Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bass z suba poza pokojem ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bass z suba poza pokojem ??

Witam. od jakiegoś czasu mam w swoim pokoju subwoofer aktywny, problem jest w tym że gdy go włączę - bardzo słychać go (bass w przybliżeniu ok 45hz :) )w całym mieszkaniu co przeszkadza innym domownikom .. tego efektu nie ma kiedy słucham muzy z samych kolumn nawet jeśli bass w moim pokoju ma większe natężenie ... o co chodzi ?

Może przenoszenie drgań po całej chacie, subwoofer ma większego kopa niż kolumny. Spróbuj może przestawić subwoofer, może coś pomoże.

Skomentuj

Niskie częstotliwości to dłuższe fale , jak masz mały pokój to nie słyszysz tego zakresu dobrze a kilka metrów dalej lepiej go słychać. U mnie przy 36 hz pięknie słychać bas ale 10 metrów dalej w innym pokoju, w moim pokoiku 12mkw. nie ma go.

Skomentuj

Długość fali,zgadza się,no i jeszcze dochodzą infradźwięki które są wytwarzane przez suba a przez zwykłe kolumny nie.

Skomentuj

macie racje .. rzeczywiście w dużym pokoju słuchać ten subwoofer o niebo lepiej .. to teraz co zrobić żeby w moim pokoju też uzyskać taki bass - mniejszy głośnik ?

Skomentuj

Z mniejszym głośnikiem trochę masz racji lecz praw fizyki nie oszukasz,40Hz to 40Hz i długość fali się nie zmieni. Sposób na uzyskanie lepszego basu w pomieszczeniu to przemeblowanie lub dodanie różnych elementów takich jak dywan na podłogę czy zasłony na okna,ten pierwszy sprawdza się i nie raz nie trzeba stosować nawet dywanu. Ja pod względem akustycznym mam dobry pokój i nie słychać basu po za nim a nie mam nawet dywanu.

Skomentuj

Czaruję...
            X