Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Skrzyni basowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Skrzyni basowej

Witam!
    Mam pytanie ile litrów powinna mieć skrzynia do głośnika Boschmann MB-83CT 390Watts
    oczywiście z bass-refleks mam dwa głośniki i chcę je umieścić każdy w osobnej skrzyni, jaki kupić wzmacniacz do tych głośników mile widzane oferty z allegro.

1. http://sklep.amt-alarmy.pl/index.php...=&r=0&rg=0&sg= to te glosniki z zestawu? Jesli tak to nie ma do nich parametrów TS wiec skrzynie mozna dobrac jedynie metodą na pa-ue. No chyba ze zmierzyc ich TSy JIGiem np..
    2. To ma byc do domu?

Skomentuj

1.Nie to nie te.
      to co najmniej ten tylko bez tego żółtego z boku
      http://obrazki.elektroda.net/31_1250252387.jpg
      2.tak do domu

Skomentuj

Masz parametry TS ? Jesli tak - daj, jesli nie - a) zloz JIG'a za 15-20zł i zmierz parametry; b) metodą na pa-ue jesli to jest 8" to bedzie ze 20L na sztuke i strojenie na słuch.

Skomentuj

Skrzynia to raczej ze skarbem a ten głośnik skarbem może nie być - rozumiem, że chodzi Ci o obudowę.

Bez parametrów nie da się polecić konkretnego litrażu i strojenia. Ba, nawet z parametrami nie jest to takie proste. Można jedynie strzelać - głośnik wygląda na 8 cali więc pewnie coś koło 20-25 litrów, może trochę więcej, powinno być OK. Strojenie proponuję dobrać "na ucho" ale równocześnie zalecam odsłuch w obudowie zamkniętej - może ta lepiej się sprawdzi. Tunel BR raczej nie mniej niż 6cm średnicy wewnętrznej. Długość tunelu już wg wrażeń odsłuchowych ale pewnie w granicach 10-25 cm co, w zależności od litrażu obudowy, da nam strojenie w przedziale 30-55Hz (są to oczywiście ekstremalne wartości strojenia dla przykładowej kombinacji objętości 20-30 litrów i tunelu fi6cm i długości 10-25 cm a nie wartości zalecane).

"to żółte" to kondensator. Swoją drogą ciekawe po co on tam jest wstawiony. Prawdopodobnie była tam jeszcze cewka (na zdjęciu jej nie widać) bo ciężko zakładać, że głośnik grał jako średniowysokotonówka

EDIT
          n_omyzs, ubiegłeś mnie :razz:

Skomentuj

Znalazłem takie parametry do tego głośnika:
            http://img440.imageshack.us/img440/3096/parametryv.jpg

P.S. To zdjęcie tego głośnika wziąłem z internetu mój wygląda tak samo tylko bez tego kondensatora. Mój wygląda tak (oczywiście mam dwa takie głośniki):
            http://img143.imageshack.us/img143/5811/gonik.jpg

Skomentuj

Co prawda "parametry nie grają" i nie da się po nich jednoznacznie ocenić głośnika jednak w tym przypadku widać, że raczej nie jest to głośnik wysokiej klasy... Niestety głośniki maja bardzo niski SPL - 81dB i mogą sobie trochę nie radzić (bo zakładam, że robisz na nich subwoofer) z kolumnami, zwłaszcza gdy te będą wysokoefektywne. Sub oczywiście tylko aktywny bo w pasywce rzeczywisty SPL Ci jeszcze mocno spadnie i będzie zupełnie niefajnie (i bardzo drogo w stosunku do uzyskanego efektu). Dodatkowo po bardzo wysokim Qts (i do tego jeszcze rezonans w okolicach 50Hz czyli realnie może wyjść jeszcze wyżej) można wnioskować, że odpowiedniejsza będzie dla tego głośnika obudowa zamknięta niż BR więc odpada Ci jeszcze podbicie basu. Proponuję zaaplikować go w około 20 litrach i do tego wytłumienie wedle uznania. Oczywiście możesz próbować z BR, tutaj nic nie jest zabronione jednak nie spodziewał bym się zbyt ciekawych efektów.

