Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumienki do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumienki do komputera

Chciałbym zrobić malutkie kolumienki do komputera. Głośniki jak najmniejsze, ale w granicach "dobrego grania". Będą wspomagane subwooferem, ale zależy mi aby same dawały sobie radę. Kolejnym "ale: jest to że będą one zasilane z Unitry PW 8040, czyli nic mocnego. Jestem otwarty na pomysły i propozycje. Nie wiem czy lepiej dwie drogi czy może jakieś szerokopasmowe przetworniki?
    Pieniądze jakie mogę wydać na same przetworniki i zwrotki to około 150zł, raczej nie więcej.

Tanie 2 drogi. Totemy, STX itd.. to do 300zł sie powinienes zmiescic za wszystko.
    Szerokopasmowiec da mniejszą paczke inaczej zagra ale pewnie bedzie slabszy na koncach pasma i mocowo. Paczuszki na szerokopasmowce beda tez mniejsze i calosc da sie zrobic znacznie taniej. Muisz sam zdecydowac czego szukasz.. :cool:

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18677 Ja ci proponuje dokładnie ten zestaw, wg mnie pójście w szerokopasmówkę trochę się mija z celem bo będzie podobny efekt jak z prostych głośników komputerowych z marketu...

Skomentuj

Wszystko ładnie, dla mnie STX to dobra opcja bo są tanie Tylko czy będzie to ładnie grało na PW8040 ?? no i te 5 litrów to chyba dla mnie troszkę za wielkie. Zastanowie się jednak nad tym, a puki co nadal czekam na jakieś inne propozycje

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
          pójście w szerokopasmówkę trochę się mija z celem bo będzie podobny efekt jak z prostych głośników komputerowych z marketu...
          mihas66, masz licencje na zabijanie widerangy ? ..i chyba bardzo male doswiadczenie w audio... :roll:

Skomentuj

No i właśnie... Ja właśnie myślałem o szerokopasmowcach Ale co polecacie w tej cenie? I jaka skrzynka do tego? BR i Closed?

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba
              Ja właśnie myślałem o szerokopasmowcach Ale co polecacie w tej cenie? I jaka skrzynka do tego? BR i Closed?
              Jeżeli mała obudowa, do słuchania z bliskiej odległości, to moim zdaniem w tym budżecie najlepsze będą jakieś szerokopasmówki. Jest kilka dobrych głośniczków np. Tang Band, Monacor, ale cena będzie wyższa od 150 zł. Czasami trafiają sie na allegro w atrakcyjnych cenach. Jeżeli chcesz mieć choć trochę basu z samych kolumienek, to litraż mniejszy niż 2l i średnica głośnika mniejsza od 10 cm. nie wchodzi w grę, z wyjątkiem 8 cm. Monacora SPX-30, który w 2 litrach schodzi do 85 Hz - przeczytaj temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15369 Jest obecnie aukcja na allegro ze starymi Monacorami SPX-50 w oryginalnej wersji japońskiej jeszcze z papierowym stożkiem (lepsza góra) http://www.allegro.pl/item989799402_..._do_lampy.html
              Świetnie grają w obudowie zamkniętej ok. 4 l. , bas schodzi bez problemu do 60 Hz.
              Nie ma reguły na to kiedy lepsza będzie zamknięta obudowa, a kiedy br. Wszystko zależy od parametrów głośnika.

Skomentuj

Dzięki. ALe chciałbym jeszcze zapytać o ten projekt http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18677 czy można by zamiast tych GDN, dać słabsze głośniki z STX o tej samej średnicy? Zależy mi na tym aby Moja unitra dawała sobie z tym radę... Bo jeszcze nie wiem czy skuszę się na 2-way czy na 1-way

Wiele zależy od kosztów i od tego skąd wezmę zwrotkę... bo nie wiem czy sam zdołam poskładać.

Skomentuj

schwalba a ktore slabsze? Nie patrz na parametry mocowe bo to nie jest najwazniejszy parmetr. Twoja Unitra nie bedzie zle sobie radzila z tymi monitorkami. Jak chcesz z monitorkow troche basu to zrob obudowe z bass reflexem. Zwrotke mozesz u stxa zamowic nie ma z tym problemu, dogadaj sie tylko mailowo co wszystko Cie interesuje.

