Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw naprawczy space86

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw naprawczy space86

Witam.

Przemogłem się i naprawiam space'86. Wymiana cewki w wysokotonowcu to nie jest trudna sprawa ale jak wygląda sprawa z resztą? Czy zestawy naprawcze jednych firm różnią się jakoś od drugich? Na przykład taki zestaw:
    http://allegro.pl/item994602746_komp..._space_86.html

Czy bardzo zmieni się brzmienie kolumn? Tam piszą, że cewki pasują (i tu lista głośników z różnymi mocami znamionowymi - to normalne?). Myślałem, że cewka o większej mocy to inna cewka a tu sugerują, że to obojętne. Nie wiem jak cewki ze starych głośników dlatego patrzę na to, że tu też są nowe.

Może trochę głupie pytanie ale będę robił to po raz pierwszy - jest potrzebne jakieś doświadczenie do tego? Czy jestem w stanie dobrze wycentrować cewkę, lub w razie czego przekleic starą (i umieścić ją na odpowiedniej wysokości) nie robiac tego nigdy wcześniej?

Szukałem na szybko na forum ale jakoś nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

A musisz zmieniać cewki i membrany? Wszystko jest do wymiany poza koszami? Czy tylko pianka poszła? Co do częsci zamiennych do głośników TONSIL to najlepsza jest firma umifon.
    http://www.umifon.pl/

Skomentuj

Więc cewki wyglądają na całkiem sprawne. Zawieszenia piankowe poszły. CO do membran to wyglądają tak, jakby zawilgłe były, strasznie zakurzone... No nie prezentują się za dobrze :/

Skomentuj

Daj zdjęcia :) Ale mam wrazenie ze tylko pianki sa do wymiany...

Skomentuj

Postaram się jutro wrzucić zdjęcia.
          To ponawiam pytanie o to, czy osoba "zielona" w temacie da radę zrobić kompletną renowację z dobrym wycentrowaniem cewki i przyklejeniem jej do dolnego resora prawidłowo. Tak przyszłościowo pytam.
          Czy jakieś specjalne narzędzia są do tego potrzebne?

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol
            czy osoba "zielona" w temacie da radę zrobić kompletną renowację z dobrym wycentrowaniem cewki i przyklejeniem jej do dolnego resora prawidłowo.
            Mam pewne obawy właśnie co do tego, ale jak sie przyłożysz to bedzie dobrze. Tylko nie wiem po co wyważać otwarte drzwi jeśli zapewne wystarczy wymiana samych pianek...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
              ...ale jak sie przyłożysz to bedzie dobrze.
              Czyli jest jeszcze dla mnie jakaś nadzieja. Zdjęcia postaram się jutro wrzucić.

Skomentuj

Nawet jakbyś wymienił membrany z pianką to nie usłyszysz różnicy

Skomentuj

A jak bardzo się zmieni brzmienie po wymianie na zawieszenie gumowe?
                  W moim odczuciu jest ono bardziej wytrzymałe od pianki (bo w sumie każde głośniki Tonsila piankowe co widziałem w życiu miały przynajmniej zawieszenie do regeneracji).

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol
                    W moim odczuciu jest ono bardziej wytrzymałe od pianki (bo w sumie każde głośniki Tonsila piankowe co widziałem w życiu miały przynajmniej zawieszenie do regeneracji).
                    Jesteś w błędzie. Dzisiejsze pianki są dużo bardziej wytrzymałe i trwałe od pianek jakie były stosowane kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu. Nawet mogę stwierdzić, że są trwalsze niż zawieszenia gumowe. Zawieszenie gumowe z czasem robi się twarde i mniej elastyczne, przez co może pękać.
                    Z drugiej strony nie ma co narzekać bo chyba nikt z nas nie będzie słuchał tych samych głośników przez 20 albo i więcej lat.

Skomentuj

Nawet gdybyś użył piankowego zawieszenia i nawet oryginalnego(raczej nie do zdobycia)-parametry głośnika zmienią się znacznie...ale jeśli zrobisz to poprawnie-coś tam zagra :smile: ...I zawsze jest ten pierwszy raz i nikt wszystkiego nie potrafi od razu , bez obaw-nabieraj doświadczenia .Masz pierwszego lepszego tutorialka:

http://audiomania.info/portal.php?show=11

BTW-słabo szukałeś...

Skomentuj

No tak - przyznaję moja wina. Szukałem na forum a było widoczne w artykułach.....

