Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolejny forumowy subik DIY :]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolejny forumowy subik DIY :]

witam
    Postudiowałem trochę forum, pooglądałem Wasze projekty (jestem pod wielkim wrażeniem niektórych) i postanowiłem uzupełnić mój sprzęt o subik bo brakuje mi basu.
    Mój zestaw to Yamaha RX-V661 i komplet 5.0 Tonsil Maestro II, całość gra w pokoju 5,3 x 4 x 2.5m, mniej więcej 65% muzyka, 35% kino, muzyki słucham "niestety" praktycznie każdej :mrgreen:
    Po lekturze forum zastanawiam się nad budową suba na GDN 22-140-8 SCX w połączeniu z którymś ze wzmaków Irka. Czy to dobry pomysł do mojej konfiguracji? Który konkretnie wzmacniacz byście polecali? Jaki mniej więcej litraż budy?
    Przepraszam za laickie pytania, ale będzie to mój pierwszy projekt audio DIY, poza tym mam niewielkie doświadczenie z subami, a jako że do sprawy mam zamiar podejść poważnie i porządnie się przyłożyć do wykonania to nie chciałbym potem być zawiedziony :]

Zamieszczone przez scarab
    zastanawiam się nad budową suba na GDN 22-140-8 SCX w połączeniu z którymś ze wzmaków Irka
    standardowe zastosowanie :lol: Do tego mostek TDA 7294 i ruszaj do pracy :smile:
    Ile chcesz na to przeznaczyć ?

Skomentuj

hmm początkowo myślałem o granicach 200-250 na głośnik + wzmak, ale jeśli miałoby to nie zagrać to zawsze można spróbować skorygować budżet :)

Skomentuj

Dodaj jeszcze czego dokładnie szukasz, czy czegoś z wykopem, czy 'łomotania' czy wielkiego zejścia :mrgreen:

Przepraszam za wtrącenie się do tematu, ale czy sub150 w wersji 4Ohm (oddający 90W@8ohm) poradzi sobie z tym głośnikiem czy będzie za mało mocy ? Wydaje mi się, że będzie ok, zwłaszcza, że nie zamierzam burzyć nim ścian, ale wolę zapytać bardziej doświadczonych.

Skomentuj

nie jestem fanem techno więc łomotu raczej nie potrzebuję, prędzej wielkiego zejścia, ewentualnie wykopu :mrgreen:

Skomentuj

hmm początkowo myślałem o granicach 200-250 na głośnik + wzmak, ale jeśli miałoby to nie zagrać to zawsze można spróbować skorygować budżet :)
            Są dwie opcje wg mnie na początek zabawy bierz 22scx + panel z allegro. Panel z allegro nie zagra ci na 100% mocy tego głośnika, ponieważ on ma ok 120W przy 8 ohm. Ale jak za te pieniądze jest opłacalny. Miałem ten Panel i jak mówię, za te pieniądze opłaca się go wziąść, bo nic w tej cenie nie kupisz.
            Druga opcja to kup głośnik Visaton w250s + Panel VK lub Sub150. Sam mam tego Visatona i jestem w pełni zadowolony :smile:

Zamieszczone przez Konradus99
            czy sub150 w wersji 4Ohm (oddający 90W@8ohm) poradzi sobie z tym głośnikiem czy będzie za mało mocy ?
            Masz już ten Panel? Dlaczego nie weźmiesz wersji 140W przy 8 ohm? Zależy od pokoju itd. jak nie masz zamiaru grać na 100% mocy głośnika to powinien ci wystarczyć.

nie jestem fanem techno więc łomotu raczej nie potrzebuję, prędzej wielkiego zejścia, ewentualnie wykopu :mrgreen:
            Z tego głośnika nie otrzymasz nie wiadomo jakiego zejścia. Wykop ten głośnik podobno ma"sam go niestety nie miałem" ale dużo jest osób na forum co porównywało z innymi, więc niech się wypowiedzą.

Skomentuj

Masz już ten Panel? Dlaczego nie weźmiesz wersji 140W przy 8 ohm? Zależy od pokoju itd. jak nie masz zamiaru grać na 100% mocy głośnika to powinien ci wystarczyć.
              Panel chcę kupić używany, żeby trochę zaoszczędzić i jest to wersja 4Ohm. Normalnie wziąłbym mostek na TDA, ale chciałbym coś gotowego, a ten panel w przyszłości będę chciał użyć przy jakimś lepszym, 4ohmowym głośniku. Na 100% nie będę grał, a co z kontrolą nad głośnikiem ?

Do autora, w podanej przez ciebie na początku kwocie raczej nie złożysz nic lepszego.

Skomentuj

pewnie będę musiał więc zostać przy TDA 7294, chociaż chętnie spróbowałbym Vk, ale trochę szkoda mi kupować cały sub żeby go potem wypatroszyć a resztę wyrzucić, a pewnie nie ma szans na kupienie samego panelu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Konradus99
                  a co z kontrolą nad głośnikiem ?
                  Jeżeli bd grać na 100% mocy Panela, może dojść do przesterowania. Głośnik bd latał sam jak chce. Ale to są male szanse, ponieważ z tego co wiem, ten Panel ma jakieś zabezpieczenia przeciw przesterowaniu.
                  a pewnie nie ma szans na kupienie samego panelu?
                  szukaj na allegro, ale raczej na 95% nie kupisz samego.

