Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do suba 2xMDS08 czy MDS10DVC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do suba 2xMDS08 czy MDS10DVC

Witam.
    Mam spory dylemat chciałbym zrobić suba w 80% do muzyki a reszta do kina domowego.
    I mam taki dylemat czy zrobić suba na 2x MDS08 czy na 1x MDS10DVC. Pokój mój ma 21m2, Frontowe głośniki to DIY na Vifa XT25BG30 i Peerless HDS 180. Chcę basu szybkiego, precyzyjnego i z dobrym impulsem. Kwota jaką mogę przeznaczyć na głośnik/głośniki to 500zł. Wzmacniacz nie jest problemem.
    Proszę o konstruktywne rady a także o litraż obudów dla poszczególnych opcji (2xMDS08 lub 1xMDS10DVC)

Może zainteresuj się głośnikami typowo do domu, a nie samochodowymi w domu.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
      Może zainteresuj się głośnikami typowo do domu, a nie samochodowymi w domu.
      akurat te radza sobie dobrze i tu i tu

R.E.Durka, nie mialem jeszcze MDS10 ale mam wlasnie 2xMDS08
      ilosc jak i jakosc basu mi odpowiada. jedyny minus to zejscie ktore w wiekszym glosniku bedzie lepsze

ale za 500zl to da sie juz znalezc dobre 12" ktore zapewni i ilosc, i jakosc i zejscie...
      szukales moze mivoca XAW 310?

Skomentuj

[quote="Pawel S."]
        Zamieszczone przez kondrax
        ale za 500zl to da sie juz znalezc dobre 12" ktore zapewni i ilosc, i jakosc i zejscie...
        szukales moze mivoca XAW 310?
        Nie chce szukać: głośnika na którego będe musiał "polować"
        Chcę kupić coś od ręki.
        MDS-y zainteresowały mnie dlatego że są szybkie i precyzyjne a np na Visatona TIW 250 czy TIW 300 mnie nie stać dlatego szukam dobrej alternatywy. podobno ten MDS10DVC jest lepszy jak MDS08 ale nie wiem czy byłby lepszy jak 2xMDS08 dlatego pytam. preferowałbym mniejszą "skrzynkę: dlatego dobre głośniki CA mnie kuszą nie chcę 100L BS bo moja żona by mnie... i tu pytanie czy bass-reflex czy "klozet" chciałbym żeby grały od 35-40Hz, słucham każdej muzy począwszy od Diany Krall do np. Eminema więc ciężko określić. priorytetem jest dla mnie szybkość, precyzja i ciśnienie, nie lubie basu który muli jak flaki z olejem chyba że w kinie ale nie jest to mój priorytet.
        Szkoda że mieszkasz daleko chętnie bym posłuchał tych 2xMDS08

Skomentuj

Zamieszczone przez R.E.Durka
          Szkoda że mieszkasz daleko chętnie ym posłuchał tych 2xMDS08
          Mam w samochodzie w 30l 2 x MDS08 i za jakiś miesiąc będę dwa dni w Łodzi, mogę wyciągnąć z samochodu i pożyczyć na dobę.

Skomentuj

np na Visatona TIW 250 czy TIW 300 mnie nie stać
            Dlaczego nie zainteresowałeś się "słabszą" wersją Visatona?
            Ja polecam W250s sam go mam więc, wiem co mówie, głośnik jest bardzo szybki, i potrafi zejść w dobrej obudowie BR. Chyba, że W300s ale tego nie miałem. Jeżeli chcesz aby glośnik nie mulił to Polecam W250s.

Skomentuj

i tu pytanie czy bass-reflex czy "klozet" chciałbym żeby grały od 35-40Hz, słucham każdej muzy począwszy od Diany Krall do np. Eminema więc ciężko określić. priorytetem jest dla mnie szybkość, precyzja i ciśnienie, nie lubie basu który muli jak flaki z olejem
              zdecydowanie b-r
              w domu 20-23 litry na sztuke
              z zejsciem problem pojawia sie dopiero w "czarnej muzie" bo tam brak tego przeciagniecia
              ale kopie niesamowicie i jest bardzo zroznicowany

Skomentuj

Ale jak priorytetem jest szybkość to nie lepiej coś z estradowych głośników?

