Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peerless XXLS 12" 830847 + SUB300 by Irek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Peerless XXLS 12" 830847 + SUB300 by Irek

Tak jak w temacie, jestem posiadaczem wyżej wymienionego przetwornika i wzmacniacza panelowego.
    Mam w domu skrzynię o pojemności 70 litrów. Jej wewnętrzne wymiary to 37x38x50 (zewnętrzne: 45x44x56).Wykonana z MDF-u. Ściany z podwójnej płyty, czyli mają ciutek ponad 3cm, a ściana w której miał by siedzieć przetwornik ma ciutek ponad 4cm (potrójna MDF). Skrzynia jest wewnątrz wzmocniona. Po środku ściany siedzi BR o średnicy 10 cm i długości do zagięcia 32cm. Obudowa jest wewnątrz wyłożona cienką warstwa wełny.
    Dostałem ją kiedys od znajomego. Chciałbym ją wykorzystać do budowy subwoofera na wyżej wymienionych elementach. Nie wiem czy objętość jaką zajmuje rura (walec) muszę odjąć od objętości NETTO obudowy. Głośnik był by skierowany membraną w dół...
    Co myślicie o tej konfiguracji?
    W wolnej chwili porobię zdjęcia tego wszystkiego.

[ Dodano: 2010-04-03, 14:04 ]
    Dodam tylko, że na razie nie mam kasy na złożenie nowej obudowy (na Stronie akustyka czytałem że powinna mieć około 100l)... A Sub ma być typowo do kina, czyli schodzić jak najniżej się da...

[ Dodano: 2010-04-03, 15:42 ]
    Głównie chodzi mi o skrzynie, tzn czy jej litraż będzie wystarczający... Może ma ktoś XXLS-a i już wie jak go najlepiej zaaplikować, najwyżej przerobie trochę bodę aby zwiększyć litraż... Coś wymyśle

Jeśli tylko do kina-głośniczek może być,chociaż są lepsze( cokolwiek to znaczy ) i tańsze.
    Skoro masz gotową obudowę,głośnik i odpowiedni do tego wzmacniacz-złóż to a sam się przekonasz...Akustyk sugeruje 100l - czysta teoria i tylko tyle.Optymalnym rozwiązaniem jest raczej 60-70 l plus niestety membrana bierna dedykowana temu przetwornikowi.Co do umiejscowienia głośnika na dolnej ściance miałbym pewne obawy-on ma spore mms i z czasem może stracić Xmax...ale to są moje sugestie,a poza tym szkoda chować tak ładny głośnik :smile:
    Skracając,możesz go zamontować w tej obudowie , o której mówisz ale na pewno nie wykorzystasz w pełni jego możliwości-nic innego Ci nie pozostaje.Ewentualnie co możesz zmienić to długość BR i zabawa z wytłumieniem.

Skomentuj

freedi, a co rozumiesz pod pojęciem, że moge stracić Xmax? co do obudowy, jeśli lepiej dla głośnika i brzmienia, by był zamocowany od frontu to co stoi na przeszkodzie postawić go na boku... to jest jeszcze surowa buda

[ Dodano: 2010-04-03, 16:00 ]
      Tyle że wtedy br był by skierowany do dołu*

Skomentuj

Xmax to maksymalne liniowe wychylenie membrany głośnika mierzone w mm i ten ma je dosyć spore(nie pamiętam-parametry można znaleźć w sieci) i z czasem głośnik może je stracić i nie będzie już pracował liniowo nawet przy małych wychyleniach.Obrazowo:po prostu da znać o sobie grawitacja i membrana z całym układem zawieszenia po pewnym czasie nie będzie zachowywać się porpawnie.Ale tym bym się nie przejmował,bo wiele firm tak robi i nic strasznego się nie dzieje,tym bardziej,że zawsze możesz zmienić obudowę...Ale wylot br od spodu jest raczej niedopuszczalny,chyba że chcesz mieć dziurę w suficie :grin: .
        W sieci jest sporo projektów do Twojego głośnika,poszukaj i pokombinuj-widziałem nawet obudowę zamkniętą,niewiele większą od samego głośnika i konstruktor bardzo sobie ją chwalił.że niby niskie zejście(?),dobra odpowiedź impulsowa itd..Wszystko w Twoich rękach.

btw-chciałbym mieć taki problem jak Ty :wink:

Skomentuj

freedi, wiem co to Xmax, po prostu nie załapałem dla czego głośnik może go stracić... Ale w sumie coś w tym jest, że grawitacja swoje może spowodować i rozciągnąć zawieszenie... Ale to co, załóżmy że głośnik był by od frontu, wzmacniacz z tyłu to BR wypadł by z boku obudowy?
          Czy tak było by lepiej?

