Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN-18-140-15-AWX czy GDN-15/40/5

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN-18-140-15-AWX czy GDN-15/40/5

Witam!

Niebawem mam zamiar wykonać skromne podłogówki 2-way i mam pewien dylemat ;-)

A więc nie wiem który zestaw przetworników będzie lepszy do mojego pokoju 10m2.

Moje propozycje to :

GDN-15/40/5 + VIFA DX25TG-05-04

Czy lepiej dołożyć trochę i zrobić :

GDN-18-140-15-AWX + GDWK-10-250-8-AWX

Kolumny przede wszystkim mają się dobrze sprawować w muzyce elektroniczne, DNB, hip-hop - słucham też innych rodzai muzyki, ale mniej niż te które wymieniłem.

Napęd to Yamaha AX-392 i kompakt tej samej firmy model CDX-393.

Pozdrawiam,
    Krzysiek191022.

Zamieszczone przez krzysiek191022
    +
    Kolumny przede wszystkim mają się dobrze sprawować w muzyce elektroniczne, DNB, hip-hop
    = dobre rozwiązanie, wg mnie oczywiście :wink:
    Do 10mkw na pewno przy gdn18awx obędzie się bez suba, a czy ta 15tka sobie poradzi to nie wiem, ale mam mieszane uczucia :wink:

Skomentuj

18AWX w 10m nie potrzebuje suba. Nie wiem jak tonsil gra ale 18AWX jest zróżnicowany na basie w bardzo dobrym stopniu. wysokotonówka stxa lepiej mi pasuje od dx25.

Skomentuj

Witam!

dolphin123, a powiedz mi ile wyniosły Cię głośniki + zwrotnica do monitorów na AWX-ach ? Zapewne robiłeś z dobrych części i taką również chciałbym wykonać, bo to już wysoka półka się wydaję, nie to co 14SCX ;-) Budy to wiadome, zależy z czego i jakie wykończenie, więc to sobie sam podliczę ;-)

Pozdrawiam,
        Krzysiek191022.

Skomentuj

Czy lepiej dołożyć trochę i zrobić :

tak dla ścisłości:
          chcesz robic 2way czy 2,5way? Bo jeśli 2way to musisz kupić GDN-18-140-8-AWX :wink:

Skomentuj

Witam!

Zamieszczone przez csbiczek
            tak dla ścisłości:
            chcesz robic 2way czy 2,5way? Bo jeśli 2way to musisz kupić GDN-18-140-8-AWX :wink:
            Dziękuję Ci za uwagę, bo o tym nie wiedziałem ;-)
            A co będzie lepsze do mojego metrażu? Osobiście myślę, że 2-way mi starczy ;-)

Pozdrawiam,
            Krzysiek191022.

Skomentuj

Osobiście myślę, że 2-way mi starczy ;-)
              2 way w zupełności wystarczy :wink:

Skomentuj

krzysiek191022 nawet już nie pamiętam kosztów, bo ciągle coś dłubie... :???: STX ma wszystkie komponenty także możesz od nich wziąć. Minusem może być to, że drut w cewkach jest niewielkiego przekroju, a tak na prawdę nie wiem co o tym sądzić- czy lepiej wydać na drogie cewki i przesyłkę z polinka czy zamówić po prostu z stxa.

Skomentuj

Witam!

No nic, mam jeszcze czas by wszystko na spokojnie przestudiować. Optymalnym litrażem dla takich 2 way będzie 20-21l :?:

Pozdrawiam,
                  Krzysiek191022.

Skomentuj

komora 19-20litrow bez odejmowania poszczegolbych elementow ktore zabieraja litraz i strojenie 42Hz :wink:

Skomentuj

Witam!

A może ma ktoś jakiś pomysł na wymiary do podłogówek ? Bo siedzę i nic ciekawego oprócz wysokości nie mogę wymyślić (100cm). W środku oczywiście znajdzie się przegroda aby głośniki pracowały w 20l. Wiem, że powiedzie, że to marnowanie przestrzeni, ale uparłem się na podłogówki :razz: Oczywiście mowa o projekcie 2-way, na przetwornikach GDN-18-140-8-AWX + GDWK-10-250-8-AWX ;-)

Pozdrawiam,
                      Krzysiek191022.

