Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały subwoofer plus kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały subwoofer plus kilka pytań

Witam wszystkich serdecznie. Noszę się z zamiarem budowy subwoofera już od dłuższego czasu ale jakoś teraz się zebrałem i w związku z tym mam kilka pytań. Potrzebuje czegoś do pokoju o wymiarach 15m^2 ( około 45m^3 jeśli to będzie to pomocne). Przeznaczenie to tylko i wyłącznie muzyka ( głównie rock). Chciał bym żeby bas był podkreślany (żeby kawałki miały większą głębie tak to ujmę) a nie żeby dominował nad wszystkim do o koła (tak jak w muzyce elektronicznej). Wymiary subwoofera do 20l góra 25l. Chciałem zbudować coś na STX lub Tonsilu. Rozważałem GDN-18-140-8-AWX w obudowie zamkniętej ewentualnie w otwartej. Symulowałem to w WINisd ale nie wiem jak by to brzmiało. Przy zamkniętej obudowa wychodziła około 9l ( jakaś bardzo mała) i przy -3dB wychodziło 54Hz. Jeśli chodzi o wzmacniacz to mam na TDA7294 chyba 100W taki jak od Irka.
    Mam jeszcze pytanie już nie związane z moją budową. Czy kształt obudowy ma znaczenie ( nie chodzi czy będzie ona otwarta, zamknięta, czy jeszcze jakaś inna) np wychodzi mi obudowa 30l to musi mieć ona kształt prostopadłościanu czy może mieć np kształt np piłki albo dowolnego przedmiotu. Z 12 lat temu oglądałem program w którym kolesie budowali kolumny w kształcie muszli (podobnych jak od ślimaka). Drugie pytanie to jaka funkcja opisuje przebieg wykresu GAIN w programie WINISD? To chyba wszystko na razie.

na poczatku napisz z jakimi kolumnami to ma grac?

ja bym raczej dal 20cm

Zamieszczone przez Jonny
    Czy kształt obudowy ma znaczenie
    w przypadku suba raczej nie

Skomentuj

Gralem na GDN-18-140-8-AWX i o ile jako monitor bylo ok, to na sub to jednak za malo. 20cm to jednak optimum.

Skomentuj

Jonny, nie wiem jakiej ty muzyki elektronicznej słuchałeś ale w tej której słucham bas nie dominuje

nie podałeś kwoty jaką chcesz zainwestować
        może MDS 08?

Skomentuj

Grać to będzie na razie ze starą wieżą Sony ( bez szału), której brakuje trochę (nawet bardziej niż trochę) basu i właśnie dla tego chcę zbudować taki mały subwoofer. Na głośnik mógłbym przeznaczyć powiedzmy około 150 - 200 zł.
          MDS08, na stronie producenta piszę 20l bass reflex i chyba min 15 zamknięta (o ile dobrze zrozumiałem). Ciekawe. Pomyślę nad tym.

Skomentuj

tylko będziesz musiał dobrze poszukać żeby za 200zl używanego kupić

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
              Jonny, nie wiem jakiej ty muzyki elektronicznej słuchałeś ale w tej której słucham bas nie dominuje
              pewnie to co obecnie nazywane jest "techno" :lol:

Zamieszczone przez Jonny
              Na głośnik mógłbym przeznaczyć powiedzmy około 150 - 200 zł.
              wiec MDS08 odpada
              no i on ma 4ohm wiec TDA odpada (mostek)

moze standardowo GDN 22 SCX + mostek TDA?

Skomentuj

Ok dzięki za propozycje, pomyślę nad nimi. Może wysupłam jeszcze trochę kasy.

Skomentuj

Czaruję...
                X