Możesz wkleić wewnątrz rozpórki z listew 2x2 cm, na krzyż przesuwając kilka cm od osi symetrii. Usztywnienia powinny być ze sobą sklejone. Nie spodziewaj się jednak dużej poprawy dźwięku. Altusy grają dość agresywnie i głośno, tak zostały zaprojektowane.
csbiczekNie żebym był chamski ale jakby to normalny użytkownik napisał to zaraz by dostał upomnienie ze może dostać warna za głupie,bezsensowne wypowiedzi nieprowadzące do znikąd i z zalążkiem kłótni. Jak to zawsze powtarza moja mama Przykład idzie z góry tak wiec może przestań cwaniakować i pomóż :?: Taka moja skromna sugestia.
A tłumik wykonuje się z rezystorów. Zależnie od tego o ile decybeli chcesz ściszyć GDWK do tego dobiera się rezystory.
bo ja nie wiem czy chodzi o to żeby go przyciszyć, czy żeby mu zmniejszyć impedancję(były już takie pomysły), może inny dziwny pomysł, nie wiem o co chodzi więc jak mam pomóc?
Ok czekamy na konkrety od autora bo na razie nie wiadomo jak to ugryźć...
A napisałem płytki żart z tłumikiem od rometa bo temat sięga dna poziomem intelektualnym... :neutral:
Kolego elektroniku600, musisz poczytać tematy dot. głośników, kolumn, zwrotnic, itp.
Artykuły są napisane w przystępny sposób i dopiero potem zadawaj pytania, wiedząc o co pytasz i móc zrozumieć odpowiedzi. Tu pierwszy artykuł dot. zwrotnic i tłumików. http://diyaudio.pl/portal.php?show=37
Znając te kolumny wiadomo jaki jest GDWK i wiadomo ze "drze ryja". Można się domyśleć ze chodziło o tłumik. A poza tym nie wiem o co b wiec pytam :?: Albo się nie udzielam.
Proste zasady.
Akurat pytanie elektronik600 jest proste, konkretne, jasne, dotyczy akustyki, nie jest offtopowe i można na nie normalnie odpowiedziec nie robiąc przy tym zbędnego szumu. Za to niektóre z odpowiedzi
to się kolego tyczy przewodów a nie głośników jak byś nie zauważył, a autor chyba nie pytał o kable co?
Zamieszczone przez brencik
Akurat pytanie elektronik600 jest proste, konkretne, jasne, dotyczy akustyki, nie jest offtopowe i można na nie normalnie odpowiedziec nie robiąc przy tym zbędnego szumu. Za to niektóre z odpowiedzi
csbiczek napisał/a
sięga dna poziomem intelektualnym... :neutral:
żeby wszystkie Twoje odpowiedzi były takie piękne i rzeczowe to byś nie miał tych 2 warnów co?
Skomentuj