Skomentuj

kondrax, estardówki w małą skrzynkę nie zapakujesz

Skomentuj

taka z 25 cm to aż 100L nie będzie wymagała nie przesadzajmy

Skomentuj

Nie ma sensu kupowac 10" estradowek bo one nie graja basem :), minimum to 12".. Z tanszych opcji stx ma w ofercie jeden taki glosnik parametry tez nie najgorsze, ale nie wiem jak to gra.. no i trzeba mu z 50L dac conajmniej

Skomentuj

kolega ma starego JBLa GTi 1200 ktory z pochodzenia jest estradowka ale do samochodu.
                        gra to szubko i glosno, zejsc tez potrafi... no ale nie wiem czy bedzie to sprzedawal

Skomentuj

chciałbym zrobić suba w 80% do muzyki
                          Coś czuję że mamy podobne upodobania.Więc może coś podpowiem.
                          Według mnie najtrafniejszy wybór to mds 08,spełni kryteria 35-40Hz i spokojnie wystarczy mu obudowa zamknięta plus ew.delikatna korekcja.Odwdzięczy się muzykalnością i nerki sponiewiera.Takiego maluszka wożę w masterce z Tang Bandami,niebezpieczna zabawka,aż sam pedał gazu w podłoge wchodzi. :grin:
                          Dla porównania w 20m2 mam większego brata,12 cali również z Tang Bandami,również w closed.Zejście ma duuużo większe,ale nie trafia w mój gust,on już tak nie akcentuje muzyki,nie nadaje jej kopa.Na tym samy wzmaku (400W) przytaszczony z auta malec wykosił dynamiką starszego braciszka dysponując tylko 13 litrami.Nie chce ktoś kupić tej 12-stki? :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                            Nie ma sensu kupowac 10" estradowek bo one nie graja basem :), minimum to 12".. Z tanszych opcji stx ma w ofercie jeden taki glosnik parametry tez nie najgorsze, ale nie wiem jak to gra.. no i trzeba mu z 50L dac conajmniej
                            Ja miałem ten głośnik z STX 12' i powiem że do domu to on się raczej nie nadaje. Raz, że potrzebuje mocnego wzmaka, dwa, że nie ma zejścia. Głowa boli jak słuchasz głośno, a lepszy bas odczujesz w sąsiednim pokoju niż u Ciebie. Ogólnie do domu estradowych subów nie polecam z własnego doświadczenia

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                              a lepszy bas odczujesz w sąsiednim pokoju niż u Ciebie
                              Przecież to normalne, kiedy głośnik gra bardzo niskim basem.

Skomentuj

R.E.Durka, jeśli jesteś ciekaw jak gra MDS10 w pokoju 20m2 to zapraszam mieszkam 25 km od Łodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                                  Przecież to normalne, kiedy głośnik gra bardzo niskim basem.
                                  A więc jaki sens jest brać taki głośnik go domu? On się nawet nie rozkręci i nie będzie schodzić nisko.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                                    A więc jaki sens jest brać taki głośnik go domu? On się nawet nie rozkręci i nie będzie schodzić nisko.
                                    sens jest - ale nie w pokoju 10m2 ;]

Skomentuj

Taki glosnik mozna w domu zastosowac, ale trzeba sygnal trzeba odpowiednio potraktowac korektorem... na pewno latwiej zastosowac mniejszy glosnik na gumie. :)

Nie na temat...
                                      Mowisz ze miales go? Co o nim powiesz ? Ma znosny xmax, nie najmniejszy magnes, niskie fs.. powinien dawac rade w amatorskich zastosowaniach.. mowisz ze basu z niego jak na lekarstwo :) ?
                                      A moze mowisz o tym 30-400 do nadstawek ?

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                                        ...Nie chce ktoś kupić tej 12-stki? :mrgreen:
                                        a ile chcesz :mrgreen:
                                        Zamieszczone przez toma085
                                        R.E.Durka, jeśli jesteś ciekaw jak gra MDS10 w pokoju 20m2 to zapraszam mieszkam 25 km od Łodzi.
                                        W jakiej skrzyni go masz? i ile litrów? miałeś może porównanie z MDS10DVC?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X