No to co do zdjęć jutro powinienem się odezwać:)

P.s.
                        Skoro pianki są lepsze niż kiedyś.... Warte zastanowienia - takie piankowe zawieszenie ma swój urok jednak:)

Skomentuj

Zostawienie starych membran ma tą zaletę że masz najbliżej oryginału, bo masz oryginalne A zawieszenia z umifonu są bardzo podobne do tych od TONSILA więc masz blisko oryginału, a do tego przecież dążymy... No ale poczekam na zdjęcia :) Może naprawdę się nie nadaja już membrany...

Skomentuj

Kurczę - ja chyba o innych głośnikach myślałem. Przy bliższym spojrzeniu te membrany wyglądają ok!

Dolne resory wyglądają ok. Dobrze przyklejone do kosza, cewka też niczego sobie. Jak naciskam membranę w średniotonowych to słychać jak cewka trze (być może wina leży po stronie zawieszenia górnego które jużnie trzyma się membrany)
                            W niskotonowych ten kompletnie bez górnego zawieszenia trze, ten drugi bardzo ładnie miękko i bez oporów działa. Sprawdzane za pomocą lekkiego naciskania palcami. Nie puszczałem tego pod wzmakiem teraz (sprawdzone tylko raz jakiś miesiąc tylko by sprawdzić, czy cokolwiek żyje).
                            Tylko te kopułki w średniotonowych.... Widziałem opis że odkurzaczem to wyciagać ale średnio to widzę. To się wydaje takie miękkie i liche:/

Skomentuj

Z tego co widzę to nie jest tak źle-wymień tylko zawieszenie górne i zastosuj piankowe.
                              Naciskając palcami na membranę raczej nie jesteś w stanie idealnie poprowadzić cewki w szczelinie,dlatego ociera,chyba że spadła z karkasu ale tego raczej nie wiesz,bo jak sądzę sprawdzałeś je tylko miernikiem?
                              Powgniatane kopułki to częsta przypadłość-w tym przypadku po prostu wytnij je i wklej nowe... Tak więc dużo nie ryzykujesz:oczyść tylko dokładnie kosz głośnika i oryginalną membranę z pianki a reszta zależy już od Twoich umiejętności i wyobraźni :wink: .

Skomentuj

Hmm. No ok. Mam tylko pytanie odnośnie klejenia tego samego zawieszenia - smarować klejem membranę od dołu czy zawieszenie od góry i potem złączyć? Bo widziałem jak przykleić całość do karkasa cewki, a tu mam tylko do membrany. No i obawiam się jak to zrobić w średniotonowym - tam jest cały kosz zamknięty i nie wiem jak to dociskać:/

Ale rzeczywiście - czas nabrać jakiegoś doświadczenia wiec będę to regenerował.

Nie wygląda na to, żeby uzwojenie zsunęło się z karkasa. Bo kolumienki na chwilę były podłączone i membrany z basu chodziły (nie ocierały jak dobrze kojarzę) a średnie jakieś dźwięki wydawały.

Skomentuj

Może ta instrukcja troszkę Ci pomoże;

http://hotfile.com/dl/37871555/6cf10...racja.doc.html

Skomentuj

Miałem takie same kolumny... z głośnikami w takim samym stanie, wymieniłem membrany na jakieś z zawieszeniem piankowym, średnie też pianka, wyszło ładnie ale nie pograły za długo (troszkę za głośno rozkręciłem) i odkleiła się cewka od karkasu... gdzieś czytałem że te wysokotonówki są troszkę lipne gdyż trudno wycentrować cewkę w szczelinie... ponadto ludzie przerabiali trochę zwrotnice w celu poprawy warunków pracy gdwk :)

Skomentuj

No właśnie - zapomniałbym. Bo jedna kopułka spalona a druga jakoś dziwnie gra - cewki do wymiany. Czy takie cewki:

http://allegro.pl/item986928235_pols...5_50_8_80.html

będą ok?
                                      O tej przeróbce też słyszałem. Na jakimś forum widziałem kompletnie nową zwrotnicę do tych kolumn. Czy ta przeróbka to właśnie cała nowa zwrotnica czy tylko zmiany w torze audio dla kopułki? Bo to, że się lubią palić to też słyszałem.

Skomentuj

Jak kopulki beda takie jak na dolnym zdjeciu to ok. Al te z pierwszych dwoch zdjec to masakra. Sam zamawialem jakis czas temu i jedna od drugiej sie roznila dzwiekiem..

Skomentuj

Czaruję...