Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czyszczenie magnesu?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyszczenie magnesu?

Witam, zabrałem się do renowacji mojego Tonsila GDN 20/30/1. Od razu przejdę do rzeczy: w otworze na cewkę jest sporo opiłków metalu, macie jakieś sposoby na pozbycie się ich?

Pozdrawiam.

Igła i po kolei wydłubujesz

Skomentuj

Ja do igły przykładam mały magnes neodymowy , wtedy lepiej się opiłki przyklejają do igły. Ale uwaga dotkniecie magnesem neodymowym do ferrytowego spowoduje zniszczenie ferrytowego i głośnik do kosza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
        Ale uwaga dotkniecie magnesem neodymowym do ferrytowego spowoduje zniszczenie ferrytowego
        Możesz wyjaśnić czemu?

Skomentuj

Takim fizykiem "atomowym" nie jestem dobry ale za każdym razem gdy neodymowym dotykałem do ferrytowego to natychmiast ten ferrytowy się rozmagnesowywał i głośnik do wyrzucenia bo grał kilka razy ciszej, prawie nie przyciągał już niczego żelaznego.

Skomentuj

Profesjonalista, tak mnie zaintrygowales ze az sprawdzilem no i..... nic :)

Skomentuj

ale nic ? rozmagnesował się czy nie ?

Skomentuj

No nic :P
                Nic sie nie stalo :)

Neodymowa tabletka + 10cm ferrytowy z glosnika visatona

Skomentuj

Nie wiem co powiedzieć, co prawda ja mam 30*10mm magnes neodymowy ale nie wiem czy to ma znaczenie, sam popsułem stare podziurawione głośniki od TV i magnesy szkolne mojej pani, kolegom też to powiedziałem i też popsuli kilka swoich magnesów w domu(jakich to nie wiem ale powiedzieli że przyciągają ledwo co teraz). Nie wiem dlaczego teraz tak się nie stało :roll: .

Skomentuj

ja polecam tasma malarska , wkladac w szczeline , zeby paprochy sie przyklejaly do niej i tak dlugo, az bedzie czysta

Skomentuj

odkurzacz, tylko że raczej mocny i samą rurą bez szczotki. I to też czyści się... średnio.

Skomentuj

niedawno tez miałem taki problem i poszedłem na całość tzn odkleiłem górny nabiegunnik, następnie wziąłem szmatkę nasączyłem benzyna i bezproblemowo, wyczyściłem tez magnez i nabiegunnik następnie na wałku o odpowiedniej średnicy nawinąłem tulejkę z kartonu tak aby nabiegunnik wszedł ciasno, trochę kleju i siła magnetyczna zrobiła swoje po wyschnięciu kleju wyciąłem tulejkę i jest cacy, tak przy okazji tulejkę okleiłem taśmą i nasmarowałem lekko tawotem żeby klej nie chwycił

[ Dodano: 2010-05-24, 18:15 ]
                        a tak ap-ropo tych magnesów to wydaje mi się że prędzej neodymowy się rozwali przy zderzeniu bo jest strasznie kruchy

Skomentuj

Nie o zderzenie to chodzi tylko o rozmagnesowanie :wink: .

Skomentuj

Czaruję...
                          X