Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3way stx (fx-200) porady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3way stx (fx-200) porady

Witam
    Jestem tu nowy i chciałbym przedstawić swój problem.
    Ostatnio zamówiłem gotowe obudowy stx fx-200(nie mam warunków aby samemu wykonać-mieszkanie w bloku), do tego gdn-22-140-8-scx, gdm-14-150-8-scx oraz gdwk-10-200-pj, do tego zwrotnice wykonałem wg projektu krążącego po forach-3way stx na tych przetwornikach.
    Mam parę zagwozdek, w obudowie jest rurka bassreflex z stx czyli 65x110 taki jak oryginalnie w fx-200(obudowa też stx fx-200), mam też z polinka 68x160 ale otwór montażowy za mały tylko ta rurka była dopasowana do obudowy z projektu, więc czy jest sens kombinować. Na ile hz najlepiej zestrojone powinny być te kolumny? Bawiłem się trochę też generatorem w winisd i próbowałem określić jak strojone są kolumny i aktywność bassreflexu się zwiększa coś koło 42-45hz i potem jakoś koło 48-50hz - dwie górki takie - nie za bardzo wiem jak to interpretować ? Dodatkowo dzisiaj gdm-a odwróciłem w fazie i mam mieszane uczucia, może więcej jest niskich kosztem średnich ale nie do końca mogę to określić, czy jest sens odwracać tego gdm-a ? Załeży mi żeby kolumny miały mocny bas w miarę szybki i nie za płytki aby do kina i muzyki było dobrze. Obudowa wytłumiona w komorze gdm-a i gdwk na tylnej, dolnej i górnej ściance watoliną poliestrową 2cm, komora gdn-a tylko za głośnikiem też tą watą. Napędza do harman kardon avr255, ustawienia basu i sopranu póki co neutralne na 0. Podzielcie się swoimi doświadczeniami na temat tej konstrukcji i poradami.
    Pozdrawiam

Zamieszczone przez blade232
    w obudowie jest rurka bassreflex z stx czyli 65x110 taki jak oryginalnie w fx-200(obudowa też stx fx-200), mam też z polinka 68x160 ale otwór montażowy za mały tylko ta rurka była dopasowana do obudowy z projektu, więc czy jest sens kombinować
    jak nie masz problemow z rurka z STXa to nic nie ruszaj

Zamieszczone przez blade232
    Na ile hz najlepiej zestrojone powinny być te kolumny?
    najlepiej ostatecznie okreslic to na sluch. ale skoro masz juz rurke taka jaka daje STX w fabryczne kolumny to powinno byc juz OK

Skomentuj

Testowałem dzisiaj trochę kolumny i harman kardon avr255 który napędza te kolumny musi mieć ustawione basy na co najmniej +4 (skala od -10 do +10) żeby bas był w miarę mocnawy, czy to normalne czy kolumny te powinny mieć już dość mocny bas przy ustawieniach neutralnych na 0. Czy może jest jeszcze jakiś sposób żeby polepszyć bas w tych kolumnach?

[ Dodano: 2010-04-09, 23:12 ]
      dzisiaj przy okazji słuchania muzyki i oglądania filmu włożyłem do bassreflexu po 3 długopisy i muszę przyznać że jakoś lepszy basik był, taki głębszy, chyba jednak trochę za wysoko strojone są te kolumny. Tylko jak tu przedłużyć rurkę? Mam co prawda jeszcze dodatkowo tą z polinka 68x160 ale średnica montażowa za mała w kolumnie żeby ją wsadzić ?

Skomentuj

Czaruję...
      X