Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MDF

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A od czego jest wytłumienie obudowy??
    Wydaje mi się, że HDF jest lepszy na obudowy, ponieważ ma większą gęstość od MDF-u. Wiadomo, że w obudowie chodzi o to, żeby dźwięk nie przedostawał się przez ścianki na zewnątrz, a dzięki większej gęstości współczynnik odbicia jest większy
    Niestety źle Ci się wydaje. Gęstość jest ważnym parametrem ale nie jedynym na jaki się zwraca uwage. Mdf powstaje z ubitego i sklejonego pyłku drzewnego. Wiec jego gęstość jest zbliżona do gęstośći drewna. Gestość drewna: od 0,2 do mniej więcej 0,8 g/cm^3, a stali ok 10 g/cm^3. Wiec dlaczego jeżeli stal ma taka super gęstość nie zrobisz z niej obudowy?? Zrób dobre usztywnienie w środku, albo nawet nie, przecież stal jest taka sztywna to nie trzeba, dodatkowo stal ma większy współczynnik odbicia niż drewno. Więc cały "dzwięk" pozostanie w środku obudowy. Czytając twego posta do takich wniosków dochodze. Jednak na szczęście wiem że jest kupa innych parametrów o większość nawet nie wiemy. I dlatego uważam że HDF nie tylko nie jest lepszy od MDFu ale jest od niego GORSZY.

Skomentuj

HDF jest za kruchy do robienia kolumn!
      MDF w profesjonalnych kolumnach potrafi sie rozleciec dlatego robi sie takie kolumny z sklejki.

Skomentuj

Irek poruszył według mnie dość istotną sprawę.Sklejka.Czy aby przypadkiem nie ma ona przewagi nad mdf-em?Oczywiście poza sytuacją wyżej opisaną.Spotkałem się już z kilkoma opiniami że do takich celów jest idealna,może ktos lepiej zna temat?
        PZDR

Skomentuj

sklejka jest sztywna ale przenosi drgania, chyba że oni stosują jakąś specjalna sklejke w której miedzy warstwami drewna jest jakiś tłumiący klej. Ogólnie polecam każdemu zrobić bardzo prosty test, wybrać kilka interesujących materiałów i zapukac w nie palcami (tak jak do drzwi) metoda prymitywna ale pozwala zrozumieć jaki materiał jest dobry. Pukając w marmur nie słychac prawie wogóle pukania ani żadnych na nim drgań, z MDFu też odgłos jest raczej cichy(głuchu) ale już słyszalny itd.. A z innej strony patrząc sklejka jest materiałem mniej wdziecznym w obróbce bo jak wykończyć krawędzie? MDF można dowolnie formować, nie kruszy sie ani nie peka jak sklejka.

Skomentuj

Sklejke czesto stosuje sie w kolumnach estradowych ktore pracuuja w ciaglym obciazeniu i sa przewozone.Co do piasku miedzy plytami to czytalem o stolikach pod sprzety wykonane wlasnei jako cos ytakiego.Nie wiem jednak czy w warunkach domowych odczuc mozna roznice, trzeba by wykonac zestawy z jednego i drugiego materialu i porownac.Na marginesie o przeroscie dormy nad trescia smialismy sie w innym poscie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Apczag
              Wiec dlaczego jeżeli stal ma taka super gęstość nie zrobisz z niej obudowy?? Zrób dobre usztywnienie w środku, albo nawet nie, przecież stal jest taka sztywna to nie trzeba, dodatkowo stal ma większy współczynnik odbicia niż drewno. Więc cały "dzwięk" pozostanie w środku obudowy.
              stal byłaby trochę za ciężka... bo zapomniałem dodać, że ważna jest nie gęstość, ale jej iloczyn z współczynnikiem sprężystości (wyrażonym poprzez prędkość propagacji dźwięku w danym materiale), czyli impedancja akustyczna.
              A słyszałeś o obudowach odlewanych z aluminium??W takim przypadku, obudowa służy do zatrzymania energii w środku, a dodatkowe wytłumienie do jej wytracania. Problem podobny do tego, z czego robić membrany... liczy się sztywność, ale ważna jest też stratność. Odpowiednia kombinacja tych parametrów (na pewno liczą się jeszcze jakieś inne) powinna dać dobre efekty. Dlatego osobiście jestem za układami warstwowymi (nie używam słowa "kanapkowe", bo to kojarzy mi się z jedzeniem :P)

Skomentuj

nie słyszałem nigdy o odlewanych z aluminium. Sprostowałeś tym współczynnikiem spręzystości. Ja widziałem w HIFI kolumny ze szkła. Myśle że dobre efekty tłumiące miałaby obudowa z twardej gumy "obita MDF. myśle że suby do samochodów wykonane z twardej gumy, nie obijałyby się nie gniły..

Skomentuj

najlepszy jest beton - nie zapomnij o zbrojeniu - odpadnie problem ekranowania

Skomentuj

Czaruję...
                  X