Skomentuj

A może ma ktoś jakiś pomysł na wymiary do podłogówek ? Bo siedzę i nic ciekawego oprócz wysokości nie mogę wymyślić (100cm). W środku oczywiście znajdzie się przegroda aby głośniki pracowały w 20l. Wiem, że powiedzie, że to marnowanie przestrzeni, ale uparłem się na podłogówki :razz: Oczywiście mowa o projekcie 2-way, na przetwornikach GDN-18-140-8-AWX + GDWK-10-250-8-AWX ;-)
                        ja robię 2way na tym gdnie tylko ze górę mam inną i też robię podłogówki bo monitory 20l jakoś już mi nie podchodzą... Co do wymiarów to wysokość jak już pisałeś ok 100cm, szerokość powiedzmy 20cm i głębokość ok 1,5x szerokość(moje paczki będą miały wymiary 100x20x28)

Skomentuj

Witam!

Jeszcze jedno drobne pytanko ode mnie ;-)

Czy jeśli przesunę GDWK-10-250-8-AWX na środek bez pośrednio nad GDN-18-140-15-AWX, zmieni się coś ? Wpłynie to negatywnie na dźwięk, scenę czy coś podobnego ? W oryginale (mx140) wysokotonówka jest przesunięta do boku, dlatego pytam.

Pozdrawiam,
                          Krzysiek191022.

Skomentuj

dolphin123, mówisz że wysokotonówka GDWK-10-250-8-AWX gra lepiej niż ta vifka DX25TG-05-04? a masz może porównanie VIFA XT25SC-30-04 ? bo na niej chce zrobic podłogówki?

Skomentuj

i głębokość ok 1,5x szerokość
                              taa moja szkoła :razz: :lol:

krzysiek191022 jak już Ci pisałem znaczenie ma. Jednak Twoje pomieszczenie bardziej bedzie wplywalo na zmiane dzwieku niz to przesuniecie kopulki o ok 2cm :wink:

1grzecho jak słuchałem z Wargiem i Csbiczkiem u mnie, to wrażenia były różne. Jendak wtedy AWX nie miałem zaaplikowane docelowo i nasuwały się czasem sybilanty, XT25 grała spokojnie tak jak miała. AWX wg mnie był bardziej otwarty. Nie można tego porównania niestety do końca brać pod uwagę z powodu braki zwroty u mnie, słychać było że potrzebuje ona dobrej aplikacji.

Skomentuj

Witam!

Zamieszczone przez dolphin123
                                krzysiek191022 jak już Ci pisałem znaczenie ma. Jednak Twoje pomieszczenie bardziej bedzie wplywalo na zmiane dzwieku niz to przesuniecie kopulki o ok 2cm :wink:
                                Aha, z Twojej wnioskuję, że jednak mogę ją przesunąć, dobrze rozumiem? Bo chciałem zrobić podobny front do tego co zrobił bingant w 2,5 drogach ;-)

csbiczek, dzięki za wymiary, bardzo możliwe, że z nich skorzystam :-) Powiedz mi, kupiłeś już części na zwrotnice? Bo ja myślę, czy bardziej opłaca się kupić gotową w STXie czy robić samemu.... Aaaa, zapomniałem Ty robisz z inną wysokotonówką :neutral: Więc pewnie części się zmieniły..

bo monitory 20l jakoś już mi nie podchodzą
                                Mnie też jakoś nie bardzo, ale to oczywiście kwestia gustu i upodobań.

Pozdrawiam,
                                Krzysiek191022.

Skomentuj

csbiczek, dzięki za wymiary, bardzo możliwe, że z nich skorzystam :-) Powiedz mi, kupiłeś już części na zwrotnice? Bo ja myślę, czy bardziej opłaca się kupić gotową w STXie czy robić samemu.... Aaaa, zapomniałem Ty robisz z inną wysokotonówką :neutral: Więc pewnie części się zmieniły..
                                  kupowałem w polinku... Już dawno zwrotki poskładane mam:

Skomentuj

Witam!

kupowałem w polinku... Już dawno zwrotki poskładane mam:
                                    No rzeczywiście. A ile Cię one wyszły, pamiętasz może ?? Po w STXie oryginał z MX140 mają po 122zł/szt. I tak sobie myślę, składać czy iść na łatwiznę ;-)

Pozdrawiam,
                                    Krzysiek191022.

Skomentuj

A ile Cię one wyszły, pamiętasz może ??
                                      szczerze, nie pamiętam teraz Jak wrócę w poniedziałek do domu to poszukam faktury z polinka ale raczej taniej niż
                                      w STXie oryginał z MX140 mają po 122zł/szt

Skomentuj

Witam!

szczerze, nie pamiętam teraz Jak wrócę w poniedziałek do domu to poszukam faktury z polinka
                                        Spoko, nie ma sprawy. Nie spieszy mi się, więc mogę poczekać ;-)
                                        Zobaczę, może też sam sobie poskładam.

Pozdrawiam,
                                        Krzysiek191022.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X