Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa lub zakup kolumn ok 2kzł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

damian0405, Więc tak ja bym go nie pchał w większą budę bo bas już nie będzie taki jak powinien być teraz bym ci polecił raczej 24 L to jest optimum.

Jeśli był by ktoś zainteresowany to za 2200zł też bym się swoich pozbył i zbudował bym na tych głośnikach 3W

Skomentuj

zamawiam ushery razem z elementami na zwrotki. problem mam tylko jaki bas reflex dac do tych 26l...
      nie mialem okazji sluchac zbyt wielu wzmacniaczy wiec moze i w tym Koledzy pomoga, niewiem czy moj marantz jest cos warty i przesiadka na jakiej klasy wzmacniacz przyniesie poprawe w porownaniu do poprzednika?....

[ Dodano: 2010-04-07, 20:03 ]
      w takim razie do 24l skoro efekt bedzie lepszy:)

Skomentuj

no to załóżmy że ze wybiorę wersje 3w... wieksza paczka, wiecej powietrza, zywsze brzmienie, jest "elektro" dobrze rozumiem;> ( jesli nie to jakie sa glosy za 2w??)

jaki koszt takich 2 kolumn??

z czego zrobić paczke mdf a moze sklejka bukowa?? czy cos innego??

i teraz powiedzcie mi czym ma sie charakteryzować wzmak do tych kolumn i jaka te kolumny wogole maja moc??

jesli cos bez sensu pisze to poprawiac i uczyc panasa:)

nie ukrywam ze wizja zrobienia samemu kolumn wydaje sie byc bardzo fajna tylko pytanie czy dam rade? czy jednak potrzebne doświadczenie??

konstrukcyjnie nie ma problemu tylko o elektronike chodzi...

Skomentuj

Nikt nie porównywał 3W Classic do Usherów także trudno odpowiedzieć co jest lepsze.
          A znając życie nawet po porównaniu zależnie od gusty były by różne opinie.

MDF łatwo się obrabia dlatego głównie z niego się korzysta. Jeśli masz dostęp do wy sezonowanego drzewa to czemu nie.

Wzmak niczym szczególnym się nie musi charakteryzować do tych kolumn, bo są dość efektywne (90 dB) i mają przyjemną dla wzmacniacz impedancję. Nawet z lampą powinno być bardzo fajnie.

Po głośniku niskotonowym można mówić, że kolumna ma 80W, ale kogo to obchodzi ? Liczy się efektywność, do domowych potrzeb jest aż nadto. Spokojnie można rozpierduwe zrobić, a na imprezie domowej nie słyszeć co do Ciebie mówi osoba obok Ciebie stojąca :)

Jeśli chodzi o elektronikę to domyślam się, że chodzi Ci o zwrotnicę. Masz gotowy schemat, jeśli kiedykolwiek trzymałeś lutownicę w ręku to to będzie spacer po parku.
          W razie czego zawsze możesz zapytać na forum, żeby potwierdzić czy wszystko jest odpowiednio połączone.

Skomentuj

No to jesli chcesz ushery to w ogloszeniach ktos sprzedaje dwa nisko-sredniotonowe z tego projektu za 450 zl tak wiec jest to duuuza okazja.

Skomentuj

ja mam STX nexton - zestaw DIY. na początku wydawały mi się bardzo metaliczne wysokie tony, po dogrzaniu kolumny rozwinely skrzydla. Sprawdza sie dokladnie to co pisano o nich w recenzjach internetowych, poszukaj.:)

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                3W classic - Wzmak niczym szczególnym się nie musi charakteryzować do tych kolumn, bo są dość efektywne (90 dB) i mają przyjemną dla wzmacniacz impedancję. Nawet z lampą powinno być bardzo fajnie.
                .
                i tu sie troche nie zgodze... w moim przypadku mam niby tylko ampli onkyo605 i nie radzi sobie z tymi glosnikami... szukam wlasnie jakiegos wzmaka, nie ukrywam ze w znacznym stopniu kieruje sie Twoimi opiniami w tym i innym temacie odnosnie np Twojego sonego czy nad 340, podejrzewam ze przewinie sie przez moje rece z 2-3 wzmaki, i dopiero zostawie jednego ktory bedzie mi najbardziej odpowiadal....

Skomentuj

Nie miałem pisząc te zdanie na myśli, że podepniesz pierwszy lepszy szajs i będzie super.
                  Chodziło mi o to, że nie trzeba nie wiadomo jak potężnego wzmacniacza, żeby 3W Classic w miarę zagrały.

