Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dynaudio - fakty czy mity?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dynaudio - fakty czy mity?

Jakiś czas temu "wybitnie słyszący wzajemne ułożenie cewek indukcyjnych" nieźle wytwarzali pianę jak STX w Nextonach ułożył cewki blisko w jednej osi.
    No to popatrzcie jak ułożyli cewki w monitorach Dynaudio (można powiększyć zdjęcie):

http://www.highfidelity.pl/@main-352&lang=

Czy Dynaudio to amatorzy? Czy może lans słyszących inaczej?

W moim odczuciu Dynaudio jak i STX zrobili tyle kolumn, konstrukcji gdzie w konsekwencji doszli do wniosku, że nie ma to żadnego znaczącego wpływu na zniekształcenia, bo przecież jaki byłby to problem obrócić w tych Dynaudio cewkę o 90 st ? Przecież to żaden koszt a wręcz przeciwnie, wystawianie się na odstrzał wspomnianych pieniaczy "słyszących pozycje indukcyjne"
    Mam wrażenie, że i tym razem dynamiczna zmiana indukcyjności w drugim miejscu po przecinku wynikająca z pozycji ułożenia jest słyszana przez "naiwnych"

Poszukaj, problem zostal jakis czas temu wyjasniony pomiarami itd. :)

Skomentuj

To, że wiele firm produkujących kolumny bagatelizuje problem wzajemnego oddziaływania elementów w zwrotnicach i jego wpływu na brzmienie nie świadczy, że tego problemu nie ma i, że nie jest ten wpływ słyszalny. Ja kilkukrotnie doświadczyłem tego zjawiska robiąc zwrotnice do swoich kolumn, gdy podczas prób i doświadczeń ze zwrotnicami okazywało się, że głośnik wysokotonowy grał oczywiście z niższym poziomem, ale przykładając ucho do membrany mogłem usłyszeć muzykę, czy też pojedyńcze częstotliwości z generatora pomimo, że filtr od kopułki nie był podłączony do wzmacniacza, a efekt ten występował na skutek wzajemnych sprzężeń poszczególnych filtrów w zwrotnicy. Robiąc kolumny dla siebie i będąc świadomym, że takie zjawiska występują możemy dążyć do ich minimalizowania.

Skomentuj

Re: Dynaudi - fakty czy mity?

Zamieszczone przez Koralzloty
        lans słyszących inaczej?

Mam wrażenie, że i tym razem dynamiczna zmiana indukcyjności w drugim miejscu po przecinku wynikająca z pozycji ułożenia jest słyszana przez "naiwnych"
        Praw fizyki nie oszukasz a pisanie że ktoś jest naiwny że w to wierzy potwierdza brak wiedzy osoby piszącej.

Skomentuj

Na mój rozum to jest tak że robili pomiary z takim ułożeniem cewek i przy takim wzajemnym wpływie i gdyby się ułożyło poprawnie mogło by się wtedy pogorszyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez kornikov
            Na mój rozum to jest tak że robili pomiary z takim ułożeniem cewek i przy takim wzajemnym wpływie i gdyby się ułożyło poprawnie mogło by się wtedy pogorszyć.
            To nam rozwiał Sound Wave i tak faktycznie było.

Skomentuj

Dokładnie. Koralzloty, nie rozumiesz na czym polega problem, ale to już chyba nawet tobie tłumaczyłem w temacie o nextonie... Jest tak, projektujesz zwrotnicę, chcesz taki a taki podział, obliczasz elementy, składasz to prowizorycznie do kupy, robisz pomiary, wszystko jest cycuś. A potem składasz to ładnie do kupy na terminalu i robisz pomiary i nagle okazuje się że częstotliwośc podziału wyszła w innym miejscu. Tu nie chodzi o jakieś czary mary z tym ze cewki się gryzą jak nikt nie patrzy i dlatego trzeba je ustawiać pod kątem... Po prostu zmienia się ich indukcyjność i w rezultacie otrzymujemy cewki o innych wartościach. Rozumiesz? Natomiast jeśli projektant robił wszystkie pomiary z końcowym ułożeniem cewek w zwrotnicy i wtedy było wszystko jak chciał to jest to jak najbardziej ok, ponieważ wzajemny wpływ i zmiana indukcyjności cewek została uwzględniona przy realizacji projektu i wszystko jest tak jak miało być... A wracając do STX-a, tak właśnie było to zrobione i wzajemny wpływ elementów indukcyjnych został uwzględniony w fazie projektowej a nie był niezrozumianą niespodzianką przy fazie końcowej. Jak ktoś jeszcze nie jest w stanie tego pojąć, to polecam zapoznać się z teoretycznymi podstawami fizyki z poziomu klasy 2 liceum...