Skomentuj

http://stx.pl/gdn-14-70-8-sc.html myślałem o tych...

ALe jeśli twierdzisz że moja Unitra da sobie radę, to mogę zastosować te mocniejsze. Z tym ze jaka mnie zwrotka interesuje? XD Jakie parametry muszę im podać i jakie to są, konkretnie?

Skomentuj

wszystko masz w linku mojego projektu, zajrzales do niego chociaz ?

Skomentuj

Owszem, ale nie znalazłem nic o zastosowaniu słabszych przetworników STXa. Nie znalazłem też tego czy 15W im wystarczy... I czy zastosowana zwrotka to moze być któraś z propozycji STXa

Skomentuj

Napisalem CI ze wzmakiem sie nie przejmuj i drazyles temat zwrotki. A teraz wejdz jeszcze raz w moj temat i zobacz schemat pod haslem" ZWROTNICA :wink: i skoro:
                          Zamieszczone przez schwalba
                          Wiele zależy od kosztów i od tego skąd wezmę zwrotkę... bo nie wiem czy sam zdołam poskładać.
                          to w takim razie:
                          Zamieszczone przez dolphin123
                          Zwrotke mozesz u stxa zamowic nie ma z tym problemu, dogadaj sie tylko mailowo co wszystko Cie interesuje.
                          interesuje Cie zwrotka, ktora znajdziesz... - patrz drugie zdanie tego posta :wink:

Skomentuj

Koledzy, oglądałem kilka projektów na tym forum, jednak nie znalazłem czegoś co by mnie zadowoliło. Mam na biurku mało miejsca po bokach monitora, a właśnie tam muszą trafić kolumienki. Zależy mi na czymś co zagra dynamicznie i wyraźnie zagra szczegółami. Najważniejsze jest jednak to aby całość była maksymalnie zwarta. Dlatego myślę że głośniki o średnicy do 13 cm to maximum, ale jeśli się da to wolałbym coś mniejszego. Będą wspomagane subem, to też nie muszą powalać basem XD. Chodzi tylko o to aby można było posłuchać muzyki, i cieszyć się nią. Oczywiście wiem że ważna jest cena, jestem w stanie wydać te 200-250 zł na przetworniki i zwrotnice. Jak już mówiłem chciałbym je zasilać Unitrą 15 w na kanał, bądź też Diorą 35W na kanał.
                            Dodam jeszcze że mam małe satelity z Samsunga. Ich głośnik basowy ma 8-9 cm, grają całkiem głośno a nawet słychać trochę basu. Dlaczego nie chcę ich zastosować? Ponieważ nie grają zbyt czysto, nie słychać szczegółów, a basu mimo wszystko jest troszeczkę za mało. Nie jestem też obeznany w akustyce, ale sądzę że można by coś ładnego zrobić na głośnikach 10cm a do tego jakieś wysokie tony, i powinno wystarczyć.
                            Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś pomysły, linki, i projekty.

Skomentuj

schwalba, http://www.allegro.pl/item1030799150...on_ct_237.html
                              wiem że przekracza budżet, był na forum projekt na tych głośnikach, podobno bardzo fajnie sie sprawują. jeśli się nie myle sprzedający jest również użytkwnikiem tego forum, bo niedawno były tu pokazywane. napisz może da się jeszcze coś urwać z tej ceny.

Skomentuj

TANG BAND W2-802SD
                                [ten po prawej] ~ 50pln za głośnik. Z czasem jakiś mini sub na Daytonie.

Skomentuj

w ogłoszeniach jest monacor sph 68x, powinien wystarczyć i w budżecie się też zmieścisz bo 35 zl sztuka

Skomentuj

O! Bardzo ciekawe propozycje, bardzo mi się to spodobało. Raczej nie wezmę tych z Allegro, ale pokusiłbym się na kupno tych Tang band, albo tych sph. Tylko czy one mogą iść całym pasmem? i jakie skrzynie zastosować?

Skomentuj

http://cinq.blog.so-net.ne.jp/archive/c2300203636-1

[/list]

Skomentuj

schwalba, no właśnie chodzi o to, że one muszą "iść" całym pasmem. Najlepiej bez żadnych filtrów. A skrzynię wg mnie wszystko jedno jaką (taką jak ci pasuje) bo i tak basu z tego nie będzie.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X