Skomentuj

Chyba jednak postawię na suba150 Irka zamiast mostka TDA, waham się jeszcze odnośnie przetwornika -zakładając Suba150 co moglibyście mi polecić zamiast GDN 22-140-8 SCX? Jest szansa kupić coś wyraźnie lepszego, szybszego w granicach powiedzmy 200-250zł czy trzeba dopłacić znacznie więcej? Chyba że Sub150+22 SCX to po prostu w miarę optymalny wybór? :)

Skomentuj

Sorry ale jeśli ci mało basu z kolumn maestro w których jest go na prawde pod dostatkiem to robienie suba na 22scx mija się z celem bo chyba szukasz dużo większeego niż ten głośnik ci może zaoferować basu. Dam ci dobrą rade pierwsze co zrób wymień ten kiczowaty ampli na porządny wzmacniacz i nie będziesz potrzebował suba możesz być tego pewien. Tylko wtedy najlepiej było by słłuchać w stereo na samych frontach jak wiadomo 5.0 czy 5.1 nie nadaje się zbytnio do muzyki a jeśli nawet to już sprzęt nie z tej półki cenowej. A jeśli musi być tak jak jest to chociaż kup coś lepszego niż ta Yamaha bo ona ma ciężko z tymi kolumnami one potrzbują troszeczke watów. Albo zaopatrz się w suba na konkretnej 8'' ale ja radził bym 10'' czyli 25cm bo to uważam minimum żeby dobrze dogonić ten zestaw. Co do wykopu t o jeśli miało by coś to być konkurującego z 22scx to byłb y to tonsil 20/80/2 który ma lepszy wykop lecz troszkę gorsze zejście. O gólnie ten 22scx to mocno przereklamowany na tym forum głośnik .

Zaraz pewnie zostanę zabity za ten post :oops:

Skomentuj

hmm a co sądzisz na temat Visatona W250S? Też się trochę boję SCXa, a nie chciałbm się narobić i wykosztować na darmo...
                        btw: moim zdaniem muzyka na RX-V661 w 5.0 brzmi całkiem nieźle, dużo lepiej niż na samych frontach, ale to moja opinia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987
                          Dam ci dobrą rade pierwsze co zrób wymień ten kiczowaty ampli na porządny wzmacniacz
                          O czym ty wogule piszesz? twoim zdaniem powinien pozbyć się kina, i kupić STEREO?
                          A jeśli musi być tak jak jest to chociaż kup coś lepszego niż ta Yamaha bo ona ma ciężko z tymi kolumnami one potrzbują troszeczke watów
                          Jak na ampli jest on naprawdę mocny pobór 380W. Nie rozumiem trochę tego co piszesz, po propozycji cenowej autora na przetworniki nie wynika, żeby on kupował ampli z serii Yamaha rx-v 2700, czy też Onkyo TX-SR875E.
                          O gólnie ten 22scx to mocno przereklamowany na tym forum głośnik .
                          Jak byś zauważył dużo osób nie ma pieniędzy na kupno droższych głośników, a ten swoimi parametrami naprawdę zaskakuje.

hmm a co sądzisz na temat Visatona W250S?
                          Mam ten głośnik. Ma naprawdę dobry wykop, jest szybki i przy tym ma b. dobre zejście. Sub150 jest akurat na ten głośnik. Sam myślę go zamówić :smile:

Skomentuj

Visaton 250s nie jest niestety wart swojej ceny to moje zdanie. A od 22scx wolałbym dużo lpesze to
                            http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1626686.html

Po prostu twierdze, że muzyka gra najlepiej w stereo więc dziwi mnie , że przy takich proporcjach 65% muzyka 35% filmy kolega wybrał amp kd. Ale to jego sprawa a pobór o niczym kolego nam nie mówi przykładem są chociażby wzmacniacze Technicsa czy pioneera pobory rzędu 700w przy 60w co w innych wzmacniaczach da się uzyskać relatywnie przy 200w poboru. Więc napisałem, że jesli słucha w większości muzyki powinien przerzucić się na stereo. A jak wiemy dobre stereo potrafi również dobrze się spisać w filmach przepraszam, że pociągłem ten temat skupmy się może na głośniku do suba. Więc jeśli ma być on do panelu około 100w to ten tonsil byłby lepszy od tego scx. Visaton jeszcze lepszy ale cena nowego nie zachęca do jego kupna po prostu nie jest tyle warty.Jeśli miałby być vitek to okazyjnie kupiony używany.

