Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw dla poczatkujacego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przeciez mozna zrobic z tego 2,5 drogi...
    no ale 4x38zl daje 150zl. a za taka kase mozna juz kupic lepsze glosniki
    lepsze =/= wiecej basu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      a po co tutaj GDM skoro GDNy sobie poradza ze srednica?
      Ponieważ rozpatrujemy koncepcję kolumny trójdrożnej, a te posiadają dedykowany głośnik średniotonowy. To, że te GDNy mogą przetwarzać również zakres średnicy nie znaczy, że nie możemy zastosować typowego głośnika średniotonowego, który może zapewni lepszą jakość brzmienia tego zakresu. Cztery GDNy zajmą ok. 60 cm długości przedniej ścianki, jeśli umieścić je jeden nad drugim tak jak w tych Revoxach, a więc dość dużo i by ograniczyć ewentualne interferencje między nimi w zakresie średnich tonów oraz wpływ dużych wychyleń membran tych głośników, co mogłoby niekorzystnie wpływać na ten zakres moim zdaniem lepiej jest ograniczyć ich pracę do zakresu basu. Nie wiem czy jest i ewentualnie jak duża różnica w jakości przetwarzania średnicy między GDN a GDM, bo słyszałem tylko GDM w 3drogach na STX. Poza tym wydaje mi się, że w trójdrożnej kolumnie łatwiej będzie dopasować efektywność GDM stosując ewentualnie szeregowy rezystor, jeśli okazałoby się, że efektywność GDNów jest zbyt mała.

[ Dodano: 2010-04-15, 20:23 ]
      Zamieszczone przez Pawel S.
      no ale 4x38zl daje 150zl. a za taka kase mozna juz kupic lepsze glosniki
      lepsze =/= wiecej basu
      Jakie głośniki 15 cm za 150 PLN dadzą więcej basu od 4x GDN o Sd=łącznie 400 cm2?

Skomentuj

Patefil za 150zl zaden Nie ta srednica przede wszystkim.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
          Jakie głośniki 15 cm za 150 PLN dadzą więcej basu od 4x GDN o Sd=łącznie 400 cm2?
          przeciez napisalem ze lepsze NIE ROWNA SIE wiekszej ilosci basu

Skomentuj

Witam dziękuje za tak liczne odpowiedzi co prawda to niektórych nawet nie próbuje pojąć:P(z racji mojej znikomej wiedzy na ten temat) Wcale nie jest już przesądzone że muszą to być 3 drogi mogą to być 2/2.5 jak będzie to konieczne w tym przypadku chciał bym uzyskać jakiś kompromis miedzy dzwiękiem a wygładem jaki mnie zadowala.Dlaczego uparłem sie na te 15? a no dlatego że chce je upchać w taka budę na ile będzie to możliwe;

Jest to możliwe czy za bardzo poniosła mnie fantazja?

pozdrawaim

pozdraiwam

Skomentuj

Zbudowałem sobie jednego prototypa konstrukcji opartej na koncepcji, którą zaproponowałem we wpisie wyżej, a więc kolumnę z sekcją basową na czterech głośnikach niskotonowych max. 15 cm umieszczonych pionowo na przedniej ściance, a ponieważ nie mam 8 jednakowych niskotonowców, bym mógł stworzyć dwa prototypy, użyłem takie głośniki jakie miałem. Ten prototyp zrobiłem by w ogóle sprawdzić czy taka koncepcja ma sens i jakie można uzyskać efekty.
              Obudowa sekcji basowej ma dwie puste komory OZ. W jednej, górnej o poj. 10 litrów siedzą dwa Tonsile GDN 13/40/2 o imp. 4 Ohm połączone szeregowo, w drugiej, dolnej dwa głośniki Sony o nieznanych parametrach wyjęte kiedyś z kolumn od mini wieży też połączone szeregowo. Te Soniaki mogą mieć impedancję ok. 8 Ohm, gdyż ich Re wynosi ok. 5-5.5 Ohm. Pary głośników są połączone równolegle, co daje impedancję wypadkową ok 5,3 Ohm. Jako filtr zastosowałem cewkę 10 mH.
              Sekcję średnio-wysokotonową stanowi inna moja obudowa testowa postawiona odwrotnie, w której siedzi para STXów GDN 15AX + kopułka AWX. Aby ograniczyć pasmo 15AX od dołu tutaj użyłem pierwotnie kondka 82 uF + oczywiście normalna zwrotnica, na której słuchałem tej pary STXów, ale później dodałem dodatkowo 100 uF szeregowo z 82 uF, by bardziej ograniczyć wychylenia membrany 15AX.
              Jak na pierwszy prototyp przystało wszystko jest dość przypadkowe, ale chciałem sprawdzić tą koncepcję w praktyce, gdyż sam zastanawiam się nad zrobieniem takich kolumn. Myślę nad użyciem GDN 14-100-8-SK po 4 na kolumnę.
              Po pierwszych odsłuchach jestem bardzo pozytywnie nastawiony do takiej koncepcji kolumn. Basu jest dość sporo, oczywiście jak na możliwości takich małych głośników, znacznie więcej niż z pojedyńczego 15AXa, a po paru latach słuchania małych podstawkowców mam chęć zrobić sobie kolumny trójdrożne, by poczuć trochę basu.
              Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
              X