Skomentuj

Cewki blisko siebie maja tylko wplyw na przenikanie sygnalu niskiego na wysoki i odwrotnie o zadnych znieksztalceniach nie ma mowy. Zmiana indukcyjnosci (wzrost) moze nastapic jak cewka powietrzna znajdzie sie blisko rdzeniowej. A jaki to bedzie mialo wplyw to juz trzeba zbadac konkretny przypadek, roznice wyjda dopiero na jakis niskich poziomach.

Generalne cewki to sa ''zbieracze smieci'' elektromagnetycznych ale jakos malo komu to pzreszkadza. Wysatrczy podlaczyc do cewki glosnik i zblizyc ja do transformatora zeby uslyszec jak ladnie zbiera rozproszenie trafa, bardzo dobrze tez slychac generowane pole przez wentylatory.

Skomentuj

Praw fizyki nie oszukasz a pisanie że ktoś jest naiwny że w to wierzy potwierdza brak wiedzy osoby piszącej.
                  Marian nie ubliżaj gdyż tak na dziś to Ty jesteś marianem amatorem a Dynaudio jest cenione na całym świecie. Jeszcze raz napiszę, że Dynaudio mogło obrócić cewkę o 90 st.
                  i nie byłoby "produkcji piany" w tym mojego tematu.

I do kolegi wyżej, który napisał, że pomiary mogły być wykonane w takim ułożeniu - a czy ja napisałem, że nie były wykonane z uwzględnieniem pozycji? Jestem przekonany w 1000%, że Dynaudio wykonało pomiary w docelowej zwrotnicy! To nie są amatorzy tak jak wyżej lecz profesjonaliści. Ale moje pytanie nie dotyczyło tego kiedy został pomiar wykonany lecz tego czy ułożenie cewek ma rzeczywiście znaczący wpływ na ogólna jakość dźwięku. Ja marianie z małej litery będę utożsamiał się z projektami Dynaudio.

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty
                    Ja marianie z małej litery będę utożsamiał się z projektami Dynaudio.
                    Pamiętaj że każdą firmę tworzą ludzie i zdarza im się popełniać błędy, przykładem może być znana japońska Toyota która wyprodukowała serię aut z poważnymi usterkami.Nie twierdzę że w tym przypadku jest błąd, mówię tylko że nie można klasy produktu oceniać po znaczku na nim bo czasem można się zawieść.

Skomentuj

Koralzloty, powiem ci ostatni raz. Problemy są dwa:

1. Cewki blisko siebie zmieniają swoją indukcyjność, mają inne niż pierwotne parametry, jeśli pomiary mające na celu optymalizacje zwrotnicy są wykonywane z ułożeniem cewek jak w koncowym produkcie- problem przestaje istnieć.

2. Pisał o tym wyżej irek.
                      Zamieszczone przez irek
                      Cewki blisko siebie maja tylko wplyw na przenikanie sygnalu niskiego na wysoki i odwrotnie o zadnych znieksztalceniach nie ma mowy.
                      I to tyle co do tego tematu...

Skomentuj

Ale moje pytanie nie dotyczyło tego kiedy został pomiar wykonany lecz tego czy ułożenie cewek ma rzeczywiście znaczący wpływ na ogólna jakość dźwięku.
                        A co to tak naprawdę za problem sobie samemu sprawdzić? Ja sprawdzałem i jak cewki były obok siebie to głośniki grały generalnie gorzej. Zapewne było tak jak pisał irek - sygnały z wysokiego na niski się wzajemnie przenikały. Gdy oddaliłem je od siebie to się dźwięk "uporządkował". Obydwie cewki powietrzne.

Skomentuj

Czaruję...
                        X