Poczekaj jeszcze chwilkę, może ktoś bardziej wyspecjalizowany się wypowie

Skomentuj

Dzięki dabyl jeszcze poczekam na inne odpowiedzi. :grin:
                Czyli radzisz obudowę typu closed 20 litrów.
                1.Czy wytłumić wszystkie ściany bez przedniej która ma głośniki?
                2. Pasywna czym się różni od aktywnej, bo jestem troche zielony w tym :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez M1strzu
                  Dzięki dabyl jeszcze poczekam na inne odpowiedzi. :grin:
                  Czyli radzisz obudowę typu closed 20 litrów.
                  1.Czy wytłumić wszystkie ściany bez przedniej która ma głośniki?
                  2. Pasywna czym się różni od aktywnej, bo jestem troche zielony w tym :wink:
                  1. Wg uznania, nie wiem jak z przednią ścianką, ale CHYBA nic
                  2. Aktywna - osobny wzmacniacz w subwooferze
                  Pasywna - ciągniesz kabel od odpowiedniego gniazda wzmacniacza do głośnika

Skomentuj

Czyli jak mam osobny subwoofer i chce do niego podpiąć te głośniki to nieda rady według dabyl'a?

Skomentuj

A co to za różnica czy pasywny czy aktywny?Żadna,ja mam sub i osobny wzmak do suba i co jaki on jest?Pasywny ale gra jak aktywny bo ma osobny wzmacniacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez rucin_
                        Pasywny ale gra jak aktywny bo ma osobny wzmacniacz.
                        A ma filtry?

Skomentuj

No jasne że ma :razz:

Skomentuj

rucin_, no to jest aktywny :wink:
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wydaje mi się, że rozważania na temat granicy pomiędzy subem jeszcze pasywnym a juz aktywnym nie mają sensu i tylko mogą koledze zrobić bałagan w głowie. Większość tutaj chyba wie co to stricte aktywny subwoofer. Cięcie pasma zwrotnicą pasywną trochę mija się z celem (no chyba, że są ku temu jakieś uzasadnione przesłanki - pewnie jakieś by się znalazły) bo elementy do filtra w granicach pewnie 100 Hz będą bardzo drogie w stosunki do filtra aktywnego a do tego efekt będzie marny i sub zagra nam również niską średnicą. Dodatkowo po co tracić i tak już bardzo niski SPL? Poza tym, w tzw panelach do subwoofera jest zazwyczaj wiele innych przydatnych rzeczy typu regulacja odcięcia czy zmiana fazy.

Zamieszczone przez M1strzu
                              Czyli jak mam osobny subwoofer i chce do niego podpiąć te głośniki to nieda rady według dabyl'a?
                              O co konkretnie chodzi? Masz cały subwoofer i chcesz do niego podpiąc dodatkowo te głośniki czy masz panel (czyli wzmacniacz z ewentualnymi regulacjami) do suba bez głośników i chcesz go wykorzystać? Bo jeśli to to pierwsze to raczej nie ma sensu. Jeśli to drugie to właściwie jesteś w dobrej sytuacji. Napisz tylko co to konkretnie za panel. Robisz obudowę (proponuję zamkniętą ~20 litrów na głośnik - może być jedna czterdziestolitrowa - to nie ma znaczenia) łączysz ze sobą w odpowiedni sposób głośniki, podłączasz całość do panela i taki sub aktywny dołączasz do swojego zestawu stereo (lub innego), który ma własny wzmacniacz.

Tak więc napisz o co konkretnie chodzi z tym subem, który juz masz. Jeśli to tylko sam panel do suba to podaj jakies jego dane techniczne. Wtedy pewnie jeszcze coś więcej się wyjaśni i będzie można Ci coś dokładniej doradzić.

Skomentuj

Mam cały subwoofer więc z tego nic nie będzie?

Skomentuj

Czaruję...
                                X