Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 20/80/8 SC + GDWK 9/80 w 20 litrach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 20/80/8 SC + GDWK 9/80 w 20 litrach

Witam.

W najbliższym czasie muszę wymienić głośniki w 2 kolumnach (zarówno nisko jak i wysokotonowy). Jako, że mam już 2 kolumny z konfiguracją jak w temacie (20 litrów, obudowa po ZG30C) myślałem, że do drugiej włożę dokładnie to samo, bo jak teraz puszczę 4 naraz, to alpierdy odstają i to bardzo:/ Krążą jednak niezbyt dobre opinie o tych kopułkach (charakterystyczny kolor kopułki i materiał) dlatego chciałem spytać, czy może jednak inne przetworniki zakupić? Wtedy jednak musiałbym wymienić aż 4 wysokotonówki (te 2 co mam chodzą, ale musiałem je lutować w środku bo miały pourywane wyprowadzenia i łączenia z cewką - ktoś na "chamca" bez odlutowywania je wyciągał:/).

Na allegro koszt GDWK 9/80 to 32zł, więc czy w tym przedziale cenowym coś dostanę (do 40 zł sztuka)? Co wtedy proponujecie z tymi GDWK co mi zostaną (mam space'86 do kompletnej modernizacji - może tam, ale na to już inny temat będzie).

P.s.
    Oczywiście muszę jeszcze dokupić te 2 GDN'y z STX'a. Czy też patrzyć na jakiś inny przetwornik? GDN 22 nie wchodzi w rachubę (nie chcę powiększać otworu i mam oryginalne aluminiowe pierścienie - muszą zostać).

Pozdrawiam.

a zwrotnice do nowych głośników skąd weźmiesz?

Skomentuj

Po co mu jakaś profesjonalna zwrotnica do takiego zestawu. Ja bym kupil GDWK 10-200-8PJ jak już robisz zamowienie w stxie. Daj potem kondensator 2,2uF na wysokiego i tłumik z dobranego doświadczalnie rezystora i gitara. Gdn oczywiście pełnym pasmem. powinieneś być zadowolony.

Skomentuj

Ale ja mam zwrotnice!! Nie jest to żadna rewelacja - dwudrożna 12dB podział ok. 3,5 kHz.

Niestety kolumny co dostałem nie miały zwrotnic więc dawno temu zakupiłem. Nawet na zwrotnicy jest rezystor 2,2ohm i mam go podpięty do tego przełącznika w ZGC i mam możliwość wytłumienia kopułki (de facto właśnie jest przez ten rezystor bo inaczej strasznie się wybija).

A ten GDWK z STX'a lepszy od tego tonsilowskiego? Muszę sprawdzić czy mi będzie pasował (w razie czego) do tubek do mam do wysokotonówek.

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol
          Ale ja mam zwrotnice!! Nie jest to żadna rewelacja - dwudrożna 12dB podział ok. 3,5 kHz.
          a czy słyszałeś o tym, że zwrotnice projektuje się pod odpowiednie głośniki?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja wiedziałem, że w końcu do tego dojdzie i ktoś mi to wypomni.
            Tak - wiem o tym wszystkim. Mimo, że moje posty może o tym nie świadczą zdaję sobie sprawę z tego, że wiele różnych rzeczy ma wpływ na końcowe brzmienie zestawu. Wiem dlaczego projektuje się pod konkretne głośniki, jaki ma to wpływ na ch-ki itd. Czytam dosyć dużo tego forum. Niestety problem jest taki, że kiedyś zbudowałem JIG'a, ale coś tam sie popsuło i nie mam narazie czasu do tego wrócić.
            Brak mi doświadczenia w projektowaniu. Mam ograniczone możliwości jeżeli chodzi np. o wykonanie własnej wymarzonej konstrukcji...
            Nawet kiedyś myślałem, że może zamiast bawić się w ten zestaw co mam kiedyś to może przeznaczyć 2k zł i mieć coś lepszego. Oczywiście zaraz się podniosą głosy, że za 2k to mogę mieć coś, co w sklepie jest za 5k, ale tak jak wyżej - czas i możliwosci samodzielnego wykonania (praca, perkusista w zespole weselnym, perkusista w drugim własnym projekcie, do tego admin killku stron, czas na próby, czas na dziewczynę, czas na sen....).
            Chodziło mi o to, by niezbyt dużym kosztem poprawić katastrofalne brzmienie alpierda EW80 + kopułka no-name za 10 zł. Kolumna ta pochodzi z czasów, kiedy raczkowałem w temacie kolumn wiec wziąłem co było pod ręką i skręciłem. Wytłumienie obudowy, wykońćzenie pierścieniami aluminiowymi to siewszystko pojawiało z czasem, jak zaczynałem zdawaćsobie sprawę z wielu rzeczy.

Prawda jest taka, że potrzebne jest mi fajne stereo, a że mam 4 takie skrzynie które zyskały znacznie po wymianie na STX'a w dwóch z nich (który notabene miał iść na zupełnie inne cele) no to chciałem sprawdzić, czy w dobrą stronę idę i co jeszcze można poprawić bez wchodzenia w projektowanie pod indywidualną budę i zestaw przetworników do niej.

Pieniądze jakieś zarabiam i jak odłożę coś, to na pewno pojawię się tutaj z zapytaniem o jakiś subwoofer, lepszy wzmak, lepsze wolnostojace, czy monitory bliskiego pola do mini studia co powstaje do nagrywania mojego zespoliku.

Skomentuj

Czaruję...
            X