Witam. Niedawno dobrym trafem, kupiłem dwa sprawne GDSy 30/30. Od dawna chodziło mi po głowie zbudowanie cos na wzór ZG-603, tyle że o mniejszych gabarytach. Nadstawki do nagłośnienia "estradowego". Sprzętu potrzebuje do amatorskich dyskotek - łupanki. Do napędzenia mam używany Powermikser POWERPOD (kat. 2x200/4ohm), więc myślę że starczy do nich;]. Na ele.... znalazłem konstrukcję nadstawek na jednym GDS30, ale nie wiadoma jest mi skutecznośc takiego kompletu. W planach mam zbudowanie Jednej kolumny o mniejszym litrazu niż oryginalne eltrony, z tym że zamiast 2x GDWT9/70/1 chciałem zastosować jakiegoś STX'a. Jeśli jest to zły wybór, proszę o poradę. Nie wiem również jaką zastosować zwrotnicę. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowe życie GDS30/30.
Collapse
X
-
Zagra zagra. Tego wzmacniacza nie znam ale 30/30 ma wysoka skutecznosc wiec nawet przy niewielkich mocach bedzie glosno.
Zwrotka... albo z jakiegos projektu na GDS przerob albo zasymuluj sobie prosty filtr (potem tego kupujesz kilka kondensatorow w wartosciach zblizonych do tych z symulacji i kilka rezystorow i dobierasz na sluch). Podzial raczej wysoko..
Skomentuj
-
Skrzynie zamknięte? Jak stroiłeś? Widze ze nadstawki na 1x GDS30/30. Powiedz mi Kolego jak taka para się sprawuję i jaki metraż daje radę nagłośnić(mowa o dyskotekach).
Co do Twojego podpisu "ploter", też widzę sprzęcik na Tesli. Możesz coś i o tym powiedzieć, tak w tym temacie. Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.
Skomentuj
-
Skrzynki robiłem z myślą lekkiego grania a nie nagłaśniania.... :) skrzynki zamknięte ponieważ obydwa GDSy grały w zamknietej i bas miały potężny ;D a zarazem szybki ale z bliska... (oba GDSy były jak paczka do gitary basowej :) napędzane Eltronem 30 (na sprzedaż) moje paczki również na sprzedaż :))
Skrzynki niewykończone :) jak sie nie znajdzie kupiec to się za nie wezmę :)... napędzałem je tylko na próbę Amplitunerem Yamahy 2 x 70W :) ale głośno było w 12 mkw że sie wytrzymać nie dało :) stoją już jakieś dobre 2 lata nieużywane :)
Co do sprzętu na teslach to tu masz linki do moich wszystkich DIY jakie kiedykolwiek zrobiłem:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17610
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16485
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12662
W razie pytań zapraszam na GG- 5105543
PS Być moze kolumny na Teslach również zostaną sprzedane :)
Skomentuj
-
Wiesz, osobiście uważam, że do grania na 12mkw wystarczają mi kolumny A-17 od Unitry(20W). Mimo znikomej mocy, są to naprawdę kolumny godne polecenia. Wracając do GDS. Masz już wrażenia odsłuchowe oryginalnych ZG-603 oraz Twoich nadstawek na jednym GDSie. Powiedz mi, czy z tych dwóch GDSów zrobić jedną kolumnę na wzór oryginałek z tym że wysokotonowcem byłby STX;]? Miałem kiedys kolumienki na ARN 150 wykonane pod TDA7294, ale powróciłem do Unitry;].
Jaki litraz mają te Twoje nadstawki? Rozumiem, że zwrotkę zastosowałeś? Jaką?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PavloorMasz już wrażenia odsłuchowe oryginalnych ZG-603 oraz Twoich nadstawek na jednym GDSie.
Zamieszczone przez PavloorPowiedz mi, czy z tych dwóch GDSów zrobić jedną kolumnę na wzór oryginałek z tym że wysokotonowcem byłby STX;]?
Zamieszczone przez PavloorJaki litraz mają te Twoje nadstawki? Rozumiem, że zwrotkę zastosowałeś? Jaką?
A mając 2 GDSy i odkupując GDSY i GDWT ode mnie masz komplet na oryginały :)
http://unitra.eu.org/node/1403
Skomentuj
-
Po wstępnych testach, głośniki grają ślicznie. Naprawdę jestem zaskoczony jakością, mimo takiego wieku. Kolego Ploter - klepę STXy. Nie wiem niestety jak nisko zestroić kolumnę oraz jaki dać litraż dla nadstawek 2x GDS30/30 + 1x STX 18/200 PB w budzie BR. Oryginalne ZG-603 miały ok 150l. Proszę o doradzenie jaki zapodać litraż, oraz ile zastosować rurek BR. Na elce znalazłem identyczne kolumny z 2br, jednak nie wiem jak zostały zestrojone oraz ich twórca nie przedstawil wrażeń odsłuchowych.
Tak, czy siak powstaną dwie nadstawki (2x GDS30/30 + STX 18/200 PB). Filtr górnoprzepustowy na cewce STX. GDSy będa grały bez odcinek.
Niestety na necie nie odnalazłem noty głosnika GDS, bo chciałem wyliczyć kolumnę w WinISD. Gdyby ktoś zapodał, będe wdzięczny. Z góry dziękuje. Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj