na temat tłumienia. Otóż wynika z niego, że najlepszym współczynnikiem "efektywność tłumienia/cena" charakteryzuje się... piasek. A konkretnie specyficzne kanapka z zawartością piasku, tzn. od wewnątrz dajemy płytę MDF - 19mm lub więcej, a od zewnątrz sklejkę (nie MDF!) o optymalnej grubości 6mm, połączoną z MDF-em za pomocą czegoś podatnego - np. fragmentów z gumy. Pomiędzy dwie warstwy sypiemy piasek - i efekt powalający - takie tłumienie, że palce lizać...
Skomentuj
Skomentuj