Skomentuj

Zgadzam się z globusem...Visatony to dobre głośniki w miarę przystępnej cenie,ale nie wszystkie modele a ten omawiany akurat niestety do takich należy.Też kiedyś chciałem coś na nich zrobić ale ostatecznie rozmyśliłem się.
                              BTW za parę W250S używanych ale bez śladów zmęczenia,zapłaciłem 130 zł z przesyłką :razz:

Skomentuj

Visaton 250s nie jest niestety wart swojej ceny to moje zdanie
                                Słuchałeś go, że takie rzeczy mówisz? Bo ja słucham już na nim ok 2 miesiąc, i w tej cenie jest najlepszym głośnikiem. Porównaj mi głośnik w tej cenie, który będzie mieć podobne parametry do tego Visatona. Musisz dać ok 350zł, chodz i tak myślę, że jest to nie opłacalne. Jak bym miał zmieniać to trzeba by dać z 500-600zł, aby naprawdę odczuć różnicę
                                Po prostu twierdze, że muzyka gra najlepiej w stereo więc dziwi mnie , że przy takich proporcjach 65% muzyka 35% filmy kolega wybrał amp kd
                                Oczywiście się zgadzam, że muzyka w Stereo. Ale myślmy racjonalnie, jeżeli autor nie ma pieniędzy, to wybór pada z bardzo prostej przyczyny, na ampli może słuchać KD jak i ustawić funkcję STEREO. A ten ampli co ma to jest całkiem niezły.
                                pobór o niczym kolego nam nie mówi przykładem są chociażby wzmacniacze Technicsa czy pioneera pobory rzędu 700w przy 60w
                                Owszem mówi, wiadomo, że naprawdę nie mają przykładowo 100W rms na kanał, ale te 45-50W to już mają. Mówię,że ten ampli jest dobry w przyrównaniu do modeli które mają pobór 230W itd...(a jest ich sporo w podobnej cenie)
                                A jak wiemy dobre stereo potrafi również dobrze się spisać w filmach
                                Tyle, że bez efektów...
                                Zamieszczone przez freedi
                                Zgadzam się z globusem...Visatony to dobre głośniki w miarę przystępnej cenie,ale nie wszystkie modele a ten omawiany akurat niestety do takich należy
                                Możesz coś więcej napisać, dlaczego ten głośnik nie należy do dobrych modeli?
                                Zamieszczone przez freedi
                                BTW za parę W250S używanych ale bez śladów zmęczenia,zapłaciłem 130 zł z przesyłką :razz:
                                A ja kupuje ampli z allegro za 450zł, co w sklepie kosztuje 1500zł...

Dużo osób na różnych forach zdecydowanie chwali tego Visatona, dlatego też go kupiłem.

Skomentuj

Po prostu twierdze, że muzyka gra najlepiej w stereo więc dziwi mnie , że przy takich proporcjach 65% muzyka 35% filmy kolega wybrał amp kd.
                                  Muzyka gra prawie cały czas a nie zawsze jest czas na siedzenie przy filmie, stereo mimo wszystko nie zapewni efektów przestrzennych, brzmienie muzyki z mojego ampli mi odpowiada, trochę za mało jest jedynie basu. Zasadniczy problem ze sprzętem audio jest taki, że praktycznie nie ma go gdzie odsłuchiwać przed zakupem i mam niewielkie porównanie.

Wracając do suba -ile ludzi tyle opinii, a coś trzeba wybrać, odsłuchać się nie da, wymienić po zrobieniu budy też nie, jestem teraz trochę zamotany, nie wiem na co się zdecydować :)

Skomentuj

scarab, wejdz na forum http://diyakustyk.com/ w akustyce znajdziesz temat na 1 stronie mojego znajomego 20rafalo temat odnośnie głośnika. Tutaj masz gotową konstrukcje http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18735

Skomentuj

Visaton w250s to bardzo dobry głośnik ale nie w jego aktualnej cenie czyli 250zł ja kupiłem Vitka tiw 250xs za 300zł który miał jeszcze 3miesięczną gwarancję więc twiedząc, że dopiero przy kwocie około 500zł można coś kupić ciekawszego uznam, iż chyba mało słyszałeś a tego Visatona w 250s miałem już i właśnie się zastanawiam czy kolega wyżej nie kupił tych dwóch sztuk ode mnie jeśli kupił przez allegro. A grało to pod panelem Matronixa miały być na nim kolumny ale był subwoofer który krótko u mnie zagościł choć przy znam, że nie potrzebował dużej mocy aby zagrzmieć tak samo było z 250xs. Później właśnie w tej cenie sprzedałem 2 przez allegro. Głośnik powtarzam dobry ale na poziomie chociażby wymienionego przeze mnie tonsila 20/100.

Skomentuj

ja kupiłem Vitka tiw 250xs za 300z
                                        tak? to załatw mi i autorowi za ta cenę, to z chęcią kupię.
                                        więc twiedząc, że dopiero przy kwocie około 500zł można coś kupić ciekawszego uznam, iż chyba mało słyszałeś
                                        jak widzisz tu się mówi o głośnikach nowych, a nie używkach, więc komentarze typu ja kupiłem Tiw-a za 300zł itd. to zostaw dla siebie.
                                        Głośnik powtarzam dobry ale na poziomie chociażby wymienionego przeze mnie tonsila 20/100.
                                        A nowy Opel jest lepszy od mercedesa SLR ...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X