Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera, tani, małej mocy - jaki??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do subwoofera, tani, małej mocy - jaki??

Witam!

Naczytałem się tych tematów na Waszym forum, że już zgłupiałem :(
    Szukam poprostu głosnika niskotonowego o średnicy 20 cm i mocy maksymalnie 80W ponieważ posiadam wzmacniacz do subwoofera 30W. Chciałem zbudować dla niego obudowę zamkniętą i chciałbym aby głośnik był 4Om'owy.
    Zastanawiałem się też nad kupnem takiego głosnika:
    http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=72732&Głośnik GDN-22/200/4 SC
    ale jak dla mojego wzmacniacza to troche za mocny ten głosnik a także większy niż zakładałem jedyne co sie zgadza to impedancja:(

Proszę Was o pomoc i jakieś rady :( Kupię nawet używany, w dobrym stanie i gdzieś w okolicy śląska ponieważ nei wchodzi w gre wysyłka.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
    Pozdrawiam!

Zamieszczone przez Chester11-86
    Szukam poprostu głosnika niskotonowego o średnicy 20 cm i mocy maksymalnie 80W ponieważ posiadam wzmacniacz do subwoofera 30W
    to dlaczego nie szukasz glosnika 20-40w?

albo ARN 226 (latwo napedzic i ladnie gra w zamknietej)
    albo jakies stare tonsile

Skomentuj

Jakbyś chciał to mam gdzieś 2 głośniki Axton HW200C. Trzeba w nich tylko membrany wymienić(ori polipropylenowe pokruszyły się od słońca). Oddam za friko, tylko kawałek do mnie masz, a ja nie wiem kiedy będę w twoich rejonach

Skomentuj

Racibórz troszkę za daleko :(
        A taki głośnik:
        http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=25128&Głośnik

A gdzie znajdę jakiś sklep z głosnikami na śląsku i mają przystępne ceny :)

Skomentuj

Bierz ARN 226 i nie kombinuj, chociaż 30W to i tak będzie dla niego za mało.

Skomentuj

ARN kosztowal 30-40zl
            a GDN SCX 70zl
            STX bedzie zdecydowanie lepszy. ale nie do zamknietej

Skomentuj

No własnie co do obudowy, bo słyszałęm że dla początkującego co pierwszy raz się bierze za takie coś, zbudowanie obudowy zamkniętej wychodzi łatwiej niz zbudowanie obudowy z bass reflexem. Dlatego zdecydowałem sie na obudowe zamkniętą :)

Pozdrawiam!

P.S. A ten głosnik co podałęm w linku nadaje się??

Skomentuj

tak, chociaz ARN 226 lepiej wyglada

Skomentuj

Zamieszczone przez gigipawel
                  A tak pyzatym słyszał kiedyś ktoś na raz ARN 226 i STX 22 SCX ?
                  Tesle miałem słuchałem w closed, niestety nie miałem porównania z STX.
                  Wg mnie lepiej go jednak wsadzić w br, będzie miał lepsze zejście. Wzmak też amsz trochę za słaby. U mnie był napędzany TDA 7294

Skomentuj

I jak wypadła tesla, jakie brzmienie wydawała zadowalające czy takie naciągane??

Skomentuj

Jeśli nie będziesz miał wzmacniacza o odpowiedniej mocy to jeden i drugi głośnik będzie grał kiepsko. Minimum to wzmacniacz na pojedynczym TDA7294. Jeśli nie masz zbyt dużych funduszy to proponuję wziąć ARN 226 i dokupić do tego panel do subwoofera z allegro.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                        Wg mnie lepiej go jednak wsadzić w br, będzie miał lepsze zejście.
                        akurat ARN 226 03 i 05 graja bardzo fajnie w zamknietej a w b-r bedzie tylko glosniej i niewiele nizej

Zamieszczone przez Karol22m
                        Wzmak też amsz trochę za słaby. U mnie był napędzany TDA 7294
                        one sa ciche wiec wymagaja troche wiecej mocy. ale z takim napedem lepszego glosnika nie znam

Skomentuj

Witam!

Nie chce kupowac jakiegoś panela z allegro tylko chce dobrać głośnik do mojego wzmacniacza :)
                          Z Waszych propozycji nic innego mnie nie zostaje jak szukać głośnika ARN 226.

Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            akurat ARN 226 03 i 05 graja bardzo fajnie w zamknietej a w b-r bedzie tylko glosniej i niewiele nizej
                            Czyli i tak wychodzi na " + "
                            Zamieszczone przez Pawel S.
                            one sa ciche wiec wymagaja troche wiecej mocy. ale z takim napedem lepszego glosnika nie znam
                            Panel z allegro bd trochę za mocny na ten głośnik, i jak kolega autor nie bd miał umiaru, to może dobrze spalić ARN-a

Skomentuj

Czaruję...
                            X