Skomentuj

Czy lepiej?Na pewno inaczej :smile: .i oryginalnie.Zawsze możesz klockiem poobracać i zdecydować jaka konfiguracja będzie Ci odpowiadać.Osobiście wylot br umieściłbym pod głośnikiem(chyba ,że już nie masz tam miejsca-pierwotnie miał to być spód obudowy).Zresztą fala o niskich częstotliwościach rozchodzi się kuliście,nie jest kierunkowa,ważniejsza jest akustyka pomieszczenia i ustawienie .
            I raczej skróciłbym długość br,możesz wymyślić jakiś patent,żeby mieć jego regulacje-coś na zasadzie teleskopu(wsuwasz i wysuwasz kawałek rurki) ale nie wiem czy przy dużych ciśnieniach to wytrzyma-nie sprawdzałem,improwizuje tak na szybko.
            Możesz również sprawdzić jak zachowuje się bez br,po prostu możliwie szczelnie zatkaj otwór i słuchaj i jeszcze raz słuchaj.To chyba najlepsze co możesz zrobić,bo żadne programy czy obliczenia nie powiedzą co powinno Ci się podobać.Musisz jednak pamiętać,że XXLs to raczej głośnik typowo do kina,(słyszałem go z mb)także w muzyce możesz być ciut zawiedziony...
            Tak więc działaj,nic przecież nie ryzykujesz i zdaj relacje z placu boju.

... pozdrawiam...

Skomentuj

freedi, Na pewno relacje zdam... Nie wiem kiedy do tego siądę, bo zbliżają się koła, a pewnie zanim się skończą, to zacznie mi się sesja, więc się nie zdziwię jak zabiorę się za to w wakacje albo i po, tym bardziej, że amplituner mi padł i muszę kupić nowy, aby mieć do czego suba podłączyć, a że myślę o RX-V765 to muszę trochę gotówki odłożyć :/
              A w tym wszystkim najgorsze jest to, że tak naprawdę nie słyszałem żadnego dobrego suba i nie wiem do czego mam równać ;D w pokoju u rodziców stoi tylko subik pasywny podłączany do kina (z zestawu panasonica), nie wiem może ma 10 litrów...
              Teraz po prostu zastanawiam się nad tym czy nie zwiększyć po przez jakąś przeróbkę litrażu tej budy do dedykowanych 100... no chyba że się by dobrze złożyło i kupił bym MB po wakacjach, ale przy obecnych planach w to wątpię bo koszt to około 400 PLN za MB...

Skomentuj

Po pierwsze nie myślałeś o membranie biernej? Po drugie nie ma co się przejmować tym że membrana może opaść... Ma układ magnetyczny który ją trzyma w czasie gry... Idąc tym tropem jak głośnik jest na bocznej ściance to membrana też opada (grawitacja wyjątkowo tez działa...) i to w jeszcze gorszy sposób bo zaczyna ocierać cewką o szczelinę magnetyczną... Więc idąc dalej tym tropem głośnik na spodzie jest zdrowszym rozwiązaniem Nie ma co się tym naprawdę przejmować...
                Zamieszczone przez freedi
                wylot br od spodu jest raczej niedopuszczalny
                Chyba żartujesz! Tylko subwoofer trzeba dość wysoko postawić (nóżki, wysokie kolce, albo coś w ten deseń) Tylko trzeba suba stroić wyżej niż zamierzaliśmy (krótszy tunel) żeby wyszło takie strojenie jak chcemy bo tu dochodzi właśnie fakt BR na dole... Jest jeszcze BR szczelinowy. Dajesz go na froncie pod głośnikiem, nie zajmuje to dużo miejsca na obudowie a też spełnia swoje zadanie.