Nad 304 miał 35 W na kanał i radził sobie dobrze, trochę się gubił na basie przy większych poziomach głośności i szybkiej muzie, ale mimo wszystko było ok.

Amplituner'a nigdy bym nawet nie pomyślał żeby podłączać do stereo, szczególnie już trochę lepszego.

Jeśli będziesz miał okazję kupić w dobrych pieniądzach Sony TAF-550ES (<500 zł) to bierz śmiało, powinieneś być zadowolony. W razie czego i tak sprzedaż za te same pieniądze.

Skomentuj

Az sie wierzyc nie chce, ze Onkyo sr605 nie moze pociagnac tego 3W. Sam mam ten apli w duzym pokoju razem z kolumnami quadral i bez problemu sobie daje rade. Z tego co pamietam tez dostal on nagrode za najlepszy amplituner w 2007 roku, takze to nie jest pierwszy lepszy szajs......

Skomentuj

[ Dodano: 2010-05-04, 19:00 ]
                      Amplituner'a nigdy bym nawet nie pomyślał żeby podłączać do stereo, szczególnie już trochę lepszego.
                      i tu sie calkowicie z Toba zgodze...

Jeśli będziesz miał okazję kupić w dobrych pieniądzach Sony TAF-550ES (<500 zł) to bierz śmiało, powinieneś być zadowolony.
                      i wlasnie na takiego poluje, lub na wyzszy model - zalezy mi na pilocie ktorego tu nie ma, ale zdecydowanie seria ES...

Zamieszczone przez pharoh
                      Az sie wierzyc nie chce, ze Onkyo sr605 nie moze pociagnac tego 3W. Sam mam ten apli w duzym pokoju razem z kolumnami quadral i bez problemu sobie daje rade. Z tego co pamietam tez dostal on nagrode za najlepszy amplituner w 2007 roku, takze to nie jest pierwszy lepszy szajs......
                      zgadza sie, wygralo nagrody dla najlepszego ampli... wlasnie dlatego go kupilem..
                      ale mam juz go podlaczone do drugiej pary kolumn i moje zdanie na jego temat sie nie zmienia...
                      Wysokie naprawde przyjemne, zadko draznia... srednie przy dobrym zrodle sa dokladne i nie wychylaja sie, przyjemnie sie ich slucha... za to niskich praktycznie nie ma, cos tam sobie pierdzi, ale to jak wolanie o ratunek...
                      myslalem ze cos moze z ampli jest nie tak, podlaczylem nizszy model (o ile pamietam 405) i bylo jeszcze gorzej...

jednym slowem brakuje im powera, przy poprzedniej konstrukcji na tonsilach (2,5 way) jeszcze dawal rade, ale juz z CA22RNX to odpada na calej linii....
                      jakiekolwiek proby podbicia basu koncza sie tragicznie, buczenie i strata kontroli na glosnikiem...

do cichego sluchania lub do delikatnej muzyki jest ok, ale jak chcemy zeby pozadnie lupnelo w pokoju to wydaje sie ze robi wielkie oczy i udaje ze go nie ma :mrgreen:

pewnie zaraz powiecie ze cos nie tak jest z glosnikami, ale powiem tak :
                      zwrotka by PawelS. - wiec opierajac sie na jego doswiadczeniu watpie aby chlopak cos pomylil...
                      obudowa pancerna z 25mm mdf, ( 1 kolumna wazy >50 kg)
                      i na koniec czytajac recenzje kolegow ktorzy juz maja ten zestaw (np nonameplum ) to w pokoju powinna byc masakra - jednym zdaniem ?? wzmak :)

Skomentuj

premorepa, a nie masz w amplitunerze ustawione ze ci odcina pewne pasmo od dolu, ktore jest kierowane do subba?

Skomentuj

malutkiz, masz na mysli ta funkcje gdzie ustawia sie czy sub jest czy go nie ma??
                          sprawdzalem, resetowalem ustawienia do fabrycznych, nici z tego...

Skomentuj

Mi basu na pewno nie brakuje. Zresztą 2 głośniki 8" także nie ma opcji, żeby nie było basu.

Jeśli masz możliwość pożycz od kogoś sensowny wzmacniacz i sprawdź czy będzie dalej tak samo.

