Przepraszam za odkopanie tematu, ale jestem ciekaw czy ktoś miał na warsztacie mds10dvc. Opinie na forach są bardzo różne. Mnie interesuje tylko skrzynka zamknięta 15l (nie chcę nic większego niż 25l - mała fiesta mk4). I pytanie jest następujące: da się wyciągnąć z niego jakieś ciekawe brzmienie w closed? I czym trzeba by to było napędzać - czytałem opinie o podłączaniu tylko jednej cewki, stąd moje pytanie.
ja przerabiałem ten głośnik. Miałem go w closed 25l pędzone signatem ram 3 mk2 w seacie ibiza i barwa dźwięku była przyjemna, jednak dawał się we znaki brak zejścia. Dlatego wpakowałem go w br 45l i grał znaaaacznie lepiej. ponoć w klozecie dobrze się spisują dwie sztuki w skrzyniach po 15l. Moim zdaniem ten głośnik zdecydowanie bardziej woli skrzynię br. będziesz miał problem z rurą, bo wychodzi coś około 50cm rury 100. Ja u siebie robiłem budę testową i wpakowałem tam rurę rynnową :P Miałbym ten głośnik pewnie do dziś, bo podobało mi się jego granie, ale zepsułem go - wyrwałem membranę z resora dolnego przez to moje napieprzanie Bardzo kulturalny i przyjemny głośniczek do małego auta jeśli nie wymagasz od niego trzęsienia ziemi. Mi się najlepiej podobało jak go spinałem w 2ohmy - szukaj porządnego pieca. Taki jak mój signat jest idealny.
Dzięki, czyli najlepiej będzie zrobić budę testową, zobaczę wtedy jak zagra w closed i br. Ciekawi mnie jeszcze porównanie do mniejszego brata - mds08. Mi zejście w sumie nie jest aż tak potrzebne (poniżej 35-40), lubie za to porządnego kicka i szybkość, kiedy rytm nie miesza się z linią basową. Na korzyść mniejszego na pewno cena, 2x mniejszy litraż br i mniejsze wymagania co do napędu, jednak może warto ponieść koszty dla 10dvc?
Widzę, że jesteś z Wrocławia, a ja ze Świdnicy. Mam budę testową closed i br do mdsa10dvc, leżą u mnie w piwnicy i się marnują. Mogę Ci je odstąpić po cenie materiałów. Mam też mdsa 08 i dobrze przetestowałem ten głośniczek. Jeden w ibizce (a to hatchback) to dla mnie było za mało. Brakuje trochę kicku, ale ładnie się potrafił zgrywać z przodami. W tej chwili bałbym się trochę kupować dwie ósemki, 10dvc powinien raczej lepiej sobie radzić, choć duet ósemek jest bardzo chwalony. Osobiście jednak bazując na swoim doświadczeniu z nimi i moich preferencjach większy brat brzmi bardziej smakowicie. Nie wiem jak inne przetworniki w tej kategorii cenowej, ale ja byłem bardzo zadowolony i bym pewnie dalej go woził, gdybym go nie rozwalił. I jednak w br jest bardziej soczyście moim zdaniem. W klozecie tylko kulturalnie uzupełnia przód. Jak będziesz chciał pogadać o tym to PW, szkoda tyle pisać, lepiej zadzwonić i pogadać.
Skomentuj