Skomentuj

melisław-raczej nie żartuje,bo widziałem XXLS-a w akcji i dlatego odradzam wylot br od dołu(no chyba żeby nóżki miały z...30 cm),uwierz mi ten głośnik to niezła "pompka"i kiepsko to widzę w takiej konfiguracji.Ale dobrze ,że wspomniałeś o szczelinie pod spodem głośnika.A co do umieszczenia na spodzie ja też nie widzę powodu żeby się tym przejmować,zresztą w tym modelu są dosyć sztywne zawieszenia ale osobiście nie podoba mi się taka opcja.

Skomentuj

Jeśli chodzi o umieszczenia głośnika od spodu, to też będę musiał podnieść suba na te około 10cm (mam nadzieję, ze to nie za dużo i nie za mało) na jakiś nóżkach a dwa, jeśli to nic nie szkodzi i nie będzie miało znaczącego wpływu na brzmienie tzn go nie pogorszy to chętnie bym go umieścił od spodu. Z dwóch powodów. Mam już taką budę, a po 2 że mi nie zależy na tym jak on wygląda i najważniejsze by nic mu się nie stało, a że ma on dużą powierzchnię to i podatny na uszkodzenia a raczej nie chciał bym aby coś mu się stało

[ Dodano: 2010-04-13, 08:58 ]
                    A ma może ktoś z was doświaqdczenia odnośnie zabudowy paneli wzmacniaczy? Chodzi mi o to ile miejsca zostawiacie aby elektronika miała czym oddychać, tzn zbytnio się nie grzała?

[ Dodano: 2010-05-07, 13:59 ]
                    MAm pytanie.
                    Musze swoją bodę postawić na nóżkach, gdyż jak już wiecie głośnik będzie skierowany do dołu. Mam pytanie, jak wysokie nóżki zastosować do tej budy? 10 cm starczy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi
                      A ma może ktoś z was doświaqdczenia odnośnie zabudowy paneli wzmacniaczy? Chodzi mi o to ile miejsca zostawiacie aby elektronika miała czym oddychać, tzn zbytnio się nie grzała?
                      tyle żeby się po prostu zmieściła..
                      Zamieszczone przez Jimi
                      10 cm starczy?
                      w zupełności moim zdaniem

Skomentuj

No i ewentualnie jakie najniższe mogą być te nóżki? Tzn jeśli mniej niż 10 cm to ile :?:

Skomentuj

Może to troszkę ułatwi Ci sprawę,firmowa konstrukcja na XXLS12 (a mnie i tak się nie podoba :razz: ) :

i link do gotowego suba:
                          http://www.bkelec.com/HiFi/Sub_Woofers/XXLS400.htm

Skomentuj

freedi, No to na moje oko, one mają 5cm te nóżki... Chyba ze się mylę?
                            No i tak spojrzałem na wymiary, no to moja buda jest trochę większa...
                            No i osobiście jak już nóżki to bez kolców...

Skomentuj

Też tak oceniłem.Klocek ma wysokość 400-patrząc na fotkę(jest w zniekształconej perspektywie) można wg propocji przyjąć właśnie ok. 5 cm,ale to raczej absolutne minimum.Kolce akurat byłyby tutaj wskazane,bo jeśli ustawisz na twardej i śliskiej nawierzchni-może się okazać,że w pewnym momencie sub zacznie niepożądanie drżeć i może "jeździć" po podłodze :smile:,nie będzie zakotwiczony. .To są tylko moje przypuszczenia...

Skomentuj

No zobaczymy co z tymi kolcami. Na razie nie chce żadnych kolców, ale jeśli już to jakieś niskie, aby w przyszłości postawić np na granicie...

[ Dodano: 2010-05-15, 20:37 ]
                                Mam pytanie odnośnie kabla do subwoofera... Potrzebuje przewód o długości minimum 8 metrów. Trochę poczytałem i wiem ze do podłączenia najlepsze są kable coaxialne. Poczytałem też trochę i wiem też, że są to po prostu kable koncentryczne dobrze ekranowane. I tu moje pytanie. Na rynku jest dużo różnych kabli w cenie od kilku złoty to sum powyżej 200 PLN. Zastanawiam się, czy nie prościej i taniej było by mi kupić porządny kabel koncentryczny i założyć sobie na niego końcówki aby uzyskać przewód RCA - RCA. Jeśli tak, to gdzie mogę dostać na metry taki kabel?

Skomentuj

Czaruję...
                                X