590 ES chyba już ma pilota, ale nie jestem pewny, natomiast 6XX wiem, że miały.

Skomentuj

no wlasnie problem w tym ze nie bardzo mam od kogo pozyczyc cos sensownego, "zainwestuje" te 500-600 zl, jesli sie okaze zbyteczny poprostu go opyle, bardzo stratny raczej nie bede, a doswiadczenie z nowym wzmakiem bezcenne :)
                              jest teraz na alledrogo 690ES, bez pilota gostek sprzedaje
                              http://allegro.pl/item1014736041_pie...690es_bcm.html

bede go pilnowal, moze nie wywynduja ceny zbytnio :) natomiast 530ES jest kilka za ok 500 zl juz, nonameplum wiesz cos moze o jakosci tego 690?? warto??

Skomentuj

Bardziej poluj na 550, 530 to jednak już nie to samo. 690 ES nie widziałem na oczy, ale ogólnie polecany, tak samo jak 670.

http://allegro.pl/item1014737087_wzm...ny_es_550.html

Tu jest 550ES, ale widzę, że zainteresowanie jest dość duże i cena może być nieźle wywindowana.

Skomentuj

Tu jest 550ES, ale widzę, że zainteresowanie jest dość duże i cena może być nieźle wywindowana.
                                  bede go obserwowal
                                  ladnie zachowany...

a teraz pytanko
                                  czy jest mozliwosc wykonania tego typu podlaczenia :
                                  onkyo -> np sony ->glosniki i wtedy sygnal szedlby z ampli, wzmocniony w sony i wyrzucony na glosniki

i jako opcja :
                                  onkyo bezposrednio do glosnikow...

mam terminale z podwojnymi gniazdami...

tylko pytanko czy uzycie sonego jako "koncowki" da ten sam efekt co wrzucenie sygnalu bezposrednio na sony z pominieciem onkyo - chodzi mi o radio i pilota :)
                                  czy nie bedzie straty na jakosci sygnalu...

czyli raz bym uzywal sonego raz nie, w zaleznosci od potrzeb :)
                                  wydaje mi sie ze powinno byc ok, ale wole zapytac...

Skomentuj

Zamieszczone przez premorepa
                                    czy jest mozliwosc wykonania tego typu podlaczenia :
                                    onkyo -> np sony ->glosniki i wtedy sygnal szedlby z ampli, wzmocniony w sony i wyrzucony na glosniki
                                    Da się, podłączasz źródło do wejścia 5.1 kanałowego [dwa kable, stereo] , sygnał z tego wejścia idzie na potek głośności i bezpośrednio na końcówki mocy i wyjście pre-out [przynajmniej u mnie tak jest] wzmak podłączasz pod pre-out i do tego fronty[stereo]
                                    Nie można jednocześnie podłączać kolumn pod te same wyjścia z końcówek mocy amplitunera, Irek pisał kiedyś że grozi to uszkodzeniem wzmacniacza.

Skomentuj

witam:) własnie zakonczyłem prace nad podłogówkami na usherkach:) jestem bardzo zadowolony z brzmienia. niestety niemam zadnej dokumentacji fotograficznej ktorą mogłbym sie pochwalic:) miedzy moimi starymi tvm + visaton różnica duża... ale chce wiecej:)
                                      dlatego moja prośba o pomoc w doborze jakiegos sensownego odtwarzacza do tych kolumienek do tej pory gram na yamaszce 490 + wzmacniacz marantz pm54 jak dobrze pamietam:p cd chyba jest w tym momencie najsłabszym elementem toru dlatego od niego zaczne wymiane pytanie na co zeby sie zgralo z charakterem usherkow bo tych nie zmienie szybko... kwota do ok 600 zl za odtwarzacz oczywiscie plus minus... pozdrawiam

Skomentuj

Nie przesadzajmy, nawet jak kupisz odtwarzacz CD za 600 zl roznicy nie uslyszysz..... Jezeli wciaz dobrze odtwarza plyty oraz ma pilota, to nie zmieniaj :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                                          Nie przesadzajmy, nawet jak kupisz odtwarzacz CD za 600 zl roznicy nie uslyszysz..... Jezeli wciaz dobrze odtwarza plyty oraz ma pilota, to nie zmieniaj :razz:
                                          Między tanimi odtwarzaczami dużych różnic nie ma, ale na pewno każdy ma swój charakter grania. Słychać niewielkie różnice, ale kolumny mają największy wpływ na jakość. Od odtwarzaczy CD większe różnice słychać na